IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Социалната система на България се е провалила в коронакризата

Неравенството у нас се увеличава в последните години до нива, които не говорят добре за функционирането на обществото, според икономисти

11:26 | 05.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Той подчерта, че ако се гледат общите разходи за социални помощи, през 2020 г. има ръст от 7%. Той обаче се определя от промяната в изчислението на помощта за отопление и ръста на подкрепата за хората с увреждания, където няма подоходен тест. Базираните на доход социални помощи нарастват с 10%, но сумите са малки, а получаването им е трудно.

Програмите за социално подпомагане, които трябва да са насочени именно към подкрепа на домакинствата при загуба на доход и изпадане в по-тежко социално положение, не отчитат голямо отклонение от средносрочните тенденции, наблюдавани и преди кризата.

През миналата година правителството създаде 2 нови програми – за осмокласниците, които получават помощ като първокласниците, а през ноември – и за допълнителната помощ за родители на деца до 14 г., които са на дистанционно обучение, която е на стойност 18,5 млн. лева.

За сравнение, обезщетенията за безработица отчитат ръст от 50%, подчерта Богданов. Ръст има и при болничните заради боледувалите и карантинираните, както и заради хората, които са гледали болни или карантинирани деца и възрастни свои близки.

Наблюдава се запазване на тенденцията за увеличаване на социалните разходи в програми с широк обхват и целеви групи, които се дефинират по различни критерии от риск от бедност, доходи и потребности на подпомаганите домакинства. В основни програми с все по-нарастващо значение се превръщат помощите за деца, за хора с увреждания и за отопление.  Програмата за помощи за отопление обаче е недофинансирана и не постига желания ефект.

Недостатъчният финансов ресурс по тази и по други програми за социално подпомагане води до два основни проблема – твърде строгите изисквания за получаване на помощите изключват домакинства, които са бедни, а за някои домакинства, които получават социални трансфери, изплатените суми не формират съществена част от домакинския бюджет и не подпомагат доходите в достатъчна степен.

Подход за намаляване на неравенството

Според Петър Ганев в социалните услуги по-важният момент е изчистването на системата – кой как финансира и предоставя, а след това да дойде и покриването на недостига. Лъчезар Богданов обобщи, че е важно не само хората да бъдат подкрепени, но и насърчени, така че децата от бедни семейства да

Нарастването на заетостта и трудовите доходи е в основата на забогатяването. Подемът на пазара на труда обаче не може да реши всички проблеми пред неравенствата. Свиването на неравенствата и промяната в кривата на доходите минава през по-голяма ефективност на пенсионните и социалните трансфери.

Социалната политика се разпилява в програми с широк обхват и не постига целите си да помага на нуждаещите се. Най-ефективните социални програми страдат от недофинансиране и ограничен обхват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още