IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Кипър намали сметките за ток с 48% за три години

Приватизацията на държавната електроенергийна компания бе задължително условие в споразумението на страната, но остана държавна

08:16 | 18.05.16 г. 16
<p>
	Централата на Кипърската Електроенергийна компания /АИК/ в Никозия &ndash; плакатът &ldquo;АИК &ndash; не! Не се продава!&rdquo; стои като предупреждение<em>. Снимка: Investor.bg</em></p>

Централата на Кипърската Електроенергийна компания /АИК/ в Никозия – плакатът “АИК – не! Не се продава!” стои като предупреждение. Снимка: Investor.bg

През април, по едно и също време: в България редица клиенти са изправени пред заплахата за нов токов удар заради заявки за ново поскъпване на тока, а в Кипър абонатите получиха по-ниските си сметки, след като държавната Електроенергийна компания /АИК/ обяви ново – поредно - намаление на цените с 8%.

Така през четвъртия месец на годината средностатистическо кипърско домакинство със средната за страната консумация на електроенергия /4-членно семейство с две деца и използвани 800 киловатчаса през месеците февруари и март/ трябваше да плати 114 евро. При същото потребление миналата година за този период то е отделило от семейния си бюджет 150 евро, а преди 3 години – 220 евро, сочат изчисленията на АИК. За сравнение: средната заплата в страната за последното тримесечие на 2015 г. според официалните данни на Статистическата служба възлиза на 2156 евро.  

От януари 2013 г. до декември 2015 г. кипърското Енерго “подряза” цените 23 пъти. Поредното обявено намаление с 8% направи сметките за консумирания ток на домакинствата през април тази година да са с 24% по-ниски, отколкото по същото време миналата година. А сравнението с периода преди 3 години /април 2016 г. спрямо април 2013 г./ регистрира рекорден спад в цената на електроенергията от 48%. 

Впечатляващо е, че това значително облекчение на семейните бюджети бе постигнато при крайно неблагоприятни условия. То стана точно по време на дълбоката икономическа криза в Кипър, в тригодишния период /март 2013 – март 2016 г./, в който страната изпълняваше тежка възстановителна програма за финансова стабилизация под надзора на тройката международни кредитори.

С драстичното намаление на цените Кипър изгуби челната си позиция в една от най-негативните европейски класации. От второто място по най-скъп ток за битовите си абонати в целия ЕС, което заемаше през 2012 г., сега страната стои на средното ниво за 28-те страни членки.

С драстичното намаление на цените Кипър изгуби челната си позиция в една от най-негативните европейски класации. От второто място по най-скъп ток за битовите си абонати в целия ЕС, което заемаше през 2012 г., сега страната стои на средното ниво за 28-те страни членки.

Промяната бе успешна и въпреки трудностите с енергийната инфраструктура. Островът е с малка, изолирана ел. мрежа, напълно зависима от течни горива /суров петрол/ от внос.

Как се изчислява цената на тока?

Основната причина за постоянното намаление на сметките за електроенергията е спадът в международните цени на горивото през последните месеци, както и предприетите мерки за съкращаване на оперативните разходи, коментира за Investor.bg Кристина Пападопулу, говорител на Кипърската електроенергийна компания /АИК/.

В Кипър потребителите са разделени в различни тарифни групи /битови абонати, социално слаби, промишлени абонати, общини и други/. В най-масовата тарифа, в която влизат близо 95% от домакинствата, цената на първите изразходвани 120 квтч е по 0.1371 евро, за следващите 200 квтч се плаща по 0.1453 евро, още 180 квтч нагоре струват по 0.1498, а всеки киловатчас над тях излиза по 0.1541 евро. 

При обявяваните от АИК намаления на практика базисните цени за киловатчас по различните тарифи не се променят. Ключът към поевтиняването е във въведената формула, по която се изчислява крайната дължима сума. Специален коефицент за регулиране на горивото /Coefficient of Fuel Adjustment/ отчита в потребителските сметки всеки 5 цента намаление в цената на суровия петрол.

Преизчисляването се прави върху разликата между текущите месечни разходи на АИК за гориво и определената от кипърския енергиен регулатор СЕRА базова цена за метричен тон, която е 300 евро. От началото на тази година спадът на цените е категоричен. През януари 1 метричен тон гориво е струвал на АИК 279,60 евро, през февруари – 237,75 евро, през март компанията е платила по 227,20 евро, а през април цената вече е стигнала до 185,50 евро за тон /което ще се отрази с намаление в следващите месечни сметки/.

