IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко под контрол: Как комунистите управляват Китай

Китайската комунистическа партия празнува 100-ия си рожден ден с огромни тържества и нестихващ апетит за власт

14:09 | 01.07.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от тържествата. <em>Снимка:&nbsp;EPA/XINHUA/JU ZHENHUA</em></p>

Кадър от тържествата. Снимка: EPA/XINHUA/JU ZHENHUA

Влияние партията има и над европейските компании в страната

От няколко години частните компании са задължени да създадат партийна клетка веднага щом имат трима или повече служители, членове на партията. Въз основа на официално проучване на частни компании общо 48,3 процента от всички частни компании поддържат партийно представителство, показва анализ на Института Montagne.

Това до голяма степен се дължи на малкия размер на тези компании. Пенетрацията в големите частни компании обаче е почти пълна, повече от 92 процента от 500-те най-големи частни компании в Китай имат партийни клетки.

Чуждестранните компании също трябва да създадат такава партийна клетка, ако отговарят на съответните критерии. В неотдавнашно проучване сред членове на Европейската търговска камара в Китай 36 процента от компаниите поясняват, че имат някаква форма на присъствие на ККП в своите заводи. 

Прякото влияние на комунистическата партия обаче не е голям проблем за повечето европейски компании, казва Йорг Вутке, президент на Европейската търговска камара в Пекин. „Ако европейските компании продължат да се противопоставят на прякото влияние на КП върху бизнеса им, тогава влиянието на партията няма да се увеличи", смята той. И това е така, понеже китайското правителство не иска да обиди чуждестранни компании, особено не и тези, от които се нуждае, за да се стреми към технологична независимост.

Настоящият стремеж на Китай очевидно е в посока на бизнес среда, в която ръководството и нормите на КП показват пътя на развитие, мощни държавни агенции прилагат по-строга регулация и се очаква водещи частни компании да обещаят подкрепата си за политически цели - или поне да не се противопоставят открито на партийната линия, показва неотдавнашен анализ на експерта на Merics Грюнберг.

Китайските компании не могат да избегнат култа към партийния рожден ден: на уебсайта на групата за търсачки Baidu вместо логото на компанията е изписано логото на комунистическата партия: „100-годишнината на Комунистическата партия на Китай“ пише на английски и мандарин. Групата за електронна търговия JD.com също постави логото за 100-годишния юбилей на видно място на началната си страница, както и популярните видео платформи Bilibili и Youku. Социалната мрежа Weibo дори е превърнала контролен бутон в логото.

Личният култ към Си

Лидерът на партията Си Дзинпин укрепи КП като организация, казва Грюнберг. Китай се промени значително, откакто той дойде на власт през 2012 г. През 2018 г. той вдигна ограничението за лидерите на Китай, оттогава може да е начело на Народната република до края на живота си. Освен това той накара неговите размисли да бъдат вписани в партийната конституция, докато беше още жив - преди него това беше запазено само за Мао Дзедун.

Понастоящем КП е по-самоуверена от всякога: „Светът е в неспокойна епоха, безпрецедентна за миналия век“, каза Си в речта си на така наречения пети пленум, важно заседание на централния комитет на КП комисия през октомври. „Но времето и инерцията са на наша страна“.

Си, който е известен още като "Си Дада" ("Чичо Си"), е установил култ около личността си през последните години, какъвто преди това имаше само Мао.  В хола и трапезариите на скромните къщи в селските райони на Китай портретът на Великия председател все още виси, но все по-често до него има и един на Си.

Всеки ден държавните вестници са пълни с репортажи за посещенията на Си в китайските провинции, където той казва на фермерите как да получат по-добри реколти или където проверява фермите за чай и проекти за отклоняване на вода. В големите градове като Шънджън и Ухан партията рекламира с големи плакати в метростанциите и по малки телевизори приложението Xuexi Qianguo („Научете за силната земя“), с които потребителите му могат да изучават мислите на Си.

Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 11
michaelis23
преди 2 години
.... и либерастите завалиите блеят в неистов стон, много им е кофти че клана/ групировка/ движение или квото е там от който е Си Дзин Пин е същото като това на Тръмп, Орбан, Путин и прочее "ужасни популисти" .... Американските *** бяха почистени под завесата на Ковида който самите те бяха организирали за преврат в Ухан и просто "прочистването на средната класа" каквато е агендата на Западния Комунизъм според Шваб, в Китай просто няма да се състои. Колкото и сълзи със сополи да леят змиите за "правата на човека и жажда за власт" против Си, с каквито и кypвeнcки номера да подхождат западните педеpyнгели, чайниците популисти просто им го сложиха в аналнотoo отверстие и така и трябва и да бъде! Света трябва да бъде ръководен от сериозни хора не от трансджендърни либерастни кoвретини като Рюте, разни ми ти цигaaньоpи като Камалата които да подтискат белите хора и да упражняват диктат затриват и унищожават християнските догми и обичаи. С две думи едно голямо ЕВАЛА на Си който трябва да поведе и изчисти света срещу уpoдитe които са в Еврогеййово и Сашево ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
"...През 2018 г. той вдигна ограничението за лидерите на Китай, оттогава може да е начело на Народната република до края на живота си. Освен това той накара неговите размисли да бъдат вписани в партийната конституция, докато беше още жив ...""Ето до това стигне ли се, работата я пиши бегала.Дън Сяопин беше заложил смяна на партийното и държавно ръководство на всеки 10 години, като по този начин беше създал един вид вътрешна конкуренция в партията, което донякъде компенсираше едноличната и власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Щом се самозабравиха, повярваха си твърде много че са не знам какво си и почнаха с глупостите това е началото на бавното им слизане надолу. Почти никой в света не иска силен и богат Китай. До 5-10 години са ги отрязали от почти всичко със сериозни мита по политически причини. Ще си останат обаче регионална сила още дълго време. Само дето цяла Азия е против тях заради мегаломанията и глупостите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Метастази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още