IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат затягане на мерките срещу омикрон у нас

Първите симптоми на новия вариант на COVID-19 се появяват до три дни след заразяване

13:05 | 04.01.22 г.
<p>
	Опашка от желаещи да се ваксинират пред пункта в &quot;Пирогов&quot;.&nbsp;<em>Снимка: БГНЕС</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Опашка от желаещи да се ваксинират пред пункта в "Пирогов". Снимка: БГНЕС

 

След като преди ден беше доказано, че омикрон вариантът на коронавируса вече е открит и в България, здравните власти днес обсъждат дали се налагат нови мерки, за да се спре разпространението на южноафриканския вариант на COVID-19. Два експертни здравни съвета се събират днес, за да обсъдят дали и какви допълнителни противоепидемични мерки да се наложат.

Експертите ще се съобразят с мерките, които се налагат в останалите членки на ЕС. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев вече заяви, че според него най-важните мерки вече са предприети. Едната е за групата над 65 години - решението на кабинета да се мотивират със 75 лв. към пенсията при вече направена или предстояща имунизация. Другото решение е за съкращаването на срока за поставяне на бустерната доза.

Страната ни стана петата държава на Балканите, в която има случаи на омикрон, след като бяха открити 12 случая в София и София област след Нова година.

Засега не се предвижда затягане на съществуващите мерки, нито спиране на децата от училище, въпреки че вариантът засяга и по-малките. Омикрон е много по-заразен и се разпространява много по-бързо, но протича по-леко според информацията на учените засега. 

Основните му симптоми са хрема, болки в гърлото и отпадналост, много рядко се наблюдава загуба на обоняние. Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев омикрон може да измести традиционния грип и се очаква съвсем скоро да стане доминантен. Засега данните са за сравнително по-леко протичане на болестта, каза Кунчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова заяви пред bTV, че първите симптоми на омикрон се появяват едва три дни след заразяване. За сравнение, при делта бяха нужни четири дни, а при изходния вариант – пет. По думите ѝ има пет пъти по-голям шанс хора, които са преболедували, да се заразят повторно с омикрон и трябва да помислят за ваксинация.

Специалисти прогнозират още през следващата седмица да има до 5000 положителни проби. Новият вариант на вируса вече е засечен при 14% от пробите.

Данните, че само един от заразените с омикрон е пътувал в чужбина, са притеснителни за мащабите, до които може да се разпространи вариантът у нас, смятат вирусолози. "Това означава, че останалите са се заразили в България. Дали това се е случило директно, при контакт с други хора, които са се връщали от чужбина, или връзката е малко по-дълга, това няма как да знаем", каза проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН, по Нова телевизия.

До две-три седмици се очаква омикрон вариантът на коронавируса да стане доминиращ у нас, прогнозират математици. Възможно е и сега половината от всички положителни проби на ден да са с новия вариант, а случаите тепърва ще растат. Причината е, че и преболедували, и ваксинирани са уязвими за омикрон вариантът.

"Пет пъти по-често са повторните инфекции при омикрон спрямо делта, отделно непреболедувалите. Нашата защита ще бъде на ниво само ако сме в рамките на три месеца след бустер или ваксинация", каза проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

Вече е ясна и клиничната картина при омикрон – този вариант на коронавируса атакува горните дихателни пътища и по-рядко долните и белия дроб.

„Обикновено имаме хрема, някаква суха кашлица, болки в гърлото, отпадналост, която е характерна, и температурата 37,5 – 38 градуса. Възможно е протичането да премине доста бързо - за 1-3 дни”, поясни Христова.

Вирусолози не изключват съвсем скоро да се стигне до нужда от по-строг контрол.

"Трябва да се направи всичко възможно да се ограничи разпространението на вируса - от това доколко ние спазваме вече наличните ограничителни мерки ще зависи това дали ще се налага нови такива", посочи Радостина Александрова.

Според проф. Георги Момеков акцент трябва да е ваксинацията и тя да стане задължителна за здравни и социални работници, армията и държавната администрация, които следва да са пример за обществото. Според Момеков трябва да се затегне и контролът върху носенето на маски.

Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев очерта пред Bulgaria ON AIR три сценария на развитието на ситуацията у нас. Според датата на влизане на омикрон в страната може до дни да очакваме от 2500 до 7000 случая на ден.

"В сравнение с Германия ние не спазваме мерките. Склонен съм към средния вариант - до 5000 заразени около 10 януари. Пикът е относителен, но ако го оставим така, ще бъде някъде в края на януари - началото на февруари. Опасното е, че при тези много случаи ще достигне до хора с компрометирана имунна система и не е ясно колко смъртни случая ще има. Има достатъчно данни, че се прекарва по-леко от основната част от населението", обясни математикът.

Столичната община засилва контрола по спазването на противоепидемичните мерки заради увеличаването на случаите на коронавирус, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че по-късно днес ще има заседание на Софийския оперативен щаб за борба с коронавируса, на което ще бъде обсъдена темата за разпространението на инфекцията. Общинските болници повишават готовността си за прием на пациенти. Столичният кмет изрази надежда да не бъдат затваряни училищата и детските градини в София.

Междувременно опашките пред имунизационните центрове в страната продължават и днес. Масово хората желаят да си поставят бустерна доза, искащите да се имунизират за първи път са единици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още