IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Службите за сигурност на Ливан са предупредили властите за опасния материал

Доклад, видян от Ройтерс, в който се казва, че Бейрут може да бъде унищожен, е бил изпратен преди няколко седмици на премиера и президента

15:50 | 11.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

В доклада на Главна дирекция за държавна сигурност, видян от Ройтерс, се казва, че са били подадени много искания, макар и да не се посочва точен брой. В текстовете се посочва още, че пристанищният департамент е изпратил няколко писмени искания до митническата дирекция до 2016 г. с молба да извикат съдия, който да разпореди незабавното реекспортиране на материала.

Пътят към трагедията миналата седмица започва преди седем години, когато корабът Rhosus, плаващ под молдовски флаг, пренася амониев нитрат от Грузия до Мозамбик. Корабът акостира в Бейрут, за да се опита да поеме допълнителен товар, за да оправдае таксите за преминаване през Суецкия канал, според капитана на кораба.

Пристанищните власти на Ливан обаче са задържали Rhosus през декември 2013 г. със съдебно разпореждане заради непогасени задължения към две компании, които са подали искове в съдилищата в Бейрут, показва докладът на държавната сигурност на Ливан. През май 2014 г. е обявено, че корабът няма достатъчна стойност, а през октомври товарът му е разтоварен и складиран в хангар 12. Корабът е потънал близо до вълнолома на пристанището на 18 февруари 2018 г.

Според Молдова собственик на кораба е базираната в Панама компания Briarwood Corp. Ройтерс не са успели да се свържат с неин представител за коментар.

През февруари 2015 г. съдия от съда по общи въпроси е назначил експерт, който да инспектира товара. Експертът е заключил, че материалът е опасен и чрез пристанищните власти е поискал той да бъде прехвърлен в склад на армията. Командването на ливанската армия обаче отхвърля искането и препоръчва химикалите да бъдат прехвърлени или продадени на частната ливанска компания за експлозиви, става ясно от доклада. Армията е отказала коментар.

Ръководството на експлозивната компания коментира пред Ройтерс, че не се интересува от закупуване на конфискувани материали и че фирмата има свои доставчици и държавни лицензи за внос.

Оттам нататък митническите служители и служителите по сигурността са писали на съдии приблизително на всеки шест месеца с искане за премахване на материала. Ройтерс са се свързали с някои от тях, но те също са отказали коментар.

През януари 2020 г. съдия най-накрая дава ход на официално разследване, след като е установено, че складът е неохраняем, има дупка в южната си стена и една от вратите му липсва. В последния си доклад след разследването главният прокурор е наредил да се гарантира, че складът ще бъде ремонтиран, коментира пред агенцията втори високопоставен служител по сигурността, който също говори при условие на анонимност.

На 4 юни въз основа на тези заповеди държавната сигурност инструктира пристанищните власти да осигурят охрана на хангар 12, той да бъде обезопасен и да се назначи директор, според доклада.

Пристанищните власти също не са коментирали пред агенцията.

Източниците на агенцията казват, че ремонтите са започнали, бил е изпратен сирийски екип работници, но те не са работели под експертен контрол, когато са оправяли дупките в стената. Вероятно пожарът и взривът са станали при заваряване заради искри, които са подпалили съхранявани наблизо фойерверки, а те на свой ред са възпламенили съхранявания материал.

Източниците на агенцията коментират, че разрушенията са щели да са още по-големи, но хангарът е разположен до морето и това е смекчило малко ударната вълна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още