IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tърговията за издаване на конвертируеми облигации на ЦКБ стартира на 13 ноември

Размерът на емисията е до 36 млн. евро, като книжата са с падеж през 2020 г.

09:52 | 08.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Tърговията за издаване на конвертируеми облигации на ЦКБ стартира на 13 ноември

Централна кооперативна банка АД стартира издаването на емисия конвертируеми облигации с максимален размер 36 млн. евро и годишна лихва от 4,5%, съобщи банката чрез БФБ-София.

Началната дата за търговия с правата е 13 ноември, а крайната 26 ноември. След това, на 5 декември 2013 г., ще има аукцион за неизползваните  права, а крайната дата за записване е 19 декември 2013 г.

Емисионната и номинална стойност на всяка облигация е 1 000 евро, като книжата са с падеж през 2020 г.

Проспектът за издаването на облигациите бе одобрен от Комисията за финансов надзор на 29 октомври 2013 г. Посредник по издаването на облигациите е Уникредит Булбанк.

Една облигация може да бъде записана срещу 3 143,17 права. Срещу всяка от сега съществуващите акции на ЦКБ ще бъде издадено по 1 право, или общо 113 154 291 права.

Емисията ще се счита за успешна при записване за минимум 23 млн. евро.

Проспектът за увеличението на капитала е публикуван в сайтовете на ЦКБ, Уникредит Булбанк, БФБ-София и други. В проспекта е записано, че „тъй като облигациите са конвертируеми в акции на ЦКБ, пазарната цена на облигациите ще се влияе от цената на акциите на ЦКБ".

Инвеститорът в облигациите ще получи обикновени поименни акции в ЦКБ при конвертирането на облигациите.

Също така в проспекта е записано, че е възможно параметрите на емисията облигации да бъдат променени, а именно: промени в условията на облигационния заем са допустими относно всички условия и параметри на заема (в т.ч. отсрочване на падежа, промяна в размера на лихвата, разсрочване на лихвени и главнични плащания, промяна във финансовите съотношения, които следва да спазва емитентът и др.), както и добавяне на нови условия и параметри, но само при условие, че такива промени са одобрени от Общото събрание на облигационерите и от емитента.

В проспекта  e записана начална конверсионна цена от 3,22 лв. Целта на емисията е да се погаси съществуващия подчинен срочен дълг в размер на 45 млн. лева, заедно с дължимите към момента на погасяването лихви, чийто размер е 4,5% на годишна база, а остатъкът от набраните средства ще бъде използван за финансиране на развитието на ЦКБ в сферата на ритейл банкирането, осигуряване на допълнителен ресурс за реализация на инвестиции в приоритетните за банката сектори и допълнителна подкрепа на капиталовата позиция на банката, с оглед на ръста на кредитния й портфейл.

Набраните средства няма да се използват за придобиване на активи, различни от обичайната дейност на банката.

Свързани компании:

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още