IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Състоянието на еврозоната изисква ултра-стимулираща парична политика

Домакинствата и бизнесът ще продължат да натрупват спестявания, банките ще поемат по-голям кредитен риск, а БНБ ще изисква по-високи нива на антицикличния буфер

11:05 | 14.11.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Според него валутният борд В България бързо и в пълна степен пренася паричните условия от еврозоната. Ниският публичен дълг, който води със себе си исторически ниска рискова премия, и високата склонност към спестяване на домакинствата са допълнителни фактори за директното пренасяне на паричните условия от еврозоната у нас, уточни подуправителят на БНБ.

Трудно е да си представим такива лихвени проценти като „стимулиращи“ домакинствата и фирмите да спестяват по-малко и да потребяват и инвестират повече, призна Калин Христов. По думите му продължително поддържани ниски или отрицателни лихви биват възприемани като сигнал за несигурност и предстоящо забавяне на икономиката, поради което икономическите агенти забавят потреблението и ревизират надолу инвестиционните си планове.
„Тази картина не е оптимистична, но тя даже не отразява ефекти от потенциални силно негативни шокове. Това е дори само при базовия сценарий, който не предвижда влошаване на външната среда и където допускаме, че текущата политика на ЕЦБ ще се запази без промяна. При базовия сценарий се очаква да наблюдаваме вероятно положителни, но ниски, темпове на икономически растеж“, каза още той.

Докато свръхликвидността на банките се приема като положителен индикатор в „нормални“ времена, в настоящата ситуация тя е значителен фактор за банките да поемат кредитен риск. Изправени пред отрицателни доходности на нискорисковите ликвидни активи, където могат да инвестират своята свръхликвидност, банките са принудени да търсят нови кредитополучатели, намалявайки лихвените проценти по кредитите, с цел все пак да постигнат някаква положителна доходност. Ниските лихви по кредитите обаче вече все по-трудно диференцират между качеството на отделните проекти и не е сигурно дали покриват цената на риска. В резултат от всичко това, задлъжнялостта на частния сектор ще нараства, в по-значителна степен при домакинствата, прогнозира подуправителят на БНБ. 

Според него банките ще бъдат склонни да поемат още кредитен риск също и поради натиска от свиване на маржовете на доходност, а от гледна точка на пасивите им, възможностите за редуциране на разходите са ограничени.
Калин Христов увери, че политиката на БНБ ще продължи да бъде насочена към поддържане на високи капиталови изисквания за банките, включително чрез продължаващо налагане на всички капиталови буфери и допълнително калибриране на нивата на антицикличния буфер, така че да се покрият рисковете, натрупвани в балансите на банките.
Той добави, че състоянието на икономиката в еврозоната и очакваното забавяне на икономическия растеж там изискват ултра-стимулираща парична политика. Това състояние на еврозоната и тази парична политика на ЕЦБ ще се пренасят у нас чрез търговската свързаност на българската икономика с икономиката в еврозоната и чрез механизма на валутния борд. В контекста на темата на днешната конференция, това влошаващо се състояние на икономиката в еврозоната и произтичащата от него парична политика предполагат да бъде зададен въпросът за ефектите върху банките, каза Христов.

„Моето очакване е свързано със запазване или допълнително разхлабване на монетарните условия, което ще води до активиране на т.нар. преобръщащ лихвен процент. Домакинствата и бизнесът ще продължат да натрупват спестявания. Банките ще поемат по-голям кредитен риск в търсене на доходност и при силно ограничени възможности за пълно отразяване на риска в цената на кредитите. Лихвеният марж ще се свива, в комбинация на все по-силна конкуренция в сферата на платежните услуги, налагането на административни тавани върху някои такси на банките и растящи регулаторни разходи и разходи за киберсигурност“, каза още той.

От регулаторна гледна точка на БНБ, това ще изисква по-високи нива на антицикличния буфер – независимо от факта, че описаните тенденции са по-скоро дългосрочни, добави подуправителят на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 0
pinoccio
преди 4 години
Колко ли време ще трябва да мине, за да заговорят по друг начин и да признаят, че системата вече не работи. Преди високите лихви бяха виновни за големите спестявания на хората, защото носеха доход, сега - ниските лихви, защото задлъжнялостта хвръкна до небето и съвсем никой няма какво да ги прави тези пари - големите фирми освен да си изкупуват собствените си акции, нищо друго не правят. Погледнете само какъв термин са измислили - неконвенционални мерки за свръхстимулиране. Конвенционалните мерки бяха - количествените улеснения. Но те вече втръснаха и на пръча на село, който взе кредит от банката, купи си кози, а сега не смогва да ги оправя - сблъска се челно с границите на растежа. Неконвенционалните трябва да са някакъв корен квадратен от тях, умножени по Нютоновия бином. Ей такива едни приказки на шантоглавци слушаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Така е , но трябват сериозни стимули , които да са пропорционални на падащото доверие . Такова нещо обаче не съществува . Дори ЕЦБ започна с отложен старт да купува по 20 милиарда - чисто символично , и намали лихвата с о,1% , докато за същото време ФЕД я намали о,75% , те 7,5 пъти повече . Вижда се изпълнената с немощ политика , която едва ли може да продължи дълго .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
ПИЧ
преди 4 години
Teз юнаци ще продължават с печатането на пари и докъде ще доведе това - до инфлация и обезценка на парите. Ще се краде от спестяванията на народите в ЕС и ще се отчита умерен разтеж. В такава една ситуация е ясно че ативите ще растат , а кредита който стои срещу тях ще се обзценява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
"Основните фактори, стоящи зад това, са добре познати и те не са циклични, а структурни "Редно е да се помене , че настоящите промени не са с цикличен характер , в случай че някой си мисли за отминаване на предстоящо забавяне , стагнация или криза по някое време .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Даже БНБ признава, че еврозоната е фалирала с този ефимизъм "ултра-стимулираща парична политика", а ние сме се запътили към нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Значи хем ниските лихви, водят до колапс в един момент, хем агитирате хората да задлъжняват, и да поемат големи кредити под формата, на такива за жилища, и коли, и какво ли не. Дано, поне по малко хора се излъжат да си сложат хомота на врата,защото недай си боже да изпаднат в дългови проблеми, мафията и ЧСИ тата, в България ще им затрият живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още