IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски лидери смекчават натиска към Великобритания

Членството в ЕС е на добра воля и никой не трябва да притиска Лондон да активира чл. 50, коментира литовският президент

17:27 | 29.06.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Европейските лидери са склонни да изчакат няколко месеца, преди да бъде активирана процедурата за напускането на Великобритания от ЕС. Това стана ясно от коментари, излъчвани във видеосистемата на Европейската комисия (ЕК).

Вчера повечето европейски институции настояваха Великобритания да съобщи още на този Европейски съвет, че ще напусне общността.

Разговорите за това ще започнат през септември, посочи днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пък повтори, че никакви преговори няма да бъдат водени без нотификацията на Лондон, че активира чл. 50 от Договора от Лисабон. Този член урежда процедурата по излизане на държавите от общността.

На кратка пресконференция Юнкер подчерта, че има среща с шотландския премиер по-късно днес и ще я "изслуша внимателно". Шотландия вече заяви, че иска да остане част от ЕС. 

Според президента на Литва Далия Гибраускайте членството в ЕС е на „добра воля“, никой не е притискал Великобритания да влиза в общността, така и сега никой не трябва да оказва натиск страната да активира чл. 50 от Договора от Лисабон.

Според нея ЕС и Великобритания ще преговарят като приятели и няма да има „сделка“. „Не харесвам да описват процеса като „сделка“ или „търговия“. Това въобще не е търговия между страните“, категорична беше тя и допълни, че каквото и да се случи страните трябва да останат партньори.

Според гръцкия премиер Алексис Ципрас въпросът сега не е толкова кога ще бъде активиран чл. 50, а да бъде анализирано защо британците поискаха да напуснат ЕС. Според него причината за това е липсата на демократичност и социалният дефицит в общността, както и бързото задълбочаване на различията между държавите. 

Ципрас беше категоричен, че иска да види „социална Европа“, а тя може да бъде постигната със „смели инициативи“.

Той изтъкна, че строгите икономии трябва да бъдат заменени от икономическия растеж, да бъдат осигурени нови работни места. Преди кризата безработицата в Гърция е била 7,5%, тоест близо до нивото в Германия. Днес тя е 26%, а в Германия - 4,5% посочи още той.

По отношение на водените разговори за напускането на Великобритания всичко ще се случи след активирането на чл. 50, допълни от своя страна премиерът на Хърватия Тихомир Орешкович. Тепърва ще се търси и какъв модел на партньорство ще бъде избран при отношенията между ЕС и Великобритания и допълни, че ЕС има опит в споразуменията за сътрудничество – по примера с Швейцария или Норвегия.

Президентът на Кипър Никос Анастидиатис пък определи заседанието днес като една от най-ползотворните дискусии досега. 

Лидерите на ЕС обсъдиха напускането на Великобритания, като на заседанието им не присъства британският премиер Дейвид Камерън. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 34 rate down comment 0
salaga
преди 7 години
Няма да има никакъв EXIT. Тая врата се отваря само в едната посока.Пък докато някой се опитват да я пънат отвътре, едни други направиха хубави парички от малкото земетресение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
То ясно как може да няма, въпроса е как да се направи без "моргите" на Острова да се напълнят с прекалено много "политически трупове".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 5
georgi_shum
преди 7 години
Викаш брексит няма да има?;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 3
michaelis21
преди 7 години
Кво казват тези от периферните държави, няма значение.Ципурата стана много ЕУ френдли, макар че се изметна от волята на народа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още