IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офанзивата на Путин възражда старите съветски връзки в Източна Европа

Русия плете мрежа от икономически връзки с бившите си сателити в Централна и Източна Европа, пише Bloomberg

08:16 | 07.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Офанзивата на Путин възражда старите съветски връзки в Източна Европа

Парите говорят

Главният изпълнителен директор на Enel Франческо Стараче казва, че неговата компания обмисля да продаде словашките си операции като част от програма за намаляване на дълговете. Руската държавна ядрена корпорация Росатом е сред потенциалните купувачи
според медийни съобщения. Enel отказа коментар.

Руската политика на отпускане на кредити е "съгласувана кампания за придобиване на икономическо и геополитическо влияние и тя, може да се твърди, е доста успешна", казва Тимъти Аш, главен икономист в Standard Bank в Лондон.

"Малки държави като Унгария, Словакия или Сърбия имат нужда от чуждестранни инвестиции. Парите говорят”.Източноевропейците съвсем не правят изключение, като преследватсвоите собствени икономически интереси, според Аш.

Франция бе разкритикувана от САЩ и партньорите си от ЕС през май, след като реши да не се отказва от продажбата два хеликоптероносача Mistral на Русия. Италия и Австрия обявиха подкрепата си за проекта на Газпром за газопровод "Южен поток", замислен да транспортира природен газ в Европа при заобикаляне на Украйна.

Балтийски безпокойства

Готовността за приемане на руски пари не се харесва на Полша и балтийските страни Естония, Латвия и Литва - единствените бивши комунистически държави, които граничат с Русия. За разлика от своите братя по съдба от Централна Европа, те искат по-строги
санкции срещу Москва и повече натовски войници на своя територия.

Чехите, словаците и унгарците казват, че нямат нужда алиансът да разполага войски на тяхна земя. Те подчертават голямото значение на бизнес връзките със Сбербанк и други руски компании.

Тези страни водят "опортюнистична политика към Русия по време на украинската криза", казва Иржи Пехе, директор New York University в Прага и бивш съветник на покойния чешки президент Вацлав Хавел.

Опортюнизмът е точно това, на което разчита Русия, според Отилия Данд. Ето защо за нея е изгодно за развива икономически връзки с европейски страни, които са по-бедни и по-малки от останалите, но въпреки това имат глас по европейските въпроси.

"За руснаците нещата опират до ефективността", казва Данд. "Те инвестират един милиард евро в малка държава и тя е купена. Това е съвсем разумно бизнес решение."

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 6
bigiadri
преди 9 години
Докато на другите страни Русия дава кредити при ниска лихва, под пазарната ,на нас като много обичани за Южен поток точно обратно! "Да живеят национално отговорните български политици- мръсни продажници!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
melon
преди 9 години
Европа е затънала в егоизъм. Време е да се направи истинско обединение от типа на САЩ. Да има едно правителство и една държава - Европа. Сега всеки тегли чергата към себе си, а за разликата в стандарта на живот в различните части да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
data
преди 9 години
Докато Германия е вторачена в себе си руснаците натискат ! Накрая всички ще се вайкат , че отново са стигнали Берлин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още