IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Ирландия, Унгария и Естония ще подкрепят глобалния корпоративен данък

Страните, които представляват 90% от световната икономика, подкрепят сделката, изтъква финансовият министър на Германия

21:38 | 02.07.21 г.
<p>
	Олаф Шолц. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.

Страните, които се противопоставят на налагането на глобалния корпоративен данък, в крайна сметка ще подкрепят споразумението, тъй като то ще получи широко одобрение, заяви германският финансов министър Олаф Шолц, цитиран от Bloomberg.

Страните, които представляват 90% от световната икономика, подкрепят сделката, изтъква Шолц, който е кандидат на социалдемократите за наследник на германския канцлер Ангела Меркел. 

Шолц е пламенен поддръжник на цялостната реформа на глобалната данъчна система, която направи голяма крачка напред в четвъртък, когато 130 държави и юрисдикции подкрепиха плана за определяне на минимална глобална ставка на корпоративния данък и установяване на нов режим за споделяне на данъците върху печалбата на мултинационалните компании.

Сега Шолц трябва да подкрепи усилията за осигуряване на подкрепа от страна на Ирландия, Унгария и Естония, които отказаха да подкрепят инициативата. Страните членки на Европейския съюз (ЕС) биха могли ефективно да наложат вето върху приемането на данъка или поне да принудят блока да прибегне до изключителни и неизпитани законови мерки.

Шолц посочи, че ЕС може да предложи стимули, за да осигури тяхната подкрепа, като каза, че блокът се основава на солидарността и осигурява „много пари на страни, които имат нужда от по-добро развитие“.

Според Шолц Германия иска да облекчи загрижеността на САЩ относно газовата връзка "Северен поток 2" с Русия и ще се стреми да поддържа редица енергийни източници и да защитава интересите на Украйна, която ще бъде заобиколена от новия газопровод.

„Работим много усилено, за да сме сигурни, че споразумението за транзит на газ между Украйна и Русия ще се удължи“, изтъкна Шолц, добавяйки: „Чувстваме се отговорни за бизнеса с транзит на газ на Украйна, дори в бъдеще - не само през следващите две, три години, но и през следващите десетилетия“.

През юни Шолц, както и Армин Лашет от Християндемократическия съюз, заявиха, че са готови да спрат реализирането на „Северен поток 2“, ако ангажиментите на Русия към Украйна бъдат нарушени.

„Трябва да бъде много ясно, че ние продължаваме това, което вече сме започнали, а именно да гарантираме сигурността на Украйна“, подчерта Шолц. Принципът и в бъдеще трябвало да бъде: „Нарушаването на транзита на газ и сигурността на Украйна ще има последици за възможния транзит през завършения тогава тръбопровод. За това трябва да се говори“, добави той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още