IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработчикът на акцизната система отрече наличието на „течове“

Опитите за компрометиране на една от ключовите информационни системи в държавата обслужват частни корпоративни интереси, твърдят от компанията

15:07 | 24.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Относно твърдението, че всеки може да влезе в БАЦИС, ако разполага с парола Ангелов посочва, че всички потребители на системата (вътрешни за Агенция „Митници“ или външни - служители на икономически оператори) още с пускането на системата в експлоатация са влизали само чрез Квалифициран електронен подпис (КЕП) и ПИН код, което е стандарт в Агенция „Митници“.

"Оперирането на ниско ниво при системна администрация на операционни системи или базов софтуер е допустимо да става чрез автентикация на администратор (привилигирован потребител) с потребителско име и парола. БАЦИС е централизирана web-базирана система състояща се от множество интегрирани модули (по настоящем над 30), като модулите които се виждат в интернет са отделени от вътрешните модули, както логически, така и мрежово. Самата мрежова инфраструктура в Агенция „Митници“ е реализирана като трислоен зонов модел, тоест най-външният слой сървъри, няма достъп до вътрешните където на практика работи БАЦИС“, посочва в становището си той.

От опозицията твърдят още, че поради несъвършенствата на БАЦИС камионите минават свободно през границата и танкери се разтоварват безконтролно, включително и на сушата.

„БАЦИС няма функции или контролни точки на гранична система. В нея се декларира освобождаването на стоки за потребление или движението в режим отложено плащане на акциза. Каквито и разкрития в областта на нереглементиран внос през границата на акцизни стоки да се правят, те не могат и е погрешно да се свързват пряко или косвено с функционирането на тази система“, категорични са от консорциума.

Според изпълнителя на системата ДАНС установява девет слабости и уязвимости, като в случая е анализирано влиянието единствено и само върху модула за  интегрирани комуникационни устройства за наблюдение и контрол (ИКУНК) и в никакъв случай не може да се твърди, че тези слабости застрашават финансовата и икономическа сигурност на държавата.

„Дори и да допуснем, че данните от ИКУНК могат да бъдат компрометирани, органите на Агенция „Митници“ разполагат с допълнителен източник на данни за проверка, а несъответствията няма как да не бъдат засечени от модул “Идентификация на рискови събития” в БАЦИС или при по-задълбочен анализ, чрез изградените аналитични справки към системата“, категоричен е Ангелов.

По думите му сме станали "свидетели на медийна истерия, подклаждана от спекулативни твърдения на определени лица".

„Основна причина за това според мен бе класифицирането на доклада на ДАНС като секретен. Докладът вече е публичен и е време спекулациите да бъдат прекратени и обществото да научи истината. Опитите за компрометиране в публичното пространство на една от ключовите информационни системи в държавата могат да облагодетелстват единствено частни корпоративни интереси. Тези опити видимо се правят и с надеждата за извличане на необосновани политически дивиденти. Недопустимо е имената на компанията и консорциума, които ръководя, да бъдат използвани за такива цели“, казва още Ангелов в писмото си до медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
***!Ако не са течове значи са съвсем предумишлени престъпления с участието и покровителството на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още