IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се инвестира в условията на висока инфлация

Възможно е да се постигне добра доходност с дългови инструменти, посочи експерт

19:27 | 17.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Банка ДСК</em></p>

Снимка: Банка ДСК

Как се инвестира в условията на висока инфлация, обсъдиха експерти по време на събитие, озаглавено Investments Go Private, на което Банка ДСК представи основни тенденции и прогнози на финансовите пазари, както и възможности за ефективно управление на свободни парични средства на физически лица.

Възможно е да се постигне много добра доходност при покупката на дългови инструменти. Няма ангажимент да се гарантира твърда доходност за определен период от време, но ако таргетът е процент над инфлацията, това е възможно. Това обясни Светослав Велинов, началник на Управление „Трежъри и капиталови пазари” в Банка ДСК.

Той посочи, че е много важно да се разбере колко дълъг трябва да е хоризонтът за инвестираните средства, „иска ли клиентът да следваме някакъв бенчмарк, както и кой да бъде той“. „Вероятно е да препоръчаме световен бенчмарк, но може да има експозиции към недвижими имоти и други активи, свързани с пенсионни и застрахователни продукти“, уточни Велинов.

Банката е установила, че клиентите имат много по-голяма нужда от съдействие за инвестиционни продукти, отколкото за кредитни, и е изготвила нов оптимизиран модел на обслужване. 

Той подчерта, че възможностите пред доверителното управление се надграждат с инвестиционни съвети върху цялата палитра от услуги, предлагани от ДСК Управление на активи, ОТП Управление на активи, Amundi и Schroders, които предоставят готови решения, но от началото на годината клиентите на банката имат достъп и до структурирани продукти.

„Инвестиционният портфейл е част от общия ни баланс. Има сериозна разлика между доходността на инвестициите и депозиране на парите ни в банката. Професионалното инвестиране и структурирането на портфейла за постигане на оптимална очаквана доходност е от ключово значение“, подчерта Велинов и съобщи, че експертите на банката вече получават лиценз от Комисията за финансов надзор като инвестиционни консултанти.

По думите му експертизата за ефективно управление на свободни парични средства на физически лица е да се преценяват рисковете с оглед на желанията и ограниченията на всеки отделен клиент.

Един от съветите, които Велинов даде, е покупка на германски ценни книжа, заради очакванията за по-висока доходност, но потвърди, че експертите никога не поемат ангажимент за числова доходност. „Стъпваме на пазара с проучвания и вътрешни анализи, досега сме ползвали външни услуги от швейцарски банки. Според тарифата на Банка ДСК 2,4% е разходът на управление на активите за доверително управление, като в зависимост от управляващото дружество тя се движи от 1,7% до над 3% в зависимост от профила на инвестиционния портфейл", посочи експертът.

Николай Ваньов, управляващ директор в MK Brokers, също обърна внимание на рисковете пред инвеститорите, като засегна основни принципи при инвестиране на свободни средства. Той подчерта, че инвестирането е продължителен процес, при който е важно клиентът да има цел и да знае как и за какво влага парите си.

Според него предизвикателствата пред финансовите пазари са големи, има динамика при представянето на класовете активи в контекста на променящата се парична политика на централните банки и геополитическите кризи.

Николай Ваньов смята, че облигационният пазар на еврозоната няма да бъде засегнат заради споделянето на риска между всички страни в еврозоната, което според него „е много добра новина“. „Инфлацията има двойствен характер – ограничава инвестирането, но ерозира дълговете на страни като Италия и Гърция, аргументира се той. – Ако още две години продължи инфлацията с нива, каквито има от октомври миналата година, 25% от дълговете ще бъдат изтрити чисто технически.“

Що се отнася до инвестициите, Ваньов напомни, че инвеститорите в лицето на банките имат свои цели, но има много възможности пред другите институционални инвеститори като пенсионни дружества и застрахователни компании. „Те могат да инвестират в една нова десетгодишна българска емисия, която може да стъпи на 3,5 – 4%“, коментира финансовият експерт. Той е на мнение, че за добрата инвестиция от значение е стратегическата регионална локация.

„Идва времето, в което Европа трябва да погледне много сериозно на фискалната дисциплина  – Европейската централна банка само с монетарна политика няма да реши проблемите в еврозоната“, заяви Светослав Велинов по повод плана на Европейската централна банка в подкрепа на страните от еврозоната, които са с най-големи дългове.

След извънредното си заседание вчера банката съобщи, че ще реинвестира в дългови ценни книжа, чийто падеж настъпва, и ще създаде нов инструмент на паричната политика. Целта на този план е да бъдат спрени сътресенията на пазарите на облигации, подхранвани от опасенията за избухването на нова дългова криза.

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още