IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В новата студена война няма да има големи лагери

Повечето държави няма да изберат категорична страна измежду САЩ и Китай

09:01 | 10.04.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
В новата студена война няма да има големи лагери

В един прословут и съдбоносен акт САЩ отмениха обещаната помощ за Асуан Дам в Египет в последния момент, унижавайки египетския лидер Гамал Абдел Насър (който преследваше комунистите, между другото) и принуждавайки го да се обърне за помощ към Съветския съюз.

Братята Дълес също така започнаха да вярват, че Индия, самозаявена като неутрална, е в съветския лагер. „Тъпи, по-тъпи, Дълес“, както наричаше братята индийският министър-председател Джавахарлал Неру, не можеха да видят, че Индия, както всички развиващи се страни, е фокусирана върху преследването на собствените си жизненоважни интереси.

Това често означаваше да се постави в трудно положение една суперсила спрямо друга. Индия успя да си осигури едновременно съветска военна помощ и помощ за развитие от САЩ, като неуморно се застъпваше, като лидер на Движението на необвързаните, за деколонизация в Азия и Африка.

Пакистан постигна по-забележителен подвиг, присъединявайки се към ръководените от САЩ договори за сигурност срещу комунизма, като същевременно развива братски отношения с комунистически Китай.

Няма съмнение, че днес, принудени да избират между присъединяване към демокрация или автокрация, повечето държави отново биха избрали и двете. Те трудно могат да действат по друг начин.

Страни като Индонезия и Виетнам със сигурност приветстват присъствието на САЩ в Азия като противовес на Китай. Но техните икономики са твърде зависими, за да скъсат реално с Пекин.

Всъщност нов рог на изобилието очаква много богати на суровини държави, ако САЩ предприемат мащабна програма за изграждане на инфраструктура. Перу и Австралия без съмнение ще се стремят да продават мед както на Китай, така и на САЩ

Това, което може да наруши взаимодействието на материалните интереси, е блоковото и стратегическо мислене. Всъщност спешният въпрос днес не е дали ще има нова студена война, а дали моделите на мислене, разработени по време на предишната, и катастрофално негодни за целта дори тогава, отново ще доминират в политическия и интелектуалния живот.

Със сигурност светът се е променил до неузнаваемост от времето, когато аналитичните центрове повтаряха като папагали теории за „ефекта на доминото“. Управляваният от комунистите Китай днес се стреми да бъде символ на свободната търговия, докато все по-толерантните към митата САЩ се стремят да отговорят на индустриалната политика на Пекин.

Грубото разделение между демокрация и автокрация няма да ни помогне да разберем един толкова объркан свят. Макар и примамливо опростена, подобна идеология на студената война никога не може реално да замени нашата разбъркана реалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
В подкрепа на долния ми коментар ще дам само два примера от последната година-старта на огромният завод на Tesla в Шанхай, и листването на две от новите бързорастящи китайски фирми за електромобили-Li *** и Xpeng на борсата в Ню Йорк.Ама че студена война....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Вече съм коментирал тази безсмислица с новата студена война.Няма и няма и да има нищо подобно.Предвид огромните търговски, финансови и инвестиционни потоци между Западният свят( и в частност САЩ) и Китай, всичко е предимно реторика и символични жестове за вътрешна употреба, в единитя случай за пред електората, в другия за пред партийните членове.Има някои прилики с класическата Студена война между Запада и Съветския блок, но съвсем повърхностни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Колко прекрасно би било за САЩ и Китай да бъдат лидерите на една нова Студена Война и да си разделят света. Този път номера няма да мине. ЕС, Великобритания и Русия имат други планове. Управлението и провала на Тръмп доказа че американските мечти за добрите стари времена на Студената Война са неосъществими. Не виждам и Китай да са особенно заинтерисовани от тази идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
В тази надпревара Китай е загубил предварително.И причините са няколко: - Китай не предлага модел, при който населението живее добре. Роботи в човешка кожа, командвани и без право на мисъл или собствено мнение.- Китай не прави истински инвестиции, те просто изкупуват инфраструктура и крадат технологии. Тук не става въпрос за споделяне и развиване на блага, а за засмукване и насочване на всичко към Китай.- Китай не предлага политика на партньорства и обща стратегия, интересува се само от себе си.- Китай използва държавата за натиск върху бизнеса и за неприемливи похвати спрямо другите държави.Китай няма никакъв шанс да привлече на своя страни, различи от диктаторски и икономически инвалиди, като Расийка, Иран, Венецуела, Ангола, С.Корея....такива.А като се сравни тази група с другата по БВП и резултатът е ясен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още