IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли четвърто гласуване на сделката на Тереза Мей?

Според британски медии тя смята да противопостави договора си на най-популярната алтернатива за мек Brexit

13:24 | 30.03.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей очевидно не се е отказала от споразумението, договорено с ЕС. Както съобщават няколко британски медии, тя ще настоява за четвърто гласуване по сделката, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Според лондонския Times тя възнамерява да противопостави договора си на най-популярната алтернатива за мек Brexit. Тя включва предложения като оставането в единния пазар на ЕС и в Европейската зона за свободна търговия Efta. Въпреки това Мей не е заявила изрично това, пише Guardian, но „все по-ясно е след гласуването, че "Даунинг стрийт" не вярва, че сделката е мъртва“. Мей официално заяви само, че иска да продължи курса към „регулиран Brexit“.

В лагера на премиера очевидно намират нещо положително от новото поражение при вота в петък, защото през последните няколко седмици споразумението спечели все повече и повече поддръжници. През януари все още липсваха 230 гласа, в началото на месеца – 149, а в петък – вече само 58. Времето също е от съществено значение. След повторното отхвърляне на споразумението сега новата дата за Brexit e 12 април. Дотогава сделката трябва да бъде приета.

Не е ясно обаче дали ЕС все още ще я приеме. Всъщност Брюксел настояваше споразумението да бъде ратифицирано до 29 март. Дали срокът ще бъде продължен може да бъде обсъдено на 10 април на извънредната среща на високо равнище на ЕС.

Също така е несигурно дали председателя на парламента Джон Бъркоу ще допусне четвърти вот. Той вече поиска „съществени промени“ при третия опит, тъй като според него не било допустимо да се гласува по един и същи законопроект толкова често, колкото бъде поискано.

Според Times Мей и колегите ѝ се надяват, че ще могат да спечелят на своя страна повече Brexit хардлайнери, ако алтернативата е по-мек вариант на Brexit. В понеделник долната камара ще гласува за меките варианти. Дали едно предложение ще може да убеди повече от половината от членовете на парламента, все още е спорно. По време на процеса в началото на седмицата нито един от осемте изходни модела не спечели мнозинството от гласовете.

Северноирландската партия DUP вече е разделена по въпроса за сделката, съобщава Times, цитирайки правителствени източници. Торите и DUP обаче трябва да гласуват почти единодушно за сделката, за да им стигнат гласовете. В петък 34 тори и всичките 10 депутати от DUP гласуваха против сделката. От опозиционната лейбъристка партия само петима депутати гласуваха в подкрепа на договора.

Май е под натиск в своята Консервативна партия. Тя дори обяви готовност за оставка в случай на успех преди гласуването. Някои депутати от торите продължават да настояват за оставката ѝ, но след поражението в петък офертата ѝ вече не е актуална. В нейния кабинет обаче четвъртото гласуване по споразумението с ЕС вероятно ще срещне силен отпор. Някои от нейните министри очакват по-скоро тя да погребе сделката си и да застане зад идеята за напускане на ЕС без сделка, съобщава Daily Telegraph. Ето защо те настояват за гласуване между два варианта – напускане без сделка или оставане в митническия съюз.

Пожелал да остане анонимен министър е заявил пред вестника, че е време за решение в самото правителство за позицията на кабинета. „Защитниците на ЕС искат митнически съюз като алтернатива, но в партията няма мнозинство - това би унищожило партията". На предложението за митнически съюз с ЕС не достигнаха едва шест гласа, за да бъде подкрепено в понеделник. Но възможността за Brexit без сделката бе ясно отхвърлена ит долната камара. В неделя вечерта Мей планира да проведе конферентен разговор с министрите си, пише още Telegraph.

Междувременно председателят на Консервативната партия Брандън Люис заяви, че всички варианти за разрешаване на безизходицата около Brexit са на масата, но търсенето на митнически съюз с Европейския съюз ще бъде трудно, предава Ройтерс.

„Трябва да видим какво можем да направим оттук-нататък и трябва да направим нещо различно“, заяви Люис пред радио ВВС в отговор на въпрос дали Мей може да опита да подложи отново на гласуване в парламента споразумението за напускане на ЕС.

