IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв скоро ще увеличи покупките си на краткосрочни ценни книжа

Централната банка цели да избегне повторение на неочакваните сътресения, изпитани на паричния пазар миналия месец

14:16 | 09.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на Фед Джей Пауъл.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Фед Джей Пауъл. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв скоро ще увеличи покупките си на краткосрочни ценни книжа, за да избегне повторение на неочакваните сътресения, изпитани на паричния пазар миналия месец, заяви председателят на Фед Джером Пауъл във вторник. 

Служителите на Фед спряха свиването на активите в баланса си през август, но така и не казаха кога ще позволят на баланса отново да расте. В резултат на това основният пасив в баланса - банковите депозити във Фед, наречени резерви - продължава да намалява.

Пауъл не се задълбочи в подробности, включително колко облигации ще купи Фед и колко бързо ще го направи, но каза, че централната банка е близо до финализиране и обявяване на плановете си.

Резервите спаднаха до по-малко от 1,4 трилиона долара миналия месец, от 2,8 трилиона долара през 2014 г., когато Фед спря да купува активи. По-голямата част от намалението настъпи през последните две години.

Пауъл подчерта, че предстоящите стъпки са насочени към поддържане на стабилен контрол върху лихвените проценти по овърнайт кредитите, а не към осигуряване на икономически стимули, както правеше Фед между 2008 и 2014 г. чрез закупуване на по-дългосрочни облигации и ипотечни ценни книжа.

Фед иска да осигури достатъчно резерви, така че служителите да могат да контролират бенчмарка на федералните фондове и други краткосрочни лихвени проценти без редовната пазарна намеса, като тази предприета през последните три седмици, каза Пауъл.

Някои настоящи и бивши служители на Фед смятат, че най-лесният начин за справяне с доскорошната нестабилност на паричния пазар би било да се изгради буфер от резерви от около 150 милиарда долара, или 250 милиарда долара над стойността им за септември, чрез закупуване на държавни ценни книжа.

Пауъл не даде много информация относно възможността за поредно намаляване на лихвените проценти този месец. Фед понижи лихвата през септември до диапазона между 1,75% и 2%, което бележи второ намаление за тази година.

Неотдавнашна поредица от слаби производствени данни и други признаци на забавяне на икономиката стимулират очакванията на пазара за поредното намаляване на лихвите през октомври.

Пауъл нито отхвърли, нито потвърди тези очаквания. Той говори за неотдавнашните рискове за растежа, причинени от несигурността по отношение на търговската политика и други глобални развития, и каза, че скорошното намаляване на ставките на Фед е укрепило икономическите перспективи на САЩ.

Икономическите данни от миналата седмица посочиха признаци на продължаващо забавяне на темповете на растеж на заетостта, но опровергаха притеснения за рязък спад. Пауъл каза, че последните данни за пазара на труда са стабилни и въпреки по-бавния темп на наемане на работна ръка все още няма признаци за притеснение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
petyob
преди 4 години
няма ли кой да им го каже това на тези мушмороци ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 4 години
Федералният резерв ползва неправилен модел за емитиране на американския долар.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: Федералният резерв ползва неправилен модел за емитиране на американския долар е с нарастващи щети в САЩ.САЩ са жертва на грешката на Федералния резерв.2. Устойчивият просперитет на държава е възможен, когато нейната централна банка правилно емитира пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още