IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата не е попречила на държавата да харчи все повече

Реално консолидираните бюджетни разходи растат във всяка година в периода 2009-2015 г., отчита се в анализ на ИПИ

12:44 | 16.10.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пенсии и здравеопазване

Най-голямото увеличение на разходите се наблюдава при пенсиите – с близо 3,8 млрд. лв. или около 80%, в периода 2008-2015 г. Разходите по това перо през 2015 г. представляват 24,4% от бюджета в сравнение с 21,3% през 2007 г. Следващият най-голям ръст се наблюдава в здравеопазването, където разходите растат с близо 1,8 млрд. лв. или над 66% в същия период. Близо половината от увеличението се дължи на по-високите разходи за болнична помощ, която е струвала с 665 млн. лв. над нивата си от 2007 г. или със 77% повече. Освен тях, разходите за лекарства и медикаментите за ракови заболявания също допринасят значително за увеличението.

Селско стопанство и транспорт

На следващо място се нареждат селското стопанство, горското стопанство, ловът и риболовът с ръст на разходите от над 1 млрд. лв., който води до тяхното трикратно нарастване в сравнение с 2007 г. Основната причина за това е присъединяването на България към Европейския съюз и европейската програма за развитие на селските райони, по която разходите се увеличават с около 870 млн. лв. с периода 2008-2015 г. Към нея се добавят и още близо 250 млн. лв. – 1,5 пъти повече в сравнение с 2008 г., разходи за национални доплащания към директните плащания за земеделски производители и съфинансиране по програмата за развитие на селските райони.

Малко над 1 млрд. лв. е и увеличението в дейностите, свързани с транспорта и съобщенията. Близо половината от ръста в разходите се дължи на дейности, свързани с управлението, контрола и регулирането на дейности по транспорта и пътищата. Разходите по тази дейност през 2015 г. са близо двойно по-високи в сравнение с 2007 г., но голяма част от това увеличение е концентрирано през последната година. Друго голямо перо са дейностите по железопътния транспорт, свързани със субсидиите за БДЖ и НКЖИ, а разходите по него започват да се увеличават от 2011 г.

Вътрешна сигурност и образование

Не е изненадващо и увеличението в сектор „Полиция, вътрешен ред и сигурност”, но пък то е сравнително малко на фона на гореспоменатите сектори. Така през 2015 г. секторът харчи с 38% повече в сравнение с 2007 г. или с 422 млн. лв. повече. И докато бюджетът за „Полиция и вътрешен ред” се увеличава през всяка от разглежданите години, то в периода 2011-2012 г. се наблюдава спад в средствата, получени от международни програми и споразумения, дарения и помощи от чужбина, като и при други дейности по вътрешната сигурност.

Интересното е, че в същия период разходите за образование се увеличават с 43% или 938 млн. лв. С други думи разходите в абсолютна стойност се увеличават близо два пъти по-бързо в сравнение с тези за „Полиция и вътрешен ред”. Друг е въпросът какъв е ефектът от това.

Както става ясно от данните, икономическата криза не е попречила на държавата да харчи все повече и повече, макар и в малка част от дейностите наистина да има намаление.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Това не е харчене на пари а прахосването им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Проблема е че държавата не я бива да харчи - тя прахосва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Мдаа , гръцка пътека !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
pecan
преди 7 години
Да храним електората си и мигрантите . Като си тръгнат хората които работят и плащат данъци какво ще правим . Май и ний ще си вървим .А *** посъбрахме парички и не ни пука много . Народът да му мисли и тези дето са ни отпуснали кредитите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Ха, че то това въобще не се отнася само за нашата държава. Има много по-напреднали от нас в това отношение и ние просто само се "учим" от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
SS-23
преди 7 години
Кризата не е попречила на държавата да харчи все повече---Е па 2014 г "пророкувах" , че ше има "растеж" и "раздвижване на икономиката" ... това 14 GB , взети от "времето на неродените",как са харчат толкова бързо ... Втората половина на 2017 и началото на 2018 - тренда ша е у другата посока ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Еваси , даже се и хвалим с това...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
aldy
преди 7 години
Затова външният ни дълг скочи двукратно само за последните 2 години. Къде потъват народните пари? В частни джобове, естествено. Това ако не е кражба, здраве му кажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още