IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките: Пари има, проекти няма

Банковата система не може сама да генерира икономически ръст, той трябва да дойде от реалния сектор, смятат банкери

15:32 | 28.06.12 г. 125
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките: Пари има, проекти няма

Големият проблем на кредитния пазар в момента не е липсата на пари, а липсата на добри проекти, които да бъдат финансирани. Около тази теза се обединяват ръководителите на някои от най-големите банкови институции, опериращи в България.

Трябва да е ясно, че банковата система не може сама да генерира икономически ръст, тъй като банките не са част от реалния бизнес и по-скоро биха могли да подпомагат, отколкото да са двигатели, смята Левон Харпанцумян, изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Наличието на стабилна банкова система е необходимо за постигането на ръст, но не е достатъчно само по себе си, смята и ръководителят на централната банка Иван Искров.

„Търговските банки са финансов посредник, те не са представители на реалния бизнес и сами по себе си не могат да доведат до растеж. Те са обслужващ фактор за реалния бизнес, който трябва да има своите предпоставки за развитие”, заяви по време на дискусия вчера Искров.

В момента има стремеж банките да се се изкарат виновни за всичко, което неуспешно се случва в икономиката. Не така обаче беше когато икономиката растеше, а тогава похвалите отсъстваха, посочи Хампарцумян.

Той е категоричен, че банките са среда, която следва успеха, помага му, но не може да го създаде изкуствено.

В момента изискванията за капиталова адекватност на банките в България са едни от най-високите и финансовите институции имат не само сериозни буфери срещу бъдещи рискове, а и значителен капитал, който би могъл да подкрепи експанзия на икономиката, посочи Момчил Андреев, изпълнителен директор на Райфайзенбанк България.

На този етап обаче липсват добрите проекти, които да бъдат финансирани, посочи Андреев.

Не са редки случаите, когато банките получават упреци, че лихвите по кредитите не спадат с такава скорост, с каквато спада цената на привлечения ресурс. Момчил Андреев обаче обясни, че в момента първокласните български фирми получават същите условия, каквито и големите международни компании.

Лихвите спадали и при кредитите за малките и средни предприятия, като според него в момента те вече „са почти до нивото на приемливия риск”. Причина за това е фактът, че всички банки ухажват фирмите, които успяват да поддържат доброто си представяне.

Много от бизнесмените са подценили сериозността на кризата, забавили са се с продажбата на активи и са действали по недобре преценени бизнес планове, смята Андреев. В момента това се отразява на способността им да обслужват задълженията си, а оттам се увеличават и лошите кредити.

Подобно мнение изрази и Васил Христов, изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка. Според него много от фирмите са допуснали грешка, като не се продавали навреме. Друг негативен момент е и това, че много от тях са изграждали бизнес плановете си на база три-четири успешни години, след което са екстраполирали резултатите си и за кризисните години.

Към момента не може да се каже, че кризата се завръща, смята Христов. По-скоро трябва да се говори не, че в момента има криза, а да се признае, че живеем в нова икономическа реалност, съветва той.

Той е категоричен, че в момента банките имат пари и усилено търсят добрите проекти, в които да се инвестират.

Каква е ролята на банките за икономическия растеж? Липсата на проекти ли спъва кредитирането или има други причини? Очакваме вашите коментари на адрес info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

