IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Brexit е алармата, че ЕС върви в грешна посока

Гръцкият премиер поиска повече средства от центъра на ЕС към периферията, за да бъде подкрепен икономическият растеж

11:38 | 26.08.16 г. 33
<p>
	Гръцкият премиер Алексис Ципрас (вляво) разговаря с френския президент Франсоа Оланд в Париж. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Гръцкият премиер Алексис Ципрас (вляво) разговаря с френския президент Франсоа Оланд в Париж. Снимка: Ройтерс

Изборът на британците да напуснат ЕС е алармен сигнал за общността и европейските лидери, че се движим в грешната посока. Този коментар направи гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на срещата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Париж, пише Ana Mpa.

Партията на Ципрас е от друго политическо семейство, но той присъства на заседанието по покана на френския президент Франсоа Оланд. Основната тема на разговорите е бъдещето на ЕС след Brexit, икономическият растеж и социалната кохезия в общността.

Гръцкият премиер е категоричен, че ЕС трябва да започне дискусия за бедността и безработицата. Ципрас поиска удвояване на средствата, отпускани по Плана Юнкер за подпомагане на европейската икономика, като фондовете трябва да бъдат насочени към държавите в ЕС с нисък брутен вътрешен продукт и в тежка икономическа ситуация.

„Това означава трансфериране на средства от центъра към периферията, от север на юг“, допълни той пред лидерите на европейските държави, чиито партии членуват в ПЕС.

Ципрас нарече Пакта за стабилност и растеж „една от причините за кризата“ в ЕС и поиска неговото преразглеждане или включване на някои изключения.

Пактът съдържа набор от правила, които целят стабилни публични финанси в държавите от ЕС. Той определя цели за бюджетния дефицит и спрямо правилата държавите трябва да бъдат наказвани при неизпълнение на изискванията – т.нар. процедури при прекомерен дефицит.

Според гръцкия премиер обаче има нужда от някои изключения от стриктните фискални правила. Част от тях се отнасят например да не бъдат взимани предвид разходите, направени за икономически растеж и инвестиции в публичния сектор, както и за подобряване на ситуацията на пазара на труда.

Лидерът на СИРИЗА отдавна коментира, че ЕС има нужда от повече социални елементи и в опит да организира „южен отпор“ на политиката на Брюксел днес, организира среща в Атина. На 9 септември разговор за по-социална Европа ще водят лидерите на Франция, Италия, Португалия, Малта, Кипър и Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 10
Mesoiadess
преди 7 години
Така предпочетоха еВРОЛИДЕРИТЕ , Англия да си тръгне , но Гърция да остане . Това беше цената на "спасението" , на кого и на какво все още се изяснява. Та вслушвайте се в думите на този разумен човек - който ще се окаже по далновиден от всички европолитици взети заедно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
"Ципрас нарече Пакта за стабилност и растеж една от причините за кризата в ЕС и поиска неговото преразглеждане или включване на някои изключения."Тоя пакт е пълен та.шак , тъй като никаква стабилност и растеж няма да има, ами ще запушва дупки докат потъне гемията ЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още