IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталната икономика представлява риск за капиталовите пазари

Концентрацията на бизнес сред малък брой играчи е значително предизвикателство

11:38 | 15.12.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Пазарите също така се промениха коренно през последното десетилетие, тъй като подобряването на технологията намалява транзакционните разходи. Банката за международни разплащания (БМР) илюстрира степента, в която инвестиционните мениджъри стават активни участници на репо пазара и този за лихвени деривати, свят, който традиционно е доминиран от инвестиционните банки.

Брутните деривативни позиции на фондовете в тримесечни евродоларови контракти на борсата CME (Chicago Mercantile Exchange – водещият пазар за деривати в света), които са най-ликвидният глобален лихвен бенчмарк, нарастват с 37% за трите години до април. За сравнение, позициите на банките се повишават с 18 на сто.

Някои се опасяват, че по-голямата степен на компютърна търговия ще доведе до „пренаселени” сделки. Ялъп предупреждава, че възходът на алгоритмите ще „направи пазарите по-уязвими на непредвидени шокове и по-взаимосвързани, тъй като множеството потребители зависят от ограничения брой фундаментални връзки с данни“. И тези потребители ще зависят от ограничен брой банки, които да действат като пазарни буфери.

През изминалото десетилетие също така много инвестиционни банки драстично ограничиха ежедневната си трейдърска активност, засягайки дори най-ликвидните ценни книжа. Академично проучване на Алберт Менквелд и Боян Йованович установява, че дори за SPDR S&P 500 ETF Trust - борсов фонд, който е най-търгуваната акция в света - ликвидността страда според някои измерители след финансовата криза.

Междувременно броят на банките и другите посредници, които действат на различни пазари, рязко намалява, констатират Менквелд и Йованович. През 2007 г. около 50 институции са готови да подпомогнат търговията с въпросния ETF. До 2018 г. броят им намалява до едва 10.

Пазарната „дълбочина“ на дадена ценна книга, измерена като броя на наличните оферти в рамките на половин на сто от най-добрата цена „купува”, намалява от над 2 милиона акции през 2007 г. до под 200 000 през 2018 г. Менквелд подчертава влиянието на правилото Волкър, което не позволява на банките да търгуват за своя сметка. „Регулацията изглежда има значение, дори за това, което се смята за трайно ликвидна ценна книга“, изтъква той.

БМР и изследванията на академиците повдигат въпроса към кого ще се обърнат големите компютъризирани инвеститори на утрешния ден, когато се нуждаят от контрагент за своите сделки - и какво се случва на пазара, ако този източник внезапно бъде изключен.

БМР намеква, че тези условия са засегнали репо пазара в САЩ през септември, когато лихвите се колебаеха в широки граници. Това трябва да бъде предупреждение за капиталовите пазари като цяло. С развитието на дигиталната търговия балансът между конкуренцията, пазарната стабилност и ликвидността ще бъде критичен тест - едновременно за хедж фондовете, инвестиционните банки и регулаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Няма тема, по която де ни показал колко нищо не знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Историята познава такъв случай. Zelka e прав потърси Flash Crash VPRO documentary в youtube. Има около 3-4 филма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
флаш краш не показва ли че търговията на борсата няма нищо общо с реалните цени на активите на търгуваните компании ? или един вид си е сепкулация без никакъв реален смисъл и полза за общество/икономика и тнт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
сега те му викат изкуствен интелект, ама реално са автоматизирани алгоритми нямащи нищо общо с изкуствения интелект, те действат на предварително определени правила ... така че споко, те правят както са програмирани !... те нито искат, нито решават самостоятелно каквоти и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
мисля , че термина се нарича "flash crash" ... гугълни си го . май имаше някакви правила , при рязък спад на пазара от повече от някакви проценти спират търговията с акции ... е тука четат сайта доста по грамотни по темата хора от мен , ако имат желание ще обяснят ... https://theconversation.com/predicting-the-next-stock-market-flash-crash-114888
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Ами първо, тая машина трябва да е много *** и второ, няма да се случи нищо по-различно ако не беше машина, а човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 4 години
Какво би станало, ако при тази концентрирана в изкуствен интелект търговия една машина иска "Да се оттърве" продавайки милиони акции в даден момент, а от другата страна на сделката между малко на брой съществуващи контрагенти никоя машина не иска да купи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Дигиталната икономика представлява риск за капиталовите пазари Е, искахте автоматизация да ви е удобно.Искахте блокчейн, да можете да криете.Виното е хубаво нещо, но от него се напиваш.Даже няма да забележиш, че са те тикнали в електронен концлагер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още