IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спаси ли спасителят на еврото и Италия?

Страната е дилема и за ЕС - твърде голяма, за да ѝ бъде позволено да се сгромоляса, но и твърде голяма, за да бъде спасявана от блока

14:14 | 12.02.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Еврофондовете като „шанс на века“

220 млрд. евро от Европейския фонд за възстановяване, които Италия получава, със сигурност ще помогнат за възстановяването.

„Италия е изправена пред планина от задачи, особено в бъдещия проект за фонд за възстановяване“, казва Йорг Бук, управляващ директор на Германско-италианската търговска камара в Милано. „Експертно правителство като това, към което се стреми Драги, би могло да приложи този план по-бързо, защото би било политически независимо и би могло да доведе до по-голямо въздействие.

Начинът, по който Драги използва средствата, ще бъде решаващ. Правителството на Конте се разпадна заради спора по този въпрос. Бившият министър-председател Матео Ренци искаше да вложи повечето от парите в инвестиции - и по-малко за съфинансиране на стари проекти.

За икономиста Кодоньо фондът за развитие е Make-it-or-brake-it-Moment - сега или никога. Много инвестиции зависят от фонда за възстановяване на ЕС - и всяко възможно по-добро икономическо представяне „зависи изключително от времето и размера на публичните инвестиции на Италия“, пояснява той.

Досегашните проекти на Next Generation Italia, както се нарича планът за възстановяване на Рим, бяха критикувани като твърде повърхностни от много институции, преди всичко от Confindustria, мощната индустриална асоциация. „Това е уникална и историческа възможност за нашата страна“, казва президентът Карло Бономи. Но в плана липсва размисъл по въпроси, които „имат голямо въздействие върху компаниите“.

Например цифровата трансформация на публичната администрация трябва да се ускори. Италия изостава много в това отношение, макар и и да има проекти за пример: например за дигиталната идентичност Spid, която четвърт италианци вече използват. В лицето на „IO“ има и приложение, с което можете да се придвижвате дигитално през публична администрация. Но в много общини на страната почти няма оферти за него.

Съдебната система също спешно се нуждае от повече инвестиции. Процесите отнемат твърде много време, много дела отпадат по давност. Фирмите, които искат да инвестират в страната, се нуждаят по-специално от правна сигурност и надеждност. ЕС отдавна настоява Рим да реформира и това

В началото на тази седмица Banca d’Italia (централната банка) също критикува плана отново и препоръча той да бъде пренаписан. С фонда за възстановяване е възможно „да се постигнат значителни увеличения на производителността“, обяснява главният икономист Фабрицио Баласоне. Но това изисква по-голямо внимание върху „качеството на свързаните мерки и реформи“. Настоящият план все още не е достатъчен в това отношение, смята той.

Драги трябва да побърза, ако иска да пренапише части от плана - защото той ще трябва да мине отново през парламента. Комисията всъщност възнамерява да одобри окончателните планове в края на април.

Силният Север – най-голямата надежда

Голямата надежда на изпадналата в криза държава е и остава Северът, икономическото сърце на страната. Unicredit и модната индустрия са базирани в Милано, групата Fiat, която сега се нарича Stellantis, е в Торино. В Ломбардия, Пиемонт и Венето производителността е по-висока от средната за ЕС. Регионите могат лесно да се конкурират с германските суперсили като Бавария и Баден-Вюртемберг.

Разбира се, тук се намира текстилната индустрия, която пострада особено през 2020 г. - и се срина с 28 процента. Но има и много скрити шампиони, като някои лидери на световния пазар в машиностроенето и обработката на каучук. Тук са разположени много поддоставчици, които са изключително важни за германската индустрия, например в автомобилния сектор.

В "Motor Valley", клъстер от автомобилната индустрия в Емилия-Романя, където много доставчици работят за Ferrari и Lamborghini, съвместно предприятие между китайския FAW и американската компания Silk EV инвестира 1 милиард евро в електрическа мобилност и нов изследователски център. Amazon възнамерява да вложи 230 млн. евро в два нови логистични центъра на Север. 14 от 42-те компании, които формират европейския алианс на батериите, са от Италия.

Тук има и иноватори: Prysmian от Милано счупи световния рекорд за скорост на предаване на данни със своите оптични кабели - с повече от петабит в секунда. Сред технологичните надежди е и производителят на софтуер Facility Live и доставчикът на платежни услуги Nexi. Така че, ако Италия беше като своя Север - нямаше да има защо да се тревожим за страната.

Много по-големият юг обаче също принадлежи на Италия, която остава в стагнация и в липсата на перспективи. А „цялостният продукт Италия“ е и ще остане системно актуален за Европа. Твърде голям, за да може Европа да си позволи да пусне страната да пропадне. Но и твърде голям, за да бъде спасен. Това е европейската дилема.

Американският икономист и ревностен фен на Европа Джоузеф Стиглиц прогнозира преди години: „Италия и еврото няма да сработят заедно“. Ще се окаже ли прав в крайна сметка? Сега Драги трябва да докаже обратното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"...ще ни дават..." ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Grosss
преди 3 години
Ние сме дребна работа,като стигнем задлъжнялостта на една Гърция тогаваще ни мислят.Дотогава ще ни дават по 20-30 млрд и аху ,ихо докато станекато в Италия и Испания тихо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
а ние ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Grosss
преди 3 години
Колкото по-вече отлагат това решение толкова по-зле ще става и накрая всички ще пострадат.Връщат си лирата,хиперинфлация и нещата ще сеоправят и след време пак ще кандидастват за чакалнята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Grosss
преди 3 години
Най-добре ще е да напуснат еврозоната,така ще спасят и себе си и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още