IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вложенията във фондове достигат около 5% от размера на депозитите

През миналата година увеличението на активите в активно управляваните взаимни фондове възлезе на 60% до 1,8 млрд. евро

20:31 | 22.11.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Активите в активно управляваните взаимни фондове се увеличиха с над 60% през 2021 г. до над 1,8 млрд. евро, заяви Явор Ачев, мениджър за България на „Амунди Асет Мениджмънт" в панела на Investor Finance Forum 2021, посветен на взаимните фондове.

Вече сме видими като процент дори от банковите депозити, като преди той беше около 1%, а сега сме на нива 4-5%; има още много да растем, но вече индустрията ни придоби достатъчно голям мащаб, коментира Ачев.

„Българските управляващи дружества се радват на огромен интерес от обикновения спестител. Смело мога да кажа, че отговорността за обучение и обяснение е голяма и ние я оправдаваме“, зави Николай Павлов, директор „Връзки с инвеститорите" и член на Съвета на директорите на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт".

„Освен че ръстът на активите е над 60%, има и разширение на клиентската база. Целенасочените ни усилия с голямата клонова мрежа бяха колегите да бъдат добре обучени. Сега във всеки офис има поне по един обучен представител, който има какво да разкаже на клиентите за фондовете. Клиентите вече са дори активната страна в този процес на комуникация. Нашата роля и на банките, и на финансовите посредници е насочена към подобряване на информираността“, смята Васил Сланчев, ръководител отдел „Частно банкиране и взаимни фондове“ в управление „Капиталови пазари“ на Пощенска банка.

Модератораторът Павел Бандилов, който е изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ акцентира, че кризата е майка за едни и мащеха за други, като силното поскъпване на финансовите пазари и суровините е подпомогнало индустрията на взаимните фондове.

Явор Анчев вижда засилен интерес към фондовете за суровини и към технологичните акции, но като цяло интересът остава 50% на 50% между акции и облигации.

Според Бандилов е добре неподготвените спестители да започнат инвестирането си с активна търговия, като е по-добре да се насочат първо към фондове.

Мнението му се подкрепи и от Николай Павлов, но той уточни, че българинът е индивидуалист и често първо опитва сам и след това осъзнава, че трябва да се довери на професионалисти. Вземането на инвестиционно решение от сам човек е трудно, защото трябва да се обработи много информация.

Според Васил Сланчев предимствата на взаимните фондове са безспорни, като например възможността да се влагат регулярно малки суми, като долният праг е свален до 25 долара или евро.

Павел Бандилов смята, че има нереалистично високи очаквания у вложителите, защото хората не са виждали мечи пазар от 12 години и медиите влияят, като съобщават например за хиляди процента при Tesla и други акции.

Според Явор Ачев инфлацията е гореща тема, като очаква след първото полугодие на 2022 г. тя да се забави и да бъде 2-3% годишно. „Важното е, че кризата валидизира основите на инвестирането каквито са регулярното инвестиране", коментира той. Новостите според него са инвестиции във водород и зелени фондове. Също така през 2020 г. „Амунди" е сключило договор с Bank of China за съвместно дружество с над 50% участие на „Амунди", а през 2021 г. е придобило едно от най-големите дружества за пасивно инвестиране в света.

При „Елана Фонд Мениджмънт“ новото е динамично управляван фонд. Той следва тренда на пазарите, като се ребалансира ежемесечно според индикатори и се определя дела на 12 инструмента и кешът в него. Тестове са показали, че той би се ребалансирал добре при кризите през 2000 г. и 2008 г. Алгоритъмът се грижи как да бъдат разпределени активите.

Новото при фондовете на Пощенска банка е планираният през 2022 г. фонд свързан с жизнения цикъл на клиента. Например ако след 20 години е решил да се пенсионира, то в края на цикъла автоматично ще бъде влаган в по-консервативни инструменти, а в началото в по-рискови.

Според мениджърите очакваното повишение на лихвите няма да застраши индустрията на взаимните фондове, а спорът пасивно или активно управление е в ползата и на двете. Изкуственият интелект трудно може да замени човекът, а поради голямото регулиране на сектора е трудно да се направи и оценява фонд за криптовалути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Лапачите на такси за управление пак събират балъци :)А последното изречение е такъв хумор-сатира и забава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Амунди малко по-юзър френдли сайт да си направят. През Булбанк с техните умопомрачителни такси много малко клиенти ще имат в България. Телефонът им дори в сайта на КФН не се вижда. Направо е несериозно. Друг е въпросът, че започне ли спад бързо, бързо тези 4-5% от фондове ще отидат на други места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още