IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Твърде дълго сме във валутен борд

Това каза финансистът във връзка с вероятността в резултат на политическите процеси около референдума във Великобритания по-бързо да влезем в еврозоната

08:20 | 12.07.16 г. 23
<p style="text-align: justify;">
	Емил Хърсев. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Емил Хърсев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Твърде дълго сме във валутен борд, а възможността пред България в резултат на политическите процеси около референдума във Великобритания да влезе ускорено в еврозоната е изключително положително развитие. Това каза финансистът Емил Хърсев в предаването на Bloomberg TV Bulgaria „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Не виждам откъде се взимат всички тези апокалиптични прогнози за ефекта на Brexit върху икономиката на Европа“, отсече Хърсев.

„Няма нещо, което да представя някаква такава опасност. Още по-малко Brexit. Този процес е чисто политически и в момента още не се знае точно какви ще бъдат измеренията“, смята той.

По думите му Великобритания няма да се изпари или да изчезне за континентална Европа.

„Тя няма да излезе от икономическото пространство. Brexit не значи изграждане на нова китайска стена“, каза той и добави, че риториката за „крепостта Европа“ се възражда.

Съществува свръхреакция, но пазарите, след като минаха през първоначалната реакция, очевидно се възстановяват, каза още Хърсев.

По повод възможността пред България в резултат на политическите процеси около референдума във Великобритания да влезе ускорено в еврозоната финансистът каза, че „за нас това е изключително положително развитие. Ние сме твърде дълго във валутен борд. Това е система, която дава плюсове, но крие и огромен риск“.

Цялото интервю гледайте тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 17
data
преди 7 години
пп. огромна част от кредитите в бг са в евро или са с клауза за превалутиране при форсмажор - демек тезата за инфлиране на дълговете е меко казано несъстоятелна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 20
data
преди 7 години
Хърсев е прав , както и Хр.Вучева в днешната статия . Няма икономист който е против влизането в евро зоната при сегашната ситуация в Бг . В статията Хърсев не казва да излезем от борда преди еврозоната , дори напротив .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 2
stanislavr
преди 7 години
Точно така, не бъркате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 4
khao
преди 7 години
по скоро човека разсъждава какви са мотивите на този платен клакьор и други като него дето бързат да ни вадят от борда преди да сме влезли в еврозоната ... или се бъркам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 21
data
преди 7 години
1.Един от критериите за приемане е инфлацията - демек твоя сценарии е невъзможен 2.Как реши че няма да е 1.95583 курса на присъединяване ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 7
stanislavr
преди 7 години
Е, малко полу-хипер инфлация ще поизчисти кредитите и задълженията на едни за сметка други. Сигурно се сещате кои са едните и кои другите. Другото, за което всички мълчат е при какъв курс на лева ще влезем, щото той е на база пазарлък с ЕЦБ и в никой случай няма да е 1,95583.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 8
khao
преди 7 години
добре че те знаем къв си :) и мнението ти не тежи и 5 грама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 54 rate down comment 8
doba
преди 7 години
Хърсев или се преструва, или не знае какво говори.Валутния борд е в основата на стабилността в БГ. Това и самият той е потвърждавал многократно.България не трябва да бърза с въвеждането на еврото, което не се знае докъде изобщо ще стигне. Все още страни като Дания не го въвеждат, ние да не сме по-напред от тях?..Колкото до британците, на тях просто им писна от глупостите в Брюксел. Като не много обвързани с тях БГ не очаква големи трусове в икономиката, но там имаме стотици хиляди българи. Те евентуално биха затруднени от развода на УК с ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още