IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атентатът в Истанбул като заплаха и за туристическия сектор на Турция

Туризмът вече понася удари заради конфликта с Русия и по-малкия брой руски посетители

08:26 | 15.01.16 г.
<p>
	Синята джамия.&nbsp;<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Синята джамия. Снимка: pixabay.com

Самоубийствен атентат в сърцето на най-големия град в Европа постави на прицел не само невинни туристи, но и индустрия за 32 млрд. долара, която вече е засегната от конфликта в съседна Сирия, коментира Bloomberg.

Никой не е допринесъл повече за приходите от туризма в Турция през миналата година от руснаците и германците, които са помогнали на страната да се превърне в шестата най-популярна дестинация в света. Руснаците стоят далече от средиземноморските курорти заради политическите скандали около войната в Сирия. Сега Германия също се оказа жертва на бомбата на най-посещавания площад в Истанбул, тъй като повечето от десетте убити във вторник сутринта са германци.

„Туристическият сектор ще понесе дори по-големи загуби през 2016 г., особено предвид факта, че германците представляват най-голямата група туристи в Турция“, казва Наз Масраф, директор за Европа в Eurasia Group. „Влошаването на сигурността и влиянието върху туризма ще натежат върху икономическото доверие“.

Турция планира да засили важната роля на туризма, за да подкрепи напредъка на икономиката сред срива на развиващите се пазари и политическите трудности, които доведоха до провеждане на парламентарни избори два пъти за период от шест месеца. Миналата година обаче бе на път да бъде първата от 2006 г. насам, през която броят на туристите не успява да отчете ръст.

Руският президент Владимир Путин влезе в конфликт с колегата си Реджеп Тайип Ердоган заради свалянето на руски изтребител през ноември, участвал във войната в Сирия. Оттогава руските туристически оператори имат забрана да продават почивки за Турция, а страните отмениха безвизовите пътувания.

Индустрията страда и от вълната бомбени атаки, приписвани на бойци на ИДИЛ, включително една в Анкара през октомври, която отне живота на над 100 души.

Предишните атаки целяха кюрди на политически митинги, което предполага разпространение на войната в Сирия, където кюрдските бойци са основните наземни сили срещу ИДИЛ. Бомбата в историческия център на Истанбул е първият път, когато цел на атаката са чуждестранни туристи.

Отговорността за атентата не бе поета веднага след него, но турското правителство идентифицира нападателя като чужд член на ИДИЛ, пристигнал наскоро от Сирия.

В Истанбул, старата столица на Византийската и Османската империя, идват повече посетители всяка година, отколкото в Ню Йорк, сочи Global Destination Cities Index на Mastercard за 2015 г. Устройството се е взривило само на метри от Синята джамия срещу Света София. При самоубийствен атентат миналия януари загина един полицай от близко полицейско управление.

„Това е добре избрана цел, която иска да подкопае туристическата индустрия на Турция“, казва Ойтун Орхан, анализатор в Center for Middle Eastern Strategic Studies в Анкара.

Туризмът формира 4,7% от икономиката на страната спрямо 7% за съседна Гърция, твърди World Travel and Tourism Council. Правителството планира да увеличи приходите до 35,5 млрд. долара до края на 2017 г. от 31,5 млрд. долара миналата година.

Телевизионни репортажи по цял свят показаха как полицията отцепва района около взрива, докато екипи на спешна помощ помагат на жертвите.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че осем от сънародниците му са били убити, а други девет сериозно ранени. „В продължение на дълги години терорът не е засягал нас, германците, така, както днес“, каза той. „Трябва бързо да изясним кой е атентаторът, както и обстоятелствата“.

Посетителите от страната формират най-големия дял туристи в Турция през последните три години, или 15% през първите 11 месеца на 2015 г. Руснаците са на второ място, твърди министерството на културата и туризма на Турция.

„Всеки уязвим развиващ се пазар има своите характерни слабости“, казва Николас Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy в Лондон. „Тази на Турция е драматичната ескалация на геополитическсите рискове, които са по телевизионните екрани и вестници в цял свят, а това има дестабилизиращо влияние върху настроенията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още