IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът КТБ остана на жълтите павета

Три години след затварянето на банката на Цветан Василев истината за фалита се крие между политиката и регулациите

08:30 | 20.06.17 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предупреждението КТБ

През трите години на драмата КТБ усилията на политиците се насочиха да доказват, че банковата система е стабилна.

В обществото обаче остана горчивият привкус, че атаката към банката на Цветан Василев беше разменна монета и залог в политически игри, при които губи обикновеният данъкоплатец.

След КТБ банките бяха подложени на проверка на активите и стрес тестове, при които те покриха европейските стандарти.

Но вече се чуват предупреждения, че банките в България трябва да решат проблема с провизирането.

“Въпреки предизвикателствата и структурните проблеми в икономиката има подобрение в средата за българските банки, но кредитният риск остава като проблем”, заяви преди дни един от анализаторите на Moody's Investors Service - старши вицепрезидентът Константинос Кипреос.

По думите му българските банки разполагат с достатъчно капитал да разрастват бизнеса си, без да се обръщат към буферите, но „ако се увеличи с 10% провизирането заради изискванията на Международния стандарт за финансова отчетност 9, това ще доведе до 1% ръст на капиталовите буфери".

Експертът прогнозира, че за да достигнат до европейското ниво от 6% на необслужваните заеми, при сегашното ниво от 13,5%, за българските банки процесът ще е бавен, като може да се постигне намаление от 1-2% на годишна база. Той посочи, че нивото на просрочени заеми ще зависи от продажбата на дългове и тяхното провизиране.

В защита на банките

„Разбира се, че е по-добре да имаме независима преценка, далече от “жълтите павета”, за това какво се случва в банковата система, но това има смисъл в контекста на пълно членство в еврозоната, защото иначе действително бихме могли да имаме някой, който да слага диагнози", заяви Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, пред БНР по повод разсекретената стенограма от съвета при президента Росен Плевнелиев. "Лошото е, ако сме само в механизма на надзора, защото той няма да носи никаква отговорност за последствията от своите диагнози. Няма да лекува!”

Банкерът е на мнение, че въвеждането на единния европейски банков надзор е добре да се съчетае с членство в еврозонатa, за да се ползват и механизмите за защита на банките, фондовете, които общата европейска инфраструктура позволява, да служат при гасене на кризи.

Той е категоричен, че българските банки имат един от най-високия процент в Европейския съюз на резерви срещу лошите кредити.

Що се отнася до вътрешните кредити в банковата общност, Андронов потвърди, че „Асоциацията на банките в частност категорично държи тези проблеми да се лекуват по реда, който законът предвижда, като „Българската народна банка и “Банков надзор” да не допускат това явление да се развива и да се повтаря”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
Ferry
преди 6 години
воня на *** и ***.и привкус на долна лъжа след лъжа от всеки пършив булгаристански непрокопсан политик-инвалид. срам и презрение към булгаристанската държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
lazarov.sl
преди 6 години
Истината няма да излезе нивга на яве! А и да излезе, да не би "народа" да има реална опция за нещо си ... ? Пак "народа" ще плати и тая далавера. Защото за мен, КТБ е далаверата на десетилетието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
крас
преди 6 години
ПОДВЕЖДАЩА СТАТИЯ!Защо КТБ да е банка само на ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ , а не и на царското юпи МИЛЕН ВЕЛЧЕВ с неговата ВТБ??!!Защо не споменавате ВТБ сред акционерите, които не само не платиха ДЪЛГА СИ към вложителите, но в наглостта си стигнаха до там, че чрез лицето царския приятел СПАС РУСЕВ придобиха по ПРЕСТЪПЕН НАЧИН най скъпият и ВЪЗБРАНЕН актив на фалиралата бана - ОПЕРАТОРА ВИВАКОМ!!МОЖЕ БИ ЦАРСКИТЕ ХОРА СЕ ПОЛЗВАТ С ИМУНИТЕТ ОТ ПРОКУРАТУРАТА И ВЛАСТТА. За опозицията да не говорим. Те спят и нищо не забелязват.На кого да направи впечатление, че секретаря на младежкото НКСВ - Дебелян Пеевски придоби на БЕЗЦЕНИЦА декапитализирани активи на КТБ. Защо всички си затварят очите за това което се случи с ТБ Виктория , с БУЛГАРТАБАК , с МУЛТИПЛЕКСИТЕ с ДУНАРИТ ....с активите на КТБ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
Защо истината за фалита на банката да е скрита?Наличният (за националното стопанство) вреден модел на парична политика е водещият причинител за понесените щети при ситуацията с банката.Централната банка не можеше да спаси от вреди при банковата криза, защото е без необходимата компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Frosty
преди 6 години
Много точно казано. Цецо Мустака тръгна да се бърка в политиката, нашите "вечни" политици се уплашиха да не им приключи кариерата и му дръпнаха шалтера набързо. А от активите на КТБ не вярвам да се е облажил само Пеевски, ами и доста други хора. Цветелинчето Бориславова тихомълком успя да лапне банка Виктория.https://frognews.bg/obshtestvo/underground/tsvetelina-borislavova-vze-banka-viktoriia.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
DarkStar
преди 6 години
Ако Банков надзор и Искров бяха наблюдавали няколко стотин банки, че да не разберат какво става в една от тях - разбирам ги... ама то при толкова малко големи банки в България и толкова публикации за съмнителните им схеми, хич не ми се струва, че не са знаели какво става... да не би да не са чели новини... само се опитват да избягат от отговорност... и за съжаление им се получава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
еми за тва мангизи в български банки не тряя се слагат нивга !!! па нека си ги фалират, да праат да струват квот си искат, кръгове мръгове, БНБ незнам си кой си да се спасят ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Каква политика, какви регулации?!?!Един тон лъжи се опитвате да изфабрикувате за да прикриете активно мероприятие на българската мафия, която управлява България, назначава си когото и където си иска и се пази от НСО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 4
misanthrope
преди 6 години
Абе какво ми пишете глупости това не стана ясно онова не стана ясно. Ясно ни беше още тогава. Банката трябваше да бъде фалирана за да може активите, финансирани с кредити от банката да бъдат прилапани от кръга Пеевски ( и под кръга имам предвид 1 човек :)). Всички други сценарии ( и на оздравяване и на разследване) изключват това. Просто държавата и прокуратурата натиснаха БНБ и дружно фалираха банката, за да може да стане описаното по-горе. Поводът Цецо да бъде ошамарен, беше че се опита да си направи политическо крило в лицето на Бареков и се опъна на политическите си покровители. Просто и ясно. Какви стенограми какви 5 лева, да не сме слепи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още