IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки от Европа планират да продадат 300 млрд. евро италиански дълг

Само италианските банки декларират, че няма да намаляват експозициите си към Италия

13:00 | 12.11.11 г. 1
Банки от Европа планират да продадат 300 млрд. евро италиански дълг

Европейски банки планират да се отърват от италиански дълг на стойност 300 млрд. евро, за да избегнат големи загуби. Това обаче подкопава усилията на Европейската централна банка (ЕЦБ) да подпомогне понижаването на доходността по облигациите, пише Ройтерс.

Кредиторите не са склонни да повторят грешката си, след като претърпяха огромни загуби от инвестициите им в гръцки дълг. Затова под натиска на правителствата и с надеждата, че застраховките при фалит ще ги защитят от загубите, те държаха италианските дългови книжа преди да стане твърде късно за тяхната продажба, отбелязва агенцията.

Много от ръководителите на най-големите европейски банки не само, че продават италиански дълг, но и рязко обръщат посоката на политиката си за инвестиции в новите емисии на страната. Реално така те отказват на Рим важна подкрепа.

Анонимен източник от европейска банка, която е сред десетте най-големи кредитори на Италия, заявява, че “дните на покупките са вече преброени”. “Докато не стане сигурно, че Италия променя посоката си на развитие, ще й бъде трудно да намери нови купувачи”, коментира източникът.

По думите на банкера много по-добре е италианските облигации да се продадат сега, отколкото да се изчаква. “По-добре е да се поемат по-малки загуби сега, отколкото по-големи при евентуален фалит на страната”, допълва той.

Банките в Европа държат около 40% от деноминираните в евро облигации, които Италия емитира от 2009 г. досега. Данни на Европейския банков регулатор показват, че 90-те най-големи финансови институции в региона са притежавали италиански дълг на стойност 326 млрд. евро към края на миналата година.

От края на 2010 г. досега много от европейските банки са редуцирали експозициите си към италиански дългови книжа. Societe Generale например обяви, че е свила наполовина експозициите си към италиански дълг до 2,5 млрд. евро. Barclays пък е редуцирала експозициите си към Италия с 1 млрд. евро през второто тримесечие.

Най-големите инвеститори в италиански дълг – местните банки, обаче изглежда, че запазват инвестициите си. Intesa Sanpaolo притежава дългови книжа за 60 млрд. евро, UniCredit – за 49 млрд. евро, а Banca Monte dei Paschi di Siena – за 32 млрд. евро. Корадо Пасера, главен изпълнителен директор на Intesa Sanpaolo, заяви, че банката, която управлява, ще продължи да инвестира “голяма част от ликвидните си средства” в правителствени облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
Нормално, безумните изисквания за повече капиталова адекватност, която следва да се постигне в прекалено кратки срокове, в съчетание с реалностите на пазарите няма да накарат банките да си подарят половината бизнес за без пари, увеличавайки капитала, а просто ще разкарат част от същите тези книжа на правителствата които искат от тях въпросната капиталова адекватност и така ще покрият критериите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още