IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците не искат земеделска работа

Повечето селскостопански работници идват от Източна Европа и не е ясно кой ще работи в селското стопанство след Brexit

14:06 | 05.08.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Британците не желаят да работят във ферми и не е ясно кой ще прибира реколтата след Brexit, пише вестник The Independent. Само един процент от работещите във ферми са британски граждани. Повечето селскостопански работници идват от Източна Европа и не е ясно кой ще работи в селското стопанство, след като се сложи край на свободното движение на работа сила в рамките на ЕС.

Днес Великобритания е напълно зависима от чуждестранните работници, за да прибере плодовете и зеленчуците си. Според Националния съюз на земеделските производители от 60 000 сезонни работници в областта миналата година едва 1% са британци. Огромното мнозинство идва от Източна Европа, особено България и Румъния, пише вестникът, цитиран от Фокус. Докато Великобритания е част от Европейския съюз, вратите й са широко отворени за "свободното движение" на работна сила, включително тези сезонни земеделци, които идват в продължение на четири или пет месеца, получават заплащане в британски лири и се завръщат вкъщи за зимата. 

Но тъй като Великобритания се готви да напусне ЕС, като сложи край на свободното движение, земеделските производители започнаха да се паникьосват: Кой ще прибере реколтата през следващата пролет? Вече недостигът на работна ръка, причинен от икономическите промени, е довел до загниване на хиляди тонове ягоди, произвеждани по най-високи технологии.

Жакди Грийн, главен изпълнителен директор на кооперацията на производителите на плодове от "Бери Гардънс", отбелязва 30-40% недостиг на труд тази година. По време на кампанията за Brexit през 2016 г. безпокойството по отношение на масовата миграция беше от първостепенно значение, подхранвано отчасти от твърдения, че например милиони мюсюлмани ще пристигнат веднага щом Турция се присъедини към ЕС. (Турция не е в съюза и няма перспективата да се присъедини в обозримо бъдеще.)

Критиците на Brexit обаче твърдят, че Великобритания отчаяно се нуждае от чуждестранни работници - не само "най-добрите и най-блестящи" в областта на финансите, техниката и медицината, които все още могат да бъдат осигурявани, но тези, които почистват хотелските стаи в Брайтън и берат домати в Норфолк.

Ако далеч по-малко работници идват от Европа, тези работни места ще трябва да бъдат заети от британци, които не изглеждат много запалени за подобна работа - или да бъдат договорени от Беларус или Непал или от Филипините. В миналото Великобритания имаше такава схема за чуждестранни фермери, но тя бе отменена и сега има нарастващи призиви да се рестартира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Ехааа, сега ще има повече работа за теб. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
julian12
преди 5 години
С Ляво и Дясно кранче за топла и студена вода :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
Lucifer
преди 5 години
Пакистанци и афганистанци ...за земеделие ...пещерни хора не стават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
Pyramid
преди 5 години
Ингилизите ДГД. Толкова да са изостанали, чак по мивките смесители да си нямат...а ние да се грижим, кой щял да им бере краставиците? Имат си моми ингилизки, колко им е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
А въобще какво точно искат британците и знаят ли дали въобще съществува някой, който да им го даде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още