IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските амбиции за лидерство и на пазара на LNG стават все по-реални

Страната напредва с реализирането на нови два проекта, които при пълен капацитет ще могат да удвоят износа на втечнен природен газ

14:55 | 06.09.19 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия се приближава с една стъпка по-близо до превръщането си във водещ играч на глобалния пазар на втечнен природен газ (LNG). Това става факт, след като две от най-големите ѝ енергийни компании напредват все повече с плановете си да изнасят гориво от някои от най-отдалечените кътчета на страната, посочва Bloomberg.

Държавният гигант „Роснефт“ обяви в четвъртък, че планира, заедно със свои партньори от проекта „Сахалин-1“, да построи централа за износ на LNG в източния пристанищен град Де-Кастри. Междувременно компанията „Новатек“ - най-големият производител на втечнен природен газ в страната, даде окончателно зелена светлина на инвестицията си за 21 млрд. долара за строежа на LNG терминал „Арктик-2“ в Обския залив, край бреговете на Западен Сибир.

Природният газ се очаква да се превърне в най-бързо разрастващия се пазар на изкопаеми горива до 2040 г., като все по-често ще бъде пренасян в течна форма, показват проучвания на Международната агенция по енергетика. Китай, Индия и други развиващи се държави планират да увеличат вноса в опит да направят енергията и електричеството по-достъпно за своето население, като в същото време ограничат ефектите от замърсяването при използването на въглища и нефт.

Общо двата проекта ще могат да изнасят около 26 млн. тона втечнен природен газ на година, което ще удвои настоящия руски капацитет. Русия вече е най-големият световен износител на газ по тръби и вторият по големина износител на петрол с танкери. Разрастването на сегмента на LNG ще даде на руския президент Валдимир Путин по-голям лост за влияние върху глобалната икономика посредством значителните енергийни ресурси на страната. русия русия

„След срива в цените на петрола през 2015 г. и огромното прибавяне на австралийски LNG големите играчи задържаха основните си инвестиции във втечнен природен газ – но това се променя сега. Глобалният пазар на LNG се очаква да достигне дефицит на доставки до 2023 г.“, посочва Фаузиа Марзуки, анализатор на BloombergNEF.

Русия, която държи 8% от глобалния пазар на втечнен природен газ, иска да увеличи дела си до 20% до 2035 г., за да може да влезе в лигата на най-големите износители, сред които Катар и Австралия. Сходни амбиции имат и САЩ, които също работят усилено за увеличаването на дела си от пазара на LNG.

Съобщението от четвъртък, направено в рамките на Източния икономически форум във Владивосток, подчертава това колко бързо страната постига напредък към своята цел. Първият завод за LNG в страната - „Сахалин-2“ на „Газпром“, отвори врати през 2009 г., а вторият - „Ямал“ на „Новатек“, работи едва от 2017 г.

Очаква се производството в новия завод „Арктик-2“ да започне до края на третото тримесечие на 2023 г., заяви главният изпълнителен директор на „Новатек“ Леонид Микелсон. След окончателното си завършване съоръжението ще може да произвежда 19,8 млн. тона втечнен природен газ годишно.

Главният изпълнителен директор на „Роснефт“ Игор Сечин не посочи график за начало на работата на новия LNG обект на компанията, която обаче по думите му ще може да произвежда около 6,2 млн. тона втечнен газ годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 6
Вся власть Советам!
преди 4 години
Напълно е възможно прогнозата да се сбъдне. Никой не може да предвиди бъдещето. Но да се слага знак на равенство между производствен капацитет и пазарен дял е меко казано икономически и търговски наивно.А и това едва ли ще е огромен успех за Русия. Удвоявне до 26 млн тона означава добавяне на 13 млн тона ~ 30 млн куб м. Предстоящото завършване на ТАНАП, ***, терминали за втечнен газ в Хърватска и Гърция, новите находища в Северен Кипър и Египет биха довели до такова разместване на газовия пазар в Европа, че тези нови мощности ще едва ли ще могат дори да компенсират загубата на пазарен дял.И не на последно място, светът върви към декарбонизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 9
vzhekoff
преди 4 години
нЕкои пият от радост,други от мъка, а стоенча ефрейторчето - от сутринта :)Наздраве !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Турски е пълна трагедия. От първоначалните 63 млр куб метра останаха 32. Направи тръбата за Турция е атомния Ердоган му заяви,а сега ще договаряме цената на доставките. За да е по-убедителен намали вноса на руска газ с 40%. Изкара една тръба и за България, Баце му продаде капацитет и го изпрати в съда да се оправя. Северен кога ще тръгне(Дания?)? Ще го санкционират ли САЩ и какви ще са последствията? Кога ще се изплати, след като едната му тръба явно ще трябва да стои празна съгласно пакетите? Всичките тези начинания са безумни от икономическа гледна точка. И от геостратегическа вече са такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
s->c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Както писах по-долу това са само едни схеми. Не коментирай заглавието на Finansial Time само го прочети: World" Russias $55bn pipeline gamble on Chinas demand for gas". Най-великата врътка на ВВП - 55 000 000 000 $ за 2 150 км тръба. Вселенски рекорд за да могат Тимченко и Ротенберг да осъществят мечтите си. Никой от нас не е наивен и всички сме наясно, че първоначалното натрупване на капитали винаги е престъпно и така трябва да е. Аз лично имам проблем, когато ми го представят като общодържавно, общонародно и патриотично дело за благото на целия народ. Ще се съглася с теб, само ако мразиш руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 12
markov
преди 4 години
Стоене, освобождаването от експортна такса е за определен период не пожизнено. Целта е да стане атрактивна инвестицията. А данъци, осигуровки , заплати си плащат от самото начало и помпят БВП на Русия. Пък нали Ще ЩЕ, ЩЕ беше и Син поток и СП1 и СП2 и Турски поток и Силата на Сибир .....слушали сме ви бръмченето по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
Ще......ще.......ще....... И Газпро щеше да има капитализация 1 трилион долара, но има 60 милиарда. LNG - то в русия е перфиден начин да се граби мужика. Новатек с техните " партньори" не плащат такси и данъци за добива на природен газ, защото са освободени от това досадно задължение от Н.В. ВВП. Втечняващите терминали са собственост на консорциуми в които Новатек има 50 +1 процента. Тяхната стойност е между 18 и 20 милиарда долара. Десет процента от терминала(което е 1.8 милиарда) Новатек продава на партньорите си за 3 милиарда. В случая получават свръхпечалба от 1-1.2 милиарда долара, защото няма да се плащат такси и данъци. Това което би трябвало да отиде в хазната, влиза в джоба на Михаелсон и компания. Нека да строят, колкото повече газ толкова по-ниски цени. Да ни представяте тези врътки, като някакви заслужаващи вниманието ни процеси е тъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 17
Ivailoto_Ivanov
преди 4 години
дано дано дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
0pk
преди 4 години
Надушвам санкции срещу кораби пренасящи руски газ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още