От 1 септември 2015 г. въведеният коефициент е 0,00126 евро. С него и с разликата в цените за метричен тон се определя специална такса за регулиране на горивото /Fuel Adjustment Charge/, която в последните сметки, платени от потребителите в Кипър през април, е -0,018346 евро /квтч. Така всеки използван от домакинството киловатчас излиза с 1,8 цента по-евтин.

Още едно постоянно намаление ползват битовите абонати в Кипър. От януари 2014 г. всеки месец от сметките им се приспадат 8%, които бяха наложени от енергийния регулатор СЕRА заради икономическата криза, за да бъдат облекчени хората.

В изпълнение на споразумението с тройката международни кредитори Кипър промени данъчните си закони. От януари 2014 г. електроенергията се облага с 19% ДДС.

Абсолютно всички показатели, които участват във формирането на крайната дължима сума за консумирания ток - текуща цена на горивото, коефициент и такса за регулиране на горивото, цена на квтч, намаление на СЕRА, ДДС, се изписват с детайлна разбивка на фактурата, която абонатите получават. Така всяко домакинство може да следи за потреблението и сметките си и знае какво и защо плаща.

Освен че облекчава домакинствата в Кипър, с постоянното и драстично намаляване на цените на тока АИК даде своите аргументи в продължилия над 2 години обществен дебат за статута ѝ – дали да остане държавна, или да се приватизира.

В Кипър – страх от българския “токов удар”

Цената на тока и опасенията той да поскъпне в Кипър бяха основният аргумент срещу приватизацията на Електроенергийната компания /АИК/. Тя бе една от трите държавни фирми /заедно с пристанищата и държавния телеком CYTA/, които според споразумението, сключено между правителството в Никозия и тройката международни кредитори, трябваше да сменят собственика си. Това бе и задължително условие за отпускането от Еврогрупата на поредните траншове от спасителния заем. 

Опозицията подчертаваше, че моделът за раздържавяване на енергийните компании в Европа е доказал своята неефективност и води до значително поскъпване на електроенергията. Като доказателство за това бе посочвана именно България.

Започнатата процедура обаче предизвика много остра негативна реакция. При обсъждането на спорния законопроект за приватизация в началото на 2014 г. опозицията подчертаваше, че моделът за раздържавяване на енергийните компании в Европа е доказал своята неефективност и води до значително поскъпване на електроенергията. Като доказателство за това бе посочвана именно България.

Работещите в системата на АИК организираха много стачки и протести, като основният лозунг от тях - “АИК – не! Не се продава!”, стои все още на фасадата на централната сграда на компанията в Никозия. След инфарктни консултации с тройката международни кредитори през януари тази година правителството извади компанията от списъка за приватизация. В парламента бе приет компромисен закон за нейното разделяне на две дружества - за производството и доставката на електроенергията и за разпределението и преноса ѝ, които на този етап остават в държавни ръце.

Двете електроцентрали на Кипър

Кипър има две основни електроцентрали. Най-голямата – “Василикос”, която дава почти 60% от енергопроизводството в Кипър, бе напълно разрушена при експлозията на 11 юли 2011 г. на 98 контейнера със складирани стари муниции във военноморската база “Евангелос Флоракис”. При мощния взрив загинаха 13 военнослужащи и пожарникари, включително командващият кипърските Военноморски сили Андреас Йоанидис. Заради допълнителните разходи в енергийната система за закупуване на генератори върху сметките на битовите абонати бе наложена извънредна добавка от 5,75%, която отпадна в края на март 2013 г.