„Парламентът ще продължи този процес в понеделник и трябва да разгледаме всички варианти“, отбеляза Люис.
В понеделник депутатите ще опитат да се договорят за алтернативен план за Brexit, който може да получи подкрепа от различни партии. Вариантите, които досега събраха най-много подкрепа, включваха по-близки отношения с ЕС и втори референдум.

Люис заяви, че вариантът за митнически съюз ще бъде труден за осъществяване, защото противоречи на обещанията на консерваторите преди парламентарните избори през 2017 г. и не е съобразен с изхода от референдума за Brexit през 2016 г.

В отговор на въпрос дали провеждането на нови парламентарни избори може да разреши безизходицата Люис заяви, че не смята, че британските избиратели искат да се връщат до урните.

Председателят на Консервативната партия смята, че Мей трябва да остане на премиерския си пост, но допълни, че знае за изпратено до нея писмо от депутати на партията, които я призовават да подаде оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
нищо не можеше да направи, най доброто за нея беше изобщо да не се занимава както направиха Камерън, но пустото му желанив за влст. пак щеше да е извртят като сега ... големите империи умират бавно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Терезка си го самон***чук@. Първо трябваше да ги пита - какъв Брекзит искате? Парламента да отговори и тогава да пусне в действие член 50ти. Общо взето всички щяха да са доволни - и ЕС да договори добри параметри и УК да няма тоя цирк в момента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 5 години
къв е тоя нонсес във втория абзац....пак редкатора е бил на кока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
serafima
преди 5 години
Я ни кажи някой любимец на нацията (то пък една нация е тяхната! - Чърчил, ако знаеш историята, Маргарет Тачер - тоже, Джон Мейджър - посмешището, сега идва ред на джендъра с чорлавата руса коса Борис Джонсън. Помнете си думите. Пак ще обсъждаме темата след време.Който и да беше на мястото на Тереза Мей, такава съдба щеше да има. Като пишете, се надявам да следите развоя и претенциите на страните. Аз държа на написания си пост по-горе! Боко, цвъцко и цецка са ви ТАМАН - цъфнахме та вързахме. Затова гледайте в чуждия двор. Такава беше линията и преди 1989 г. Сигурно вие сте я водили. Винаги знаехме какво се случва в Сингапур, Корея, но не и у нас. Днес на "международника" боко и секретарката му с басмяната рокличка комшиите, с които се прегръща и целува, му биха поредния шут. ТОВА Е ВАЖНО ЗА НАС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
serafima
преди 5 години
Отдавна нашите медии преиграват с темата Брекзит. Първо, нас не ни засяга толкова пряко. Втора, дали, се питам, някои не угодничат на ЕС да припяваме в тон КОЛКО зле е ОК, като напуска ЕС и НИТО ДУМА за това: (а) защо ОК напуска ЕС и имали виновни в управлението на ЕС и (б)какво губи ЕС от излизането на тази мощна държава. Трето, ние сме затънали в проблеми и консистенция в съмнителен цвят, а на това се дава определена насока на уж дебати - в смисъл КОЛКО НЕ СА ВИНОВНИ потъналите ни в корупция управници. Точно управляващите приличат на птицата щраус, която си е заровила главата в пясъка, а задните й части са щръкнали нагоре. Имаме си една поговорка, клкото по-високо е *** на палмата, толкова повече й са виждат задните части. ХАЙДЕ да оправим нашия си двор, а да не замитаме непрекъснато под килима. Там вече има планина от мръсотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 26
studioaa
преди 5 години
Браво на Британския парламент, че не приема сделката на еврофилите, защото това е сделка със самия дявол, болшевишко-комунистическия сатана, комуто се кланят всякакви левичарски хутни - от защитниците на човешките права, заливат континента с нежелани бежанци; до марсистите кланяли се на маркс, енгелс и ленин преди 10.11 като могерини, юнкер и борисов. Явно британците първи обявиха война на национал-социализма, а сега са на път да го направят за евро-атлантическия брюкселски неокомунизъм. Каква ирония наистина е, че самият маркс е прекарал толкова много време точно в брюксел където е работел върху създаването на нелегални комунистически организации, а днес облъчените с комунизъм са превзели напълно европейските институции и строят нов вид болшевизъм тайно чрез евродирективи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
malkia Muk
преди 5 години
Тази няма да се запомни като любимка на нацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още