IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малката независима държава - новият европейски идеал?

Концепцията за малка държава в единния европейски пазар, но с възможност сама да определя данъчната и социалната си политика, изглежда добра комбинация

09:53 | 19.08.14 г. 62
Автор - снимка
Създател
Малката независима държава - новият европейски идеал?

Социалдемократите в Швеция, които доминират страната през по-голямата част от XX в., получават около 30% от гласовете на избирателите според проучванията, срещу 20% за Умерената партия, водена от настоящия министър-председател Фредрик Райнфелд. Тези резултати предричат, че след изборите в средата на септември Швеция ще се сдобие с лявоцентристко правителство.

„Нашата цел в момента е да вдигнем данъците, за да можем да направим някои наложителни разходи“, каза вероятният финансов министър в едно такова правителство Магдалена Андерсон пред Financial Times. „В бъдеще обаче не виждаме нужда да намаляваме данъците, а по-скоро трябва да бъдат направени повече инвестиции в публичния сектор“, каза още тя.

Изглежда шведските избиратели са склонни да плащат по-високи данъци в замяна на по-добра грижа за децата и по-добри училища, както и други неща.

Една независима Шотландия, освободена от неолибералното наследство на Маргарет Тачър в британската политика, също би благоприятствала налагането на по-прогресивна политика за създаването на мрежа за социална закрила.

Шотландия, която ще решава въпроса за независимостта си на 18 септември чрез референдум, има население от 5,3 млн. души, подобно на други благоденстващи европейски демокрации като Дания (5,6 млн.), Норвегия (5,1 млн.), Австрия (8,5 млн.), Швейцария (9 млн.) и Швеция (9,5 млн.).

Каталуния планира провеждането на консултативен референдум по въпроса за независимостта си въпреки протестите от страна на националното правителство в Мадрид. Автономната област има население от 7,6 млн. души.

Една малка държава, включена в единния пазар на континента, но свободна сама да определя собствените си данъци и социална политика, започва да изглежда като идеалната комбинация. Това е различен тип устройство от заложения в Договорите за ЕС идеал, който предполага силно централизирана власт в рамките на федерация с единна валута и централна банка.

Изглежда малко вероятно Шотландия, да не говорим за Каталуния, да получи независимост в скоро време, но референдумите сами по себе си биха могли да дадат на тези региони по-добра позиция за изискване на по-широка автономия от националните им правителства и по този начин да се доближат до идеала си.

Сепаратистките движения в Белгия и Северна Италия, както и в други региони на Испания, са мотивирани от подобни стремежи.

