IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниската доходност по ценните книжа смалява печалбата на БНБ

През първото полугодие на 2015 г. централната банка извлича ползи от валутните изменения и състоянието на пазара на злато

13:35 | 11.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Паричният салон на БНБ. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Паричният салон на БНБ. Снимка: архив, Ройтерс

 

"Банката изпълнява своите задачи в пазарна среда, която понастоящем се формира под влияние на по-бавния икономически растеж в ЕС и еврозоната, където динамиката на инфлацията остава много под целта на ЕЦБ. Допълнителните монетарни стимули чрез директни покупки на дългови ценни книжа в еврозоната, имащи за цел преодоляване на дефлационния натиск, засилиха допълнително търсенето на държавни и други ценни книжа с най- нисък кредитен риск, в които БНБ инвестира валутните резерви, поради което пазарната им доходност достигна много ниски и дори отрицателни стойности", описва гуверньорът на БНБ Димитър Радев ефектите върху инвестициите на банката в бюджета й за 2016 г., който също е публикуван на сайта на БНБ.

"Поради ангажимента на ЕЦБ за запазване на сегашните исторически най-ниски лихвени нива за продължителен период от време в прогнозата за бюджета е вграден сценарий, при който през 2016 г. пазарната доходност на активите на БНБ се запазва на нива, приблизително равни на тези в края на 2015 г. В резултат от неблагоприятната пазарна среда общата доходност от инвестиции се очаква да бъде значително по-ниска от средно реализираната от БНБ през последните години", посочва Радев.

БНБ предвижда, общата доходност в евро за 2016 г. да бъде около 0,06%, а разходите за лихви по средства на клиенти – сравнително ниски (под 1 млн. лв.). Към разходите за лихви се очаква да се добавят и около 11 млн. лв. по пласирани депозити при отрицателните лихвени проценти на международните пазари в евро.

Подлежащият на разпределение нетен доход от лихви, който се формира главно от управление на резервите, ще възлезе на около 90 млн. лв., което БНБ очаква да е с около 9,6% повече от прогнозния за текущата 2015 г. Въпреки допускането, че неблагоприятната пазарна среда ще се запази, през 2016 г. се очаква БНБ отново да генерира положителен финансов резултат, гласят оценките на институцията за следващата година.

Същевременно централната банка регистрира нетни печалби от преоценка на злато в размер на 194,986 млн., дължащи се на увеличение на цената на златото. Цената на златото е определена на база на фиксинга в евро на Лондонския пазар на благородни метали, като към 30 юни 2015 г. се увеличава със 7,83% до 2059,51 лв. за тройунция от 1909,95 лв., колкото бе към 31 декември 2014 г. За сравнение – през първото полугодие на 2014 г. дори печалбата от преоценка на злато е била по-висока, а именно – за 224,037 млн. лв.

Ето така изглеждат инвестициите на БНБ в злато,

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още