IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната среда най-сетне е благоприятна за някои хедж фондове

Дисперсията при акциите създава възможности за печалби

21:16 | 20.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Много се промени оттогава. Фондът нарасна със 6,7% през първите четири месеца на тази година, в сравнение със 7,3% среден спад на хедж фондовете за акции, според групата за данни HFR, и 14,5% спад за индекса S&P 500 към 1 юни.

Показателно е, че така наречената алфа – жаргон в индустрията за парите, които мениджърът изкарва от своите умения, а не просто от следване на общите пазарни движения – е положителна за фонда за всеки от последните четири месеца.

Основна причина според Sandbar е фактът, че пазарите сега навлязоха в „последните етапи на икономическия цикъл“. Компанията написа в писмо до инвеститорите, че това исторически представлява време, в което условията са най-подкрепящи за такива хедж фондове. Това е така, защото „дисперсията между акциите се увеличава значително“, докато възвръщаемостта от просто следване на пазара е умерена или става отрицателна.

Закриването на позиции от други инвеститори в края на миналата и началото на тази година, тъй като пазарът падна, създаде възможности за Sandbar да печели през последните месеци, добавя мениджърът на активи.

Въпреки че перспективите за такива мениджъри се подобриха значително, все още има фактори, които могат да попречат на техния прогрес. Акциите се повишиха през последните няколко седмици заради надеждата, че лошите новини за икономиката ще убедят централните банкери да ограничат покачването на лихвите. И, както Боули от UBP посочва, дори ако мениджърът направи правилен анализ на фундамента на акциите, позициите им все още могат да бъдат извадени от релси от голям инвеститор, който преформатира портфолиото си.

Въпреки това пресяването в индустрията, което отдавна се прогнозираше, но често бе забавяно поради годините на стимули от централните банки, се приветства от мнозина.

През по-голямата част от последното десетилетие хедж фондовете имаха трудности да оправдаят пред инвеститорите високите си такси, когато възвръщаемостта често не бе вдъхновяваща в сравнение с фондовете за проследяване на индекси (достъпни срещу малка част от тези такси) или в сравнение с печалбите, които предлагаха фондовете за непубличен капитал.

В свят, в който възвръщаемостта от акции и облигации сега е по-малко привлекателна, хедж фондовете, които не просто се опитват да яхат пазарите, а вместо това експлоатират разместванията в тях, може би най-накрая достигат ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още