IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit ще има "локални" за Великобритания и ЕС последици, коментира експерт

Според Улрик Бий от Института за международни финанси победителите от Brexit ще инвестират във Великобритания, победените ще я напуснат

14:02 | 19.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британският референдум ще има по-скоро "локални" за Великобритания и Европейския съюз последици, но Доналд Тръмп ще промени икономическата карта на света. Това казва датчанинът Улрик Бий, който се занимава  с икономически анализи в Института за международни финанси във Вашингтон, в интервю за предаването „Събота 150“ по Българското национално радио.

"Британската икономика се представя по-добре, отколкото първоначално очаквахме през първите месеци. Доверието се запази, потреблението все още расте", каза Бий. Ние обаче все още смятаме, че по-мрачните прогнози за британската икономика са основателни.

Според него първата причина е заради огромната несигурност за посоката, към която отива Великобритания. Тя влияе изключително много на инвестициите и на сектора с недвижимите имоти. Освен това ускоряващата се инфлация ще удари домакинствата.

"Инфлацията също не е толкова силна, колкото можеше да бъде, но да не забравяме, че имаше 20-процентен срив на паунда", казва експертът. "Това показва, че инфлацията ще се ускори до близо 3 %, което от своя страна ще доведе до намаляването на реалните доходи на домакинствата. Самите домакинства ще променят поведението си, защото ще са по-песимистично настроени и ще харчат по-малко пари".

Много компании обмислят преместване, което ще удари британската икономика и ще има последици за европейската. Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни потвърди през седмицата, че много от компаниите във финансовия сектор правят планове за преместване, но изчакват със задействането им.

"Ние знаем, че има компании, които обмислят да се преместят от Обединеното кралство. Също така обаче виждаме, че има и такива, които инвестират в Обединеното кралство", казва Бий. А това със сигурност ще промени британската икономика.

"Повечето бизнеси ще продължат да се развиват и след напускането на Европейския съюз. Ще има победители и победени", допълва той. "Победителите ще инвестират във Великобритания, победените ще я напуснат".

Според него няма как да се посочи предприятията на кой сектор ще бъдат "победители". "Можем да очакваме и преместване вътре в самата Великобритания. Знаете, че в Лондон има много голяма концентрация на бизнес и този град има огромна тежест. Една от стратегиите, които правителството на Великобритания може би трябва да следват, е да намалят тежестта на Лондон като основа на бизнеса, работещ в страната", коментира Бий.

Британското правителство обаче все още търси правилната формула след изненадващите резултати от референдума.

"Те още не са представили план за излизане, също така има много точки, по които самите министри не са постигнали съгласие", казва той, допълвайки, че все пак има още време, докато формалните преговори не започнат през пролетта.

"От икономическа гледна точка е ясно, че по-безболезненото напускане на Европейския съюз е чрез запазване на близките връзки в икономически план, свободното движение на работна ръка и всичко, което наричаме "мек Брекзит". Проблемът е, че не икономистите водят тази дискусия, а политиците", коментира Бий.

Експертът припомни, че първият приоритет, който беше изведен от британците е желанието им да имат контрол върху миграцията. От друга страна, европейските лидери искат да запазят свободното движение на хора. "В такъв случай по-скоро решението, около което ще се обединят е това, което наричаме "твърд Брекзит", каза Бий.

Запитан ще се стигне ли до въвеждането на визи за британските граждани, анализаторът отбеляза:


На въпрос дали след множеството паралели между резултата от британския референдум и победата на Доналд Тръмп в САЩ Улрик Бий вижда такава връзка, от гледна точка на икономическата нестабилност, той казва:

"Паралелът може да бъде направен по-скоро относно причините, довели до двете неща, отколкото до последиците. Това е предизвикателство, което следва от глобализацията през последните десетилетия", коментира Бий.

Това е последица от технологичното развитие, промените на пазара на труда и, разбира се, от миграцията.

"От икономическа гледна точка, все още не може да кажем нищо, защото е много рано да знаем накъде ще тръгне американската политика и икономика. За Брекзит със сигурност знаем, че ще бъде вреден за Великобритания, но все още има много обстоятелства, с които не сме наясно за американската политика, за да направим подобен паралел", завършва експертът. "За избора на Тръмп със сигурност можем единствено да кажем, че ще има огромни последици както за американската икономика, така и за световната".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
съни(тя)
преди 7 години
Брексит-ът и избирането на Тръмп, показват в голяма степен отношението на масите към политиката на политическите вихрушки и бюрократите, загубили връзка с тези долу, които ги избират, докато в крайна сметка демонстрират близки отношения и зависимост от едрия капитал...В България нещата са идентични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още