IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко под контрол: Как комунистите управляват Китай

Китайската комунистическа партия празнува 100-ия си рожден ден с огромни тържества и нестихващ апетит за власт

14:09 | 01.07.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от тържествата. <em>Снимка:&nbsp;EPA/XINHUA/JU ZHENHUA</em></p>

Кадър от тържествата. Снимка: EPA/XINHUA/JU ZHENHUA

Когато днес западните дипломати разговарят с партийните секретари, всеки разговор започва с това колко велик е Си, се твърди в дипломатическите кръгове на Пекин. В училищата на Народната република се преподава изключителното значение на партията, децата трябва да учат „червените стихове“ и „червените песни“ наизуст.

Контролът се е увеличил драстично както вътре, така и извън партията. Всеки, който представя мнения, които се отклоняват от централното изискване, може да очаква тежки последици. „Трябва да установим и затегнем дисциплинарния кодекс и правилата на партията и да гарантираме, че те стават„ линия за високо напрежение“, която никой не смее да докосне“, казва Си.

Комунистическата партия като електропровод с високо напрежение – критиката е забранена

Партията е категорична. През август миналата година ККП изгони от партията Цай Ся, дългогодишен професор в Централния колеж на партията. Тя се осмели да критикува публично Си. Сега тя живее в САЩ.

Рън Джънян, известен китайски бизнесмен, беше осъден на 18 години затвор през септември. Официално се твърди, че той е обвинен в подкуп, присвояване на публични средства и злоупотреба с власт.

По-вероятно е обаче едно есе на Рън, в което критикува управлението на Си по отношение на коронавируса, да е причина за решението. През ноември първичното публично предлагане на китайската технологична група Ant ("Alipay") беше спряно по-малко от 48 часа преди старта му. Предполагаемата причина: основателят на компанията Джак Ма критикува регулаторите на Китай. Според материал в Wall Street Journal самият Си Дзинпин е спрял листването еднолично.

Въпреки това партията има силна подкрепа в обществото. Фактът, че китайското правителство сравнително бързо овладя коронакризата чрез драконовски действия срещу собствените си граждани, му даде допълнителна подкрепа. През последните десетилетия КП се разраства непрекъснато. Все още има много повече заявления за членство, отколкото тя може да приема всяка година.

Рисковете от модела: Никой не е в състояние да спре грешни решения

Си знае, че основата на подкрепата на КП е пряко свързана с успеха на икономиката. Ето защо той не иска да оставя нищо на случайността в тази област. „Всъщност не се връщаме действително към модела за централно планиране, но сме по-близо, отколкото преди 2013 г.“, казва Алиша Гарсия Ереро, главен икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион във френската инвестиционна банка Natixis.

Критиците на комунистическата партия предупреждават, че липсата на контрол и баланс крие опасността никой да не може да спре грешни решения. Малка грешка може да се превърне в катастрофа.

По-големият контрол върху частните компании също може да обрече икономиката на провал. Нарастващите политически ограничения и намеси могат да се превърнат в основен препъникамък за китайския динамизъм, предупреждава Себастиан Хайлман, професор по китайска политика в университета в Трир.

Най-голямата опасност в дългосрочен план е възможен срив на икономически възможности за висшата класа, казва експертът по Китай Грюнберг. „Ако партията загуби подкрепата на бизнес елита, тя ще си създадее противници със силни ресурси, а съюзът между бизнеса и политическия елит е от основно значение за стабилността на режима“, посочва той.

В чисто икономически план в момента Китай се справя по-добре от всякога. Досега по-специално висшата класа с високи доходи бе пощадена от големи сривове. Тя едва ли дори забеляза коронакризата в портфейлите си.

Но втората по големина икономика в света се излага на многобройни рискове: Огромно високата планина на дълг на местните правителства и частните потребители, която се увеличи допълнително в рамките на кризата, както и нерегулираният пазар на банките в сянка също тревожат китайските надзорници. Освен това има и демографски промени, които напредват с драстични темпове в Китай.

В резултат на стриктната политика за едно дете, практикувана в продължение на десетилетия, китайското население застарява по-бързо от почти всяко друго. Ръстът на втората по големина икономика в света вече е охладен през последните години – а е заплашен да се отслаби още повече.

Геополитическото напрежение увеличава риска за фирмите да правят бизнес в страната. Пекин многократно разсърди международната общност със сериозни нарушения на правата на човека и своите действия в Хонконг.

Нарастващият национализъм в страната, който се подхранва от КП, допринася за несигурната ситуация, особено на чуждестранните компании. Едва през март компанията за облекло H&M беше изложена на няколкодневни бойкоти, защото младежката организация на КП разкритикува компанията, че вече не купува памук от Синдзян. Тогава Пекин просто буквано изтри H&M от китайския интернет.

Но за всички проблеми и предизвикателства, пред които е изправена партията, на 1 юли няма да се види или чуе нищо. Дисидентите са помолени да напуснат града за тържествата.

Цензорите на китайските технологични компании са инструктирани незабавно да изтриват всички негативни коментари за годишнината в интернет. А държавните медии ще направят това, което правят винаги по тези поводи: ще разпространяват пропагандните дитирамби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 11
michaelis23
преди 2 години
.... и либерастите завалиите блеят в неистов стон, много им е кофти че клана/ групировка/ движение или квото е там от който е Си Дзин Пин е същото като това на Тръмп, Орбан, Путин и прочее "ужасни популисти" .... Американските *** бяха почистени под завесата на Ковида който самите те бяха организирали за преврат в Ухан и просто "прочистването на средната класа" каквато е агендата на Западния Комунизъм според Шваб, в Китай просто няма да се състои. Колкото и сълзи със сополи да леят змиите за "правата на човека и жажда за власт" против Си, с каквито и кypвeнcки номера да подхождат западните педеpyнгели, чайниците популисти просто им го сложиха в аналнотoo отверстие и така и трябва и да бъде! Света трябва да бъде ръководен от сериозни хора не от трансджендърни либерастни кoвретини като Рюте, разни ми ти цигaaньоpи като Камалата които да подтискат белите хора и да упражняват диктат затриват и унищожават християнските догми и обичаи. С две думи едно голямо ЕВАЛА на Си който трябва да поведе и изчисти света срещу уpoдитe които са в Еврогеййово и Сашево ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
"...През 2018 г. той вдигна ограничението за лидерите на Китай, оттогава може да е начело на Народната република до края на живота си. Освен това той накара неговите размисли да бъдат вписани в партийната конституция, докато беше още жив ...""Ето до това стигне ли се, работата я пиши бегала.Дън Сяопин беше заложил смяна на партийното и държавно ръководство на всеки 10 години, като по този начин беше създал един вид вътрешна конкуренция в партията, което донякъде компенсираше едноличната и власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Щом се самозабравиха, повярваха си твърде много че са не знам какво си и почнаха с глупостите това е началото на бавното им слизане надолу. Почти никой в света не иска силен и богат Китай. До 5-10 години са ги отрязали от почти всичко със сериозни мита по политически причини. Ще си останат обаче регионална сила още дълго време. Само дето цяла Азия е против тях заради мегаломанията и глупостите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Метастази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още