IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седемте фази в историята на ЕЦБ

Дори еврото да изчезне, ЕЦБ ще продължи да съществува, за да гарантира европейската разплащателна система, коментира Дейвид Марш

15:51 | 05.06.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Четиринадесетгодишната история на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да бъде описана в 5 фази, пише Дейвид Марш, анализатор на MarketWatch в коментар за изданието.

С ескалацията на дълговата криза изглежда банката навлиза в шести етап – този на взаимните обвинения.

Може да предвидим и 7-ма фаза, при която договорът за еврото ще бъдат прекратен или изменен. Ако това се случи, ще е необходима силна централна банка.

Ето защо дори еврото да изчезне, ЕЦБ ще продължи да съществува.

Миналата седмица президентът на институцията Марио Драги изтъкна ограниченията на монетарната политика и наблегна на политическата отговорността за решаването на кризата.

При евентуална дезинтеграция на единната европейска валута ЕЦБ ще има ключова роля, като например да гарантира европейската разплащателна система. Това е изключително важно в момент на сътресения и несигурност.

Какво се случи по време на предишните фази? Създаването на еврото между 1998 г. и 2003 г. беше първата фаза от историята на банката. Тя съвпада с мандата на първия президент на институцията Вим Дуйзенберг, който имаше проблеми с мощта на долара и скептицизма на финансовите пазари.

Втората фаза обхваща периода на консолидация. Той стартира през ноември 2003 г. с назначаването на приемника на Дуйзенберг - Жан-Код Трише.

По това време ЕЦБ беше замесена в опитите на някои европейски правителства да пренапишат правилата за фискална дисциплина, договорени в пакта за стабилност и растеж.

Институцията обича да припомня бюджетната фриволност на френското и германското правителство в периода 2003 г. – 2004 г. През двете години Париж и Берлин отчитат среден бюджетен дефицит от 3,4% от брутния си вътрешен продукт (БВП) – в крайна сметка не чак токова голямо прегрешение.

Фаза 3 бяха дни на самодоволно самозабравяне, докато еврото набираше скорост.

Този период беше характеризиран от небрежността на институцията, позволила акумулирането на огромни и нарастващи дисбаланси в еврозоната.

Неотдавна бившият президент на Европейската комисия (ЕК) Жак Делор заяви, че управителният съвет на ЕЦБ е трябвало да използва периода на затишие преди настоящата криза, за да идентифицира потенциални проблеми.

Четвъртата фаза - от 2007 г. до началото на кризата – бяха дните на триумф. На 10-годишния юбилей на еврото през юни 2008 г. Трише обвини критиците на еврозоната в късогледство и песимизъм.

През 2009 г. с разкриването на пълните размери на фискалната каша забъркана от Гърция ЕЦБ навлезе в петата фаза -  периодът на кризата, който както изглежда започва да отстъпва място на нова етап – този на взаимните обвинения.

Какво ще се случи после? Сега бъдещето на еврото все повече зависи от Испания - границата, от която връщане назад вероятно няма.

Ако случаят е именно такъв, седмата фаза - на дезинтеграцията на единната европейска валута - скоро ще настъпи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Няма да изчезне , просто ще се обезцени с една нула и дълговете ще се стопят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
"Няма да се учудя ако една сутрин се събудим и А! Еврото изчезнало."... Добро Утроооо....Еврото вече изчезнааааа.....така е, като си купихте рецептата на Митев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 12 години
Г-жо Dora АpostolovaqПроблемите при стопанство с долар не са по-малки от тези при евро.Проблемът не е дали ще се обезцени, а кога?С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте dean.jordanov,нима има някакво решаващо значение как е наименованието на съответни пари?Днес решаващото значение е НЕПРИГОДНОТО за сегашните пари държавно финансова управление (ДФУ).Независимо как е името на парите - при НЕПРИГОДНО за тях ДФУ се стига до стихийна стопанска криза и обезценка на потребителни качества на ползвани пари.Какво пречи да видите причина за сегашна криза?С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
doraapostolova
преди 12 години
и с дезинтеграцията на еврото, се реализира мечтата на долара да остане без конкуренти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Все по-често слушаме "ако еврото изчезне...". Няма да се учудя ако една сутрин се събудим и А! Еврото изчезнало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
При условия на непригодно за евро финансово управление, Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да осигури успешно премахване на стопанска криза, тъй като прекратяване на причина за криза не е в нейна компетентност.ЕЦБ е жертва на държавна финансова грешка и колкото по-добре изпълнява своите задължения толкова по-голяма европейска криза ще се развие.Кризата може да се ликвидира, ако се прекрати причина.До 24 часа време след като се приложи финансово управление, което е годно за евро кризата в Еврозоната ще е отстранена.Пример: Ако Гърция бе подобрила своето финансово управление и същото е годно за евро тази страна щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и притежатели на гръцки държавен дълг няма да понасят щети за над 105 милиарда евро.Иван Митев икономист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още