Само 2 години след взрива – през август 2013 г., “Василикос” бе напълно възстановена и всичките й пет блока влязоха в пълна експлоатация. Два от тях са пригодени и за работа с природен газ, който се очаква в бъдеще да замени скъпия петрол. Ремонтът струва общо 165 млн. евро, далеч под прогнозните изчисления на експерти от ЕС за суми от 300 до 700 млн. евро, като всички разходи са покрити от застраховката на централата, уточни говорителката на АИК Кристина Пападопулу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
ppl
преди 7 години
Аз мисля, че както и да се коментира т.нар. "специфика" на кипърската енергетика, последното изречение в статията дава основния извод за всичко ставащо досега в ЕС и насоката, която всяка държава трябва да поеме от тук нататък! Следствието е единствено и необоримо сваляне на сметките за ток на потребителите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
wag1111
преди 7 години
То хората са се усетили, че са на минус като се съобразят със схемите от ЕС(най-вече алчите немски ***) и са се хванали сами да си вършат работата, което дава в пъти по евтин ипо-бърз резултат. Видели са, че е нелогично да плащат тези цифри за една глупава консултация, консултация с която са наясно. Аз незнам нашите народни *** защо не започнат да се дистанцират от ЕС при положение че нашия плюс от цялата работа е само свободното движение на стока и хора по всичко останало летим надолу към дупка от която няма да има излизане в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
За мен лично, като сме подкарали темата, би било интересно да видя анализ на това, какви са резултатите от т.нар. раздържавяване на енергоразпределителните дружества, Казвам "т.нар.", понеже се случи значително преминаване на българска собственост от български държавни ръце в ръцете на държавни или квазидържавни собственици, макар и чуждестранни. Принципно съм противник на подобен вид схеми и за мен остава загадка, защо трябваше накуп и трите дружества да се разпродадат. Можеше само 2 и едното да остане държавно, а после да се сравни нетния ефект. Имаме прекрасен пример какво ни струва подобен експеримент в областта на генерацията с т.нар. американски тецове и държавния тец МИ-2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Благодаря ! Те още вчера го смениха подзаглавието. Глупаво се получи и с мен, аз обикновено ги чета по 2 пъти статиите, особено тези за енергетиката, но в случая нямах време. Кипър, както е отбелязал друг колега, е ултраспецифичен случай в областта на енергетиката. Всъщност такова нещо като представителна държава в ЕС няма. Всяка има специфика - едно е Австрия с огромен хидроресурс, друго е Франция с огромна атомна генерация, трето е Дания, където има също много силни специфики, четвърто е Полша, където практически всичко е на мръсни въглища. Да не говорим, че няма съпоставимост в мащабите на икономиките. Впрочем от цитираната статия никак не става ясно, как така се намаляват сметки с 48%. На мен ми е ясно, но принципно няма модел, който да го предлага това. Винаги има силни странични фактори или предшестващи събития. Идеята ми е, че вместо да слушаме общи мандри или да се съобразяваме с уж евро изисквания, трябва да си търсим собствените силни специфики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 7 години
абе човека си е прав, заглавията ви са често доста подвеждащи, та вместо да му се дървиш си вземете бележка :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
продълж.на коментар 8 Казано кратко неолибрализма особено във финансовият капитализъм е престъпление срещу човечеството освен кражба Просто ограбиха хората а премахването 1999год на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933год. си е престъпление срещу човечеството заради станалото 2008год. като изключим дот-ком балона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 0
SSIW
преди 7 години
Разговора за частна или обществена собственост в сферата на естествените монополи (т.е. за приватизация), е в най-добрия случай безпредметен, в най-лошия опит за манипулация. ЕДИНСТВЕНИЯ начин, крайната цена при монополизирана услуга или пазар, да бъде приведена в съответствие с потребителския интерес, е наличието на административни и контролиращи органи, които действат в съответствие с този интерес, .Ако функционирането на контролиращите инстанции и нормативна уредба, не обслужват обществения(потребителския) интерес, поради склонност към корупция да речем, то приватизацията по никакъв начин НЕ може да реши този проблем. Частен собственик може да оптимизира/намали разходите си, но по каква логика може да очакваме, че ще иска да намали приходите си, които са му гарантирани от монополно положение и административна протекция ? Просто частния собственик ще дели (евентуално ;)) така формираната свръх печалба с тези, които му я гарантират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
Принципно няма проблем и 99% частна собственост но със прогресивно облагане като при Рузвелт 90% тоест даже може и 100% данък като Англия преди десетилетия.ПРОСТО Е - при плосък данък когато фирмите са частни печалбата се изнася и България е прекрасен пример ,че дори и при 10% пак не се плаща данък ''Лукойл'' на загуба ,ЕРП-тата правят трикове и т.н. - просто е !!! Десетте топкомпании са се отчели пред хазната през 2014 г. със 168 млн. лв. корпоративен данък. В сумата не са включени банки и финансови институции - https://***.24chasa.bg/Article/4838524 Писах отворено писмо = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1759863650958528
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 0
Brani
преди 7 години
В статията ясно се казва, че през 2012 г. Кипър е втори по най-скъп ток в ЕС. Посочени са и акуталните в момента тарифи за битовите абонати. Поевтиняването идва от ежемесечното отчитане на намалението на цената на горивото в сметките на потребителите. И компанията НЕ Е приватизирана, но да - беше задължително условие, поставено от тройката, което в крайна сметка отпадна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 0
fairfax
преди 7 години
"От януари 2013 г. до декември 2015 г. кипърското Енерго подряза цените 23 пъти"Ами за същия период нефта пада от $113 до $38 за барел. При положение, че 95% от тока в Кипър се генерира от петролни продукти, това намаление на цената е съвсем нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още