IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диселблум: Франция трябва да ускори реформите

Трябва да изясним, както на вложителите, така и на финансовите пазари, как ще спасяваме банките в бъдеще, смята председателят на Еврогрупата

11:00 | 13.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Диселблум: Франция трябва да ускори реформите

Председателят на Съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) Йерун Диселблум заяви, че Франция трябва да ускори прилагането на програмата си за реформи, след като на страната бе предоставено двугодишно удължаване на срока, в който трябва да изпълни изискванията за бюджетния дефицит на Европейския съюз, съобщи CNBC.

“Франция трябва да продължи да реализира своята програма. Сега те получиха още 2 години, за да постигнат целите си за дефицита. Част от споразумението би трябвало да бъде продължаването на реформите и аз съм сигурен, че френското правителство е ангажирано с тези реформи“, каза Диселблум.

Бюджетният дефицит на Франция ще достигне 3,9% от брутния вътрешен продукт на страната през тази година и ще се повиши до 4,2% през 2014 г., докато таванът за този показател в ЕС е 3%.

Социалистическото правителство на френския президент Франсоа Оланд бе обвинено в бавно прилагане на структурните реформи и тези на трудовия пазар, докато се опитва да повиши данъците за богатите чрез нов данък. Популярността на Оланд продължава да спада, безработните французи вече са 3,2 млн., а икономическият растеж през първото тримесечие, данните за който ще бъдат публикувани в сряда, остава ефимерен.

В началото на месеца Европейската централна банка понижи основната си лихва до рекордно ниските 0,5% и удължи подпомагането на банките в опит да помогне за разхлабване на хватката на рецесията в еврозоната. Диселблум обаче предупреди, че монетарното разширяване не може да продължава вечно и че европейските страни трябва да дадат предимство на структурните реформи и фискалната консолидация.

„Монетарната политика не е в състояние да ни помогне да се измъкнем от кризата. Тя може да отнеме напрежението, може да ни осигури нов ръст. Но това, от което наистина се нуждаем във всички държави, са най-вече структурни реформи“, каза председателят на Еврогрупата.

„Бих искал само да подчертая, че в комбинацията от фискална политика, монетарна политика и структурни реформи предпочитаният от мен ред е точно обратният. На първо място структурни реформи, фискална политика и изпълними цели в средносрочен план за всички региони на второ място, а монетарната политика може само да коригира националните икономически проблеми в краткосрочен план“, изтъкна той.

Диселблум е убеден, че еврозоната ще постигне напредък по банковия съюз и ще съгласува начина за абсорбиране на загубите от банките преди лятото, макар че решението може и да не бъде взето на днешното заседание на Еврогрупата.

Нуждата от установяване на ясна процедура за спасяването на проблемни банки стана очевидна, след като през март Еврогрупата за пръв път в рамките на продължаващата 4 години дългова криза в еврозоната взе решение кипърският банков сектор да бъде спасен чрез загуби за вложителите в местните кредитни институции. „Трябва да изясним, както на вложителите, така и на финансовите пазари, как ще процедираме по този въпрос в Европа в бъдеще. Мисля, че постигаме добър напредък“, отбеляза Диселблум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още