IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо търговските банки се страхуват от дигиталните валути на централните банки?

Навлизането на криптото застрашава да намали ролята на традиционните кредитори

11:03 | 16.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Парадоксално, но депозитите на CBDC в централните банки биха могли да влошат финансовата нестабилност по тази причина. Да предположим, че при поредната криза достатъчно ужасени вложители преместят средствата си от клона на своята местна банка в  безопасната Италианска централна банка. Тогава местната банка ще има сериозни проблеми. Теоретично около 11 трилиона евро депозити биха могли да бъдат уязвими в цялата еврозона, според проучване на Андреа Филтри, анализатор в Mediobanca.

Важни клечки като Фабио Панета, член на борда на ЕЦБ, предлагат ограничаване сумата на цифровото евро, което клиентите могат да депозират в централните банки. Предпочитаното от тях число е 3 000 евро, приблизително банкнотите на глава от населението, които циркулират в еврозоната.

Филтри изчислява, че това се равнява на максимално намаление от около 1 трлн. евро на депозитите, държани от търговските банки в еврозоната. Това едва ли би ги лишило от капитал за кредитиране. Те имат свръхликвидност от около 3,4 трлн. евро.

Филтри разглежда тази ограничена форма на депозити на дребно в централните банки като „безобидна“ за търговските банки. Марион Лабур, стратег в Deutsche Bank, добавя: „Аз бих бил повече загрижен от липсата на възприемане, отколкото от прекалено много - отнема време, за да се създаде навик.“

Инертността на клиентите, която благоприятства банковите олигополи, е само една пречка пред CBDC в развитите демокрации. Поверителността е друга спънка. Не е нужно да сте перач на пари, за да не харесвате идеята държавните органи да могат да виждат всяка транзакция, в която участвате. Това може да е възможно с базирани на блокчейн CBDC.

Проблемът е шеговито илюстриран от един експерт чрез „сценария за отхвърлената транзакция на чийзбургер“. При него държавните служители „изключват“ електронните пари, които гражданин с наднормено тегло иска да похарчи за нездравословна храна.

Нито едно от тези затруднения със CBDC не елиминира предизвикателството им за търговските банки. ЕЦБ все още обмисля национализирането на част от бизнеса им с депозити. Това се случва в момент, когато новите конкуренти се опитват да си отвоюват други области на бизнеса от традиционните кредитори. Паричните преводи са само един пример.

Бизнес моделът на повечето търговски банки обединява множество услуги заедно, за да създаде икономия от мащаба. CBDC представляват една от иновациите, заплашващи да разрушат този бизнес модел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
ми традиционните кредитори да го налапат косматия и тва е, нема само с тех да се съобразяяме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Централизирана власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още