IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер срещу Макрон е най-новият сблъсък в предизборната кампания за ЕП

Въпреки че европейските избори са насрочени за май 2019 г. вече не липсват конфликти между лидерите на общността

12:41 | 15.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер смъмри френския президент Еманюел Макрон за това, че не е могъл да създаде намекнатото от него европейско обединение, което да се включи в надпреварата за Европейски парламент (ЕП). Критиките на Юнкер са поредната маневра в разгарящата се кампания преди европейските избори догодина, посочва агенция Ройтерс.

Преди предстоящата среща на върха на Европейския съюз (ЕС) другата седмица, на която освен всичко друго трябва да се обсъди и въпросът с наследника на Юнкер, от ЕК представят препоръките си за избора на нов председател. Те обаче са в конфликт с позициите на някои от влиятелните правителства в съюза.

Това включва и подновената подкрепа за начина на избиране, по който и самият Юнкер получи поста. Известна като системата „Spitzenkandidat“ (водещ кандидат – от немски, бел. ред.) тя предвижда постът да бъде получен от водещия кандидат на европейската партия, която печели вота за ЕП. 

Президентът Макрон обаче е отявлен критик на тази схема. Според него тя позволява на общоевропейските партии, малко известни на избирателите, да поемат правомощия, които традиционно са част от задълженията на Съвета на ЕС, съставен от лидерите на държавите членки.

Комисията, както и ЕП, иска да запази механизма, определяйки го като по-демократичен.

По време на пресконференция Юнкер заяви, че продължава да обсъжда въпроса с Макрон. Според него ЕП е обещал да използва правото си да блокира номинация на Съвета на ЕС за председател на ЕК, ако лидерите на страните членки не изберат водещия кандидат от печелившата партия на вота през май 2019 г.

Той отправи и забележка спрямо неубедителния ангажимент на Макрон да включи своята центристка партия „Република, напред“ в някоя от вече съществуващите европейски групи в ЕП.

„Всички, които ще участват в надпреварата за Парламента, трябва много преди европейските избори да обявят към коя група ще принадлежат в случай, че бъдат избрани“, посочи Юнкер и допълни, че избирателите може да се отдръпнат от партия, която не го направи. 

Макрон се въздържа от това да се присъедини към вече съществуващата центристка група в европарламента и заяви, че може би ще подкрепи създаването на ново проевропейско обединение.

Думите на Юнкер са поредната размяна на реплики с Париж, след като френският президент миналата седмица разкритикува ЕП заради настояването в подкрепа на системата „Spitzenkandidat“. Междувременно мнозинство начело с европейските дясноцентристи в парламента отхвърли предложение, подкрепено от Макрон, някои от местата на Великобритания, която излиза догодина от ЕС, да бъдат включени в „транснационални листи“ от всяка държава.

Въпреки че ЕК подкрепи идеята за подобни списъци, Юнкер заяви, че такова предложение се нуждае от допълнителна подготовка, включително и от промени в националното законодателство.

По време на срещата си следващата седмица европейските лидери ще обсъдят начини за стимулиране на обществената подкрепа за ЕС на фона на притеснения във връзка с Brexit, възхода на антиевропейските настроения на континента и недоверието в демократичната законност на съюза

Дебатите са белязани от постоянното напрежение между тези, които смятат, че управлението трябва да идва от националните правителства в Съвета и тези, които настояват за засилване на паневропейската идентичност на ЕС, подсилвайки „федералните“ му институции като ЕП и ЕК.

Той също така призова европейските партии да изберат свой водещ кандидат отрано, отхвърляйки като „глупости“ твърденията на британския външен министър Борис Джонсън, че Съюзът се опитва да създаде „европейска супердържава“. Юнкер също така поднови и призивите си неговият пост и този на председателя на Съвета да бъдат сляти, въпреки че според него подобно решение не се радва на популярност и не би се случило в скоро време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още