IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се случи временният шок на паричния пазар в САЩ?

Той не беше предизвикани от страх от финансов крах, а от временни несъответствия в търсенето на финансиране и наличността на парични средства

10:51 | 25.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какво по дяволите се случи? Това е въпрос, който много участници на пазара си задават относно събитията тази седмица във Федералния резерв на САЩ, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Но объркването не се дължи на проблема, който трябваше да грабне заглавията, а именно съобщението в сряда за лихвите. Този сюжет е ясен: въпреки че Фед намали основния си лихвен процент с 25 базисни пункта, представителите му също така изразиха нежеланието си скоро отново да понижат ставките, докато растежът е силен. Това е разумно, предсказуемо и лесно разбираемо.

Процесът, който сее шок и объркване, е свързан с по принцип тайнствената материя на финансовите канали. В началото на седмицата лихвените проценти по еднодневните заеми на репо пазара (за обратно изкупуване), където трейдърите извършват краткосрочни сделки за размяна на държавни ценни книжа (ДЦК) срещу кеш, изведнъж се повишиха до 10 на сто, спрямо нормалните си нива от 2-2,5 на сто.

Репо ставките спаднаха, след като нюйоркският клон на Фед наля 75 млрд. долара на пазарите за три дни. Но средата остава нервна. В края на краищата последния път, когато преживяхме такъв мащаб на колебания в репо ставките, беше по време на финансовата криза през 2008 г.

Трябва ли инвеститорите да се притесняват? И да, и не. Една хубава новина за събитията през тази седмица е, че движенията не бяха предизвикани от същите проблеми като през паниката от 2008 г., а именно страх от финансов крах. Вместо това причината изглежда бяха „временни несъответствия в търсенето на финансиране и наличността на парични средства“, както JPMorgan обясни на своите клиенти в бележка.

По-конкретно, американските компании обикновено се нуждаят от около 100 милиарда долара пари за плащане на данъчни сметки на 15 септември, което предизвиква големи тегления от фондовете на паричния пазар, които са все по-важен стълб на репо пазарите. Тази година този отлив съвпадна с понеделнишкия сетълмент на 54 милиарда долара купони на ДЦК, което създаде повече търсене на пари. Полученият недостиг може би се засили от допълнителния устрем за финансиране сред пазарните участници, засегнати от неочаквания скок на цените на петрола поради удара с дронове върху Саудитска Арабия.

Другата добра новина е, че служителите на Фед изглежда са готови да компенсират тези временни проблеми, като използват „гъвкавост, когато е необходимо“, както отбеляза миналата година Саймън Потър, тогава висш служител в клона на Фед в Ню Йорк. Този пъргав и креативен подход е друг контраст спрямо 2008 г., като е много добре дошъл.

Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още