IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Raiffeisen Bank International намалява с 16% през първото полугодие

Финансовият резултат на австрийската банка за второто тримесечие обаче надминава както прогнозите на анализаторите, така и собствените й допускания

15:25 | 19.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Централата на&nbsp;Raiffeisen Bank International във Виена, Австрия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Raiffeisen Bank International във Виена, Австрия. Снимка: Ройтерс

Нетната печалба и нетният лихвен доход на Raiffeisen Bank International AG (RBI) се свиват през първото полугодие, докато австрийската банка продължава да усеща натиска на волатилните източноевропейски валути и ръста на необслужваните кредити в Азия, пише MarketWatch.

В периода януари-юни 2015 г. нетната печалба на трезора намалява с 16% до 288 млн. евро от 344 млн. евро, колкото бе преди година. Само през второто тримесечие RBI печели 204 млн. евро, което е повече от спечелените 183 млн. евро през второто тримесечие на 2014 г., като надминава очакванията на анкетираните от Ройтерс анализатори за 138 млн. евро и своите собствени за печалба в размер на 133 млн. евро.

Нетните провизии на Raiffeisen, която оперира основно в региона на Централна и Източна Европа, нарастват с 4% на годишна база до 592 млн. евро. Нетният лихвен доход намалява с 14% на годишна база до 1,682 млрд. евро. Само в периода април-юни той е за 862 млн. евро, като намалява от регистрираните 975 млн. евро преди година.

От банката, която е втората по големина в развиваща се Европа, посочват редуцирания нетен лихвен марж, неблагоприятните валутни изменения в Русия и Украйна, ръстът на необслужваните кредити в Азия и по-ниските пазарни лихвени проценти в Полша като насрещни ветрове.

„Първото полугодие на 2015 г. се характеризираше с четири фактора: голямата волатилност на валутните пазари, продължаващата среда на ниски лихви, рецесията в Русия и Украйна, както и икономическото възстановяване в Централна Европа. Като цяло не бих могъл да бъда напълно разочарован от резултата ни за полугодието, а значителното подобрение на капиталовите ни показатели е особено удовлетворително”, коментира главният изпълнителен директор на RBI Карл Севелда в прессъобщение, придружаващо резултатите.

В България RBI е представена от Райфайзенбанк България АД. Към края на юни 2015 г. българското поделение е петото по големина на активите у нас. Активите на банката растат с 2,14% на годишна база до 6,12 млрд. лв. Райфайзенбанк печели 34,587 млн. лв., което е с 89% повече спрямо първото шестмесечие на 2014 г. Приходите от лихви на трезора намаляват със 18% до 126 млн. лв., разкриват надзорните отчети на Българска народна банка.

Raiffeisen Polbank – полското подразделение на RBI, което е обявено за продажба, oтчита 36% годишен ръст на печалбата до 99,8 млн. злоти (26,53 млн. долара) заради по-ниските разходи и провизии за лоши кредити. Продажбата на Polbank обаче може да се отложи заради усложненията, касаещи ипотечните кредити в швейцарски франкове.

RBI има планове да листне полското поделение до средата на 2016 г., но успоредно с това води преговори с потенциални купувачи. Освен това австрийската кредитна институция възнамерява да продаде бизнеса си в Словения, след като започва да намалява портфейла си там.

Raffeisen запазва прогнозата за финансовите си резултати през 2015 г. От банката очакват провизиите през тази година да не се изменят значително в сравнение с 2014 г., но предупреждават, че 2015 г. може да е втората поредна с годишна загуба.

На борсата във Виена към 13:15 часа българско време акциите на RBI поскъпват със 7,64% до 13,1 евро за брой. От началото на годината те увеличават стойността си с 4,6%, но за година са изгубили 31,7% от цената си, показват данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още