IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луиза Славкова: Либералите в Германия напуснаха преговорите след добра партийна сметка

Лидерът Кристиян Линднер много хитро изигра ситуацията, коментира директорът на фондация "Софийска платформа" в предаването Invest/Or

15:55 | 04.12.17 г. 7
Луиза Славкова: Либералите в Германия напуснаха преговорите след добра партийна сметка

Трите партии, които преговаряха за коалиция „Ямайка“ в Германия, се оказа, че на регионално ниво може би могат да управляват, но не и на федерално. Напускането на либералите беше продукт на добре направена партийна сметка. Това заяви Луиза Славкова, политолог, външнополитически анализатор и директор на фондация „Софийска платформа“ в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира създалата се политическа ситуация във федералната република, след като Свободните либерали решиха да напуснат преговорите за формиране на коалиция с Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и Зелените.

„Либералната партия беше извън Бундестага за един мандат и те си казаха: Ако сега направим компромиси и трябва да ги провеждаме в политики следващите 4 години, ние пак ще стигнем до момента, в който подкрепата за нас ще бъде точно толкова малка“, обяснява Славкова. По думите й лидерът Кристиян Линднер положи много усилия по време на кампанията, а и преди това, да промени имиджа на партията. Той опита да каже: Нашите избиратели са много различни, трябва да наблегнем на индивидуализма. Разговорът за икономическия либерализъм не е разговорът, който те искат да чуят от нас.  

„Той стана лицето на тази нова марка. Разбира се, тематично различията са много сериозни, особено със Зелените, но и в обратна посока – между Зелените и Християнсоциалния съюз (ХСС - баварската сестринска партия на ХДС на Меркел – бел.ред.). Там вече въпросът какво правим с бежанците и какво правим със семействата на онези, които вече са със статут да останат в Германия, се оказа много по-голям проблем и много по-непреодолима пречка между Зелените и ХСС“, посочва Луиза Славкова.

„Линднер много хитро изигра ситуацията, защото той си даваше сметка, че различията между зелените и ХСС са толкова големи, че просто няма как да се покрият“, допълва тя. По думите й в крайна сметка всички партии, с изключение на ХДС, се държат в модус „да спасим нашата партия“ - това правят либералите, това правят и ХСС.

„Защото ХСС имат избори догодина в Бавария, а техните резултати на последните избори бяха ужасяващи, позицията на премиера и лидер на партията Хорст Зеехофер е изключително отслабена. Но това винаги означава да правиш резки движения, които ти помагат да се разграничаваш от останалите партии. Всъщност единственият, който заема центъра и иска да държи средата, е Меркел“, допълва още тя.

Колкото до Линднер, каквото и друго правителство да има в момента, ако не се отиде на предварително избори, това му дава възможността като опозиция да се профилира много сериозно. Защото една от големите критики спрямо него е, че това ребрандиране на партията е промяна на марката, подсилване на цветовете, промяна на името, но по отношение на съдържанието, то се губи.

Със спекулациите за широка коалиция между Меркел и социалдемократите погледите са насочени към Мартин Шулц. „Той се превърна в сламения човек на този политически сезон в Германия, защото той е абсолютно сам в неговата партия, няма подкрепа от почти никъде, дойде от Брюксел с идеята, че силният европейски профил, европейската идея ще спечели едни избори. Но за съжаление, колкото и да е важна европейската тема за Германия, тя не е тема, с която се печелят избори там“, припомня Славкова. „И след загубата на изборите всички си измиха ръцете с това, че вината е на Шулц. И сега, не само, че е самотен в партията си и въпреки че няколко пъти заяви, че няма да влезе в такива преговори, те го избутват на преден план, за да отнесе какъвто и да било негатив“, допълва тя.

„На онези сред социалдемократите, които желаят голяма коалиция, им е много ясно какво означава политически нестабилна германия. Германия иначе не е нестабилна. Аз я наричам истинска държава. Истинската държава - без значение какво става партийно-политически, тя си функционира, знае си националните приоритети и върви в що-годе добра посока. Освен това тя е икономически изключително стабилна“, казва още Славкова.

Целия разговор с още коментари, включително за „Алтернатива за Германия“ и Левицата, вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
Няма Иван Митев, има експеримент на Инвестора с "новинарски" bot (support). Да обира гилзите от това, че стрелят по пианиста :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Иване бе , вземи напиши нещо по различно ... като те видя само и веднага ми светва , че някой прави огромна грешка като не се допитва до тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
При наличното създаващо щети прилагане на еврото и 1000 пъти да се проведат избори, и при което да е нейно правителство, Германия е с нарастващ потенциал за дългови кризи и съпътстващи болезнени злини.Все още Германия отлага възникването на катастрофална държавна криза чрез заплащане на възникващите щети с пари от заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Защо не си го кажете направо , че никой не ще коалиция с Меркел та да дели с нея и партията и срама и отговорността за безобразията през последните две години ?!Нови избори и Меркел вън от играта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още