IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските вложители обичат руските банки

В условията на санкции срещу Русия депозитите се явяват най-евтиният източник на финансиране за двете най-големи банки в страната - Сбербанк и ВТБ

13:40 | 13.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Близо нулевите лихвени проценти в Европа превърнаха депозитите на физически лица в излишно главоболие за местните банки. Като цяло финансирането е евтино и лесно достъпно. Въпреки това са налице две банки, които оперират в различна реалност – австрийските подразделения на руските Сбербанк и ВТБ.

Те яростно желаят спестяванията на европейците, защото знаят как да играят т.нар. от BloombergView "руски кери трейд".

Сбербанк и ВТБ – първата и втората по големина банки по размер на активите (Сбербанк държи 29% от общите активи на руската банкова система – бел. авт.) – са под влиянието на европейските и американски санкции, наложени заради руската намеса в Украйна.

Те не могат да взимат заеми за повече от 30 дни. Но техните европейски подразделения, ситуирани в Австрия, са изключение от санкциите, защото имат значими търговски поделения, а регулаторите не искат да нараняват своите банкови системи, наказвайки руските банки.

Същевременно австрийските клонове не могат да играят ролята на прозорец към западните финансови пазари за руските банки. Техните кредитни рейтинги са приравнени с този на Русия, което прави заемането на средства относително неатрактивно предложение. Например, през миналия ноември базираната в Индия Axis Bank, която също е с рейтинг ВВВ- от Fitch, какъвто има и Sberbank Europe, емитира 10-годишни облигации при годишна лихва от 3,25%.

Депозитите са по-евтин източник на привлечени средства. Онлайн банката Сбербанк Директ предлага на германците максимум 2,2% годишно за 36-месечен депозит или за депозит с по-дълъг срок. Онлайн банката на ВТБ предлага на германците малко по-ниска лихва – от 2,1 на сто.

Най-високият лихвен процент, предлаган от най-голямата германска банка - Deutsche Bank, е 0,6% за 8-годишен депозит. По него Deutsche Bank ще плати само 0,05% на година, което е близо до нищото. Сбербанк обаче предлага 1,4% за едногодишен депозит.

Нищо чудно, че депозитната база на Sberbank Europe, която оперира в редица държави в Централна Европа, расте бързо. Докато през 2014 г. банката увеличи размера на депозитите си с 1% до 6,8 млрд. евро, от началото на тази година само германското онлайн подразделение регистрира нетен прираст от близо 1,3 млрд. евро.

За Сбербанк това е неочаквана полза от не чак толкова добрата сделка, която направи през 2012 г., когато придоби изпадналата в затруднение австрийска банка Volksbank International за 500 млн. евро. Веднага след като мениджърите на руската банка осъзнаха, че са платили повече, те искаха компенсации от продавачите Österreichische Volksbanken-Aktiengesellschaft.

През 2013 г. очевидно компенсациите бяха платени, но тогава Сбербанк трябваше да покрие загуба за 263,5 млн. евро.

Когато сделката бе факт, Сбербанк бе напът да изгради империя. Мениджмънтът й не предполагаше, че през 2014 г. руският президент Владимир Путин ще се заеме с изграждане на своя собствена империя и ще постави руския бизнес в отбранителна позиция.

Именно тези събития направиха австрийският клон, бившата Volksbank, особено полезна за московската компания майка. През последните две години австрийската банка едва се измъкна, а сега може да бъде използвана за доставяне на евтино финансиране за Сбербанк в Русия.

Банката майка не предлага депозити в евро, но разполага с продукти в британски лири, които носят до 4,5% годишно. По депозитите в рубли лихвите на Сбербанк достигат 8 на сто. По руските стандарти това всъщност е ниска лихва. Малките банки дават повече от 6% годишно за депозити в евро и 14% за депозити в рубли.

Руснаците, чийто стандарт на живот спадна значително след миналогодишния спад в цената на петрола и обезценката на рублата, извличат ползи от щедростта на банките. А тази година Централната банка на Русия очаква 8% ръст на депозитите.

В интервю наскоро главният изпълнителен директор на Сбербанк Херман Греф каза, че депозитите се възстановяват след „безпрецедентния“ отлив в края на миналата година, когато хората бързаха да обменят рубли за долари и евро в опит да се застраховат срещу това, което приличаше на смъртоносна спирала за рублата.

Сбербанк и ВТБ са доста по-тихи относно тази нова германска депозитна възможност в сравнение с врявата, която вдигат относно западните санкции. Те заведоха дело в Европейския съд за вдигане на рестрикциите. Въпреки това пропуските в наказателните мерки им позволяват да получат евтино финансиране.

През 2013 г., последната година, в която Сбербанк имаше пълен достъп до финансовите пазари, дългосрочните й задължения се увеличиха с 3,4 млрд. долара. Ако депозитният растеж на Сбербанк Директ в Германия продължи със сегашното темпо, скоро компанията майка може да задоволи финансовите си нужди в евро със свой собствен ресурс.

Само словашката J&T Banka и българската Първа инвестиционна банка предлагат по-добри оферти по 2-годишни депозити в Германия в сравнение с тези на Сбербанк Директ, а те са доста по-малки банки.

Това е един сложен свят, в който едни прости решения работят по непредсказуем начин. Санкциите принудиха руските държавни компании да потърсят нови възможности за финансиране и нови бизнес модели. Тяхната гъвкавост и устойчивост доведоха до неочаквани ползи за западните граждани, както и за руснаците, дори когато санкциите не направиха нищо, за да възпрат Путин от дестабилизирането на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 0
lilivan
преди 8 години
а какво ще кажете за ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още