Концепцията на Кор и Шумахер „малкото е красиво“ може би тепърва ще намира своето признание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
:D Човек, ти в кой век живееш? Няма съвременен монарх (хеле па в Европа) който да управлява. Най-много да е нещо като нащо президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Куантуме :) нещата са и така и не са. Просто начина на мислене и на живот е друг. Ние в България сме свикнали, че трябва да имаш някой лев спестен, щото .. не се знае. Може да те уволнят, може да се разболееш, може колата да се строши.. и за това, като не ни остава от заплатата, се шашкаме и викаме ..МИЗЕРИЯ. Там хората не само че не им остава ами и ако случайно им остава веднага я наместват с някой лизинг или ипотека, защото не им е нужно да имат спестени пари, за да се грижат сами за себе си, обществото ще се погрижи ако стане нещо. Знаят, че ако се разболее, ще го лекуват безплатно та и пари ще му дават за да живее. Знае че трудно да го уволнят а и дори да го, ще кара на помощи без проблем, знае, че за училище на децата няма да плаща и училището няма да е лошо, знае че пенсия ще има. За това факта, че всеки месец е на нулата с парите ( което на нас ни изглежда голяма мизерия) него не го притеснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
QUANTUM
преди 9 години
Дата, и в трите скандинавски страни, т.н. монарси и кликата около тях са много ограничени хора. Те и нищо не решават. Дават им някой лев и това е. Ти предполагам визираш монархии от типа на Саудитска Арабия или Кувейт, там монархът коли и беси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 5
QUANTUM
преди 9 години
....над 2 млн. в Дания живеят на социални трансфери. В Норвегия, пък изобщо не им се работи...Химера е и това, че хората имат пари. Средният доход на човек в Дания преди данъци - годишен имам в предвид - е 30к евро. Като махнеш 50% данъци останаха 15к евро на година, като разделите на 3, за да получите бг цените, какво се получи 5к евро на година в бг пари. Беднотия няма, но го няма и wow фактора...Далеч съм от мисълта, че България е цвете за мирисане, но преди да се отричаме от страната си и да се хващаме за това, което сме видяли от филмите и прочели във вестника е хубво да проверим нещата - по възможност на място. Те иначе ви чакат, трябава накой да плаща данъци, за да могат те да лежат на гръб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 8
QUANTUM
преди 9 години
Който не е живял в някоя от изброените стани е по-добре да не коментира...Ние оплюхме нашата страна и отидохме там където рекламите светят - светят, но за жалост се превърнахме в роби...Има някакъв бацил влязал в българина - чужбина, та чужбина. Всички тези държави, които споменавате са социалистически извратеняшки тоалетни и до таква степен всичко се е изтяскало, че карат мъжете в Швеция да сядат като пикаят, към децата да се обръщаш в среден род, защото не можеш от малки да ги определяш като момче или момиче, да си купиш бира, да търсиш кмета на селото - визирам Норвегия...Монархията и в трите Скандинавски страни е проформа. Принцовете, кралете и принцесите живят разгулен живот и нямат нищо общо по кръвна линия със страните.Управляващите, пък са абсолютни аматьори - в Дания прмерно зидар, бивш член на Датската компартия, целувал се с Ерик Хоникер, беше минстър на развитието. Пълна перверзия. Хората са овце, които ги стрижат. Мотивация нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 9 години
Парламентарните монархии имат предимство в управлението защото имат както тактическо управление в лицето на своето управление , така и стратегическо в лицето на своя монарх и неговата администрация . Принципно чисто тактически Българските правителства не се справят лошо , проблемите идват от дългосрочните цели и там ние общо взето се препъваме и започва едно прехвърляне на топката от правителство на правителство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 9 години
това което обединява "малките независими държави" е че освен че са малки , независими, северни е и че почти без изключение са монархии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Абе да не съм чел друга статия - къде видяхте изобщо да се споменава думата "монархия"??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 12
todortk
преди 9 години
Монархиите имат две предимства пред нашата така наречена демокрация - знае се кой носи отговорността и има потомствен политически елит.Да, монархът не се избира, но той се създава още от дете и се обучава да управлява. Ако направи сериозен гаф, всички са наясно, че той е отговорен. И в съвременния свят има начин да им се потърси сметка.В противовес, демократичните управляващи са с малък опит като политици и не носят отговорност след изтичане на мандата им.В една нормална корпорация, когато директорът си тръгва, дава отчет за дейността си и акционерите могат да го съдят ако намерят, че е управлявал лошо. В демократичната дъргава България политиците оставят след себе си потоп и никой не може да им търси сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Този "модел' има и по-различен поглед. Тези малки държави живеят доста добре, защото са малки но успяват да доминират общия пазар и да привличат в себе си огромни капитали, било то на база на природни богатства (Норвегия) било на силна индустрия и фармация, на не съвсем законни офшорни фирми и сметки (Швейцария) или на виртуозен лобизъм и машинации ( Австрия). Когато имаме няколко такива "олигархични" държавици, общия пазар може да се прави, че не ги забелязва и даже определени хора имат изгода от тяхното съществуване, ако обаче почнат да стават повечко, общия пазар ще ги ошамари или ще се разпадне и ще престане да е общ. То иначе всеки иска неговото да си е негово, а чуждото общо ама не става. Ето споменатата Швейцария в последните години редовно яде шамари от общия пазар. Изяде шамари за банковата тайна и офшорките и вече не е така "привлекателна". Изяде шамари и когато местните решиха да има квоти за трудовия пазар. С увеличаване на малките ще зачестяват шамарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още