112
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
(продължение)ВЪПРОСЪТ Е КАК ТРЯБВА ДА ПОСТЪПИ БАНКАТА ВЪВ ВТОРИЯТ СЛУЧАЙ ?!Ако следваме логиката на първият случай - банката взима всичко т.е 95%(вече изплатени)+50%(от продажбата) (+ всички лихви) и човека остава на улицата без пукната стотинка!(практиката сега е Банката си взема това което и се дължи а останалото превежда по сметката на клиента)Та nobel, как точно стои въпросът със прекратяване на Ипотеката ти към строителят ?! ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ СЛЕД 20 ГОДИНИ ДА ТЕ ИЗХВЪРЛИ И ОТ РАБОТА И ОТ ЖИЛИЩЕТО ?! И ти да останеш без пукната пара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
А м/ду другото как точно стои въпросът с прекратяване на договорът ти със строителят ?!Много често във медиите се чуват изказвания от рода:" Банката ми взе апартаметна, продаде го и Аз пак и дължа пари! Защо като ми е отпуснала кредит за апартамент не го вземе и с това да приключи въпросът ?!"Ами защото Банката ти е дала пари, а не апартамент! (И дължи ПАРИ на Вложителите си, а не обезценени апартаменти).Но дори да приемен тезата "давам ти апартамента и нищо друго не ти дължа" - то как процедираме в следните 2 случая:- Двама изтеглеят кредити за една и съща сума за срок от 30 години и купуват еднакви апартаменти. Първият "закъсва" с кредита в самото начало след като е платил едва 5% от него и Банката му го взима - продава го на 50% от стойността и е "вътре" с 45%! Вторият "закъсва" значително по-късно след като е платил 95% от кредита си - Банката му го взима и пак го продава за 50% от сойността. ВЪПРОСЪТ Е КАК ТРЯБВА ДА ПОСТЪПИ БАНКАТА ВЪВ ВТОРИЯТ СЛУЧАЙ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
"Ако трябва да бъда напълно откровен ти си на път да ме убедиш,................"Ами да ти е ЖИВ и ЗДРАВ строителя и още дълги години да работиш при него!Аз нали съм си "гаден Банкер" - ще взема да ти поотворя очите малко:Ако си си купил апартамента за 200х лв (а строителната му себестойност е да речем 30-40х). То въпросният строител вече си е осигурил една огромна печалба) Ако ти вземе сега апартамента то едва ли ще може да го продаде за 100х т.е. със сигурност ще си изгуби печалбата! Освен това ти е предложил работа и ти със сигурност че му бачкаш яко защото иначе губиш и работа и жилище - е разбира се ако условията те удовлетворяват ПОЗДРАВЛЕНИЯ!Как стои въпросът при Банката ами тя ти е дала 200х за които трябва да плаща годишно поне 5% лихва т.е. 10х + всички останали разходи и евентуално ще трябва да чака с години да и върнеш взетите средства. А и с квалификацията която имаш едва ли ще можеш да работиш в Банка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
"Има прости правила за теглене на кредит ако искаш да не поемаш рискове......."ТУК СИ АБСОЛЮТНО ПРАВ!Само мога да добавя или Вноските ти да са 3-4 пъти под Възможностите ти!(ама хората искат да теглят максимален кредит за минимален период)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
"... когато се отпуска кредит за една машина се отпуска само колкото е нейната стойност, а не повече."- и след това почват да Реват че нямат оборотни средства ( а ако им го предложиш още на ниво разлежадне на Инвестиционният кредит ти заявяват че не искат да ти плащат излишни лихви) - ама това си е "друга бира""Така може да се постъпи и с жилищното финансиране - кредит само до нивото на строителната себестойност."А ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА М/ДУ "СТОЙНОСТ" И "СЕБЕСТОЙНОСТ" ?Щото малко си ги поумешал нещата!И как точно предлагаш да се определя въпросната СТРОИТЕЛНА СЕБЕСТОЙНОСТ ?! - може би да назнача по един счетоводител на всеки Блок да следи счетоводството на строителната фирма ? (да не говорим че доставните цени са търговска тайна).А ако говорим за незавършено строителство - какво правим тогава ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 11 години
И аз нещо подобно казвам, но са ми отрязали първия постинг (чудя се защо) и сигурно затова не си ме разбрал добре. Изглежда успях да жегна нещо STGEORGE а той сигурно е спонсор на сайта. Лошо! Подготвям една статия за полезни сайтове и мислех да включа investor.bg в нея, но сега ще се замисля сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ако трябва да бъда напълно откровен ти си на път да ме убедиш, че банките наистина са зловредни и контрапродуктивни и трябва да бъдат заобикаляни на 300 метра разстояние. Когато си купувах апартамент аз взех "заем" от строителя, защото предпочетох лихвите да отиват при него, а не в банките. Когато останах без работа той не ми взе апартамента, а ми предложи работа в неговата фирма. Няма да ти описвам колко сме доволни един от друг и колко по-зле биха стояли нещата, ако се бях обърнал към някоя банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Има прости правила за теглене на кредит ако искаш да не поемаш рискове . най простото нещо е : събираш половината пари за актива и за другата половина отиваш в банката . Няма как да искаш да участваш в дадена сделка с 10 % а 90 % да са на заем и да не носиш огромни рискове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 11 години
Ако не се лъжа по подобен начин се финансира бизнеса - когато се отпуска кредит за една машина се отпуска само колкото е нейната стойност, а не повече. Така може да се постъпи и с жилищното финансиране - кредит само до нивото на строителната себестойност. Но пък както казах, така ще паднат печалбите, а банките не били социални дружества. Тогава обаче банките не трябва да се бият в гърдите колко са полезни и важни за икономиката. И щом те не могат да се саморегулират, така че да не изкривяват пазара, ще се наложи да бъдат озаптени. И ще бъдат. По един или друг начин. И няма лошо, още повече, че сами си го изпросиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 0 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
Стоилов ама твоят постинг направо ми дойде като дюшеш!" Ние имаме енергийно социален проект,...."КОЛКО ПЪТИ ТРЯБВА ДА ВИ СЕ ОБЯСНИ ЧЕ БАНКИТЕ НЕ СА СОЦИАЛНИ ИНСТИТУЦИИ ?! (....и след това data ще ме пита защо раздавам пари на гашници)Не знам кой каква диплома за финансист искаш да ти покаже ама в дори и в "ПУЦ-а" за средни управленски кадри учат че Печалбата която ТРЯБВА да реализираш, трябва да е поне 2 ПЪТИ по-висока от лихвата по заема който теглиш за да има смисъл да правиш нещо!Ако проекта ти е СОЦИАЛЕН - ами обърни се към Социалното Министерство!Ако толкова много държиш на Банките по-добре се обърни към тях за СПОНСОРСТВО а не за КРЕДИТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още