IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимните олимпийски игри ще бъдат рекордно скъпи

Проблемът е, че сега не се виждат проблемите, които идват осем или десет години след като страната е била домакин, коментира анализатор

14:46 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Съществуват опасения, че парите, необходими за Олимпийските игри в Сочи, няма да бъдат събрани. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Съществуват опасения, че парите, необходими за Олимпийските игри в Сочи, няма да бъдат събрани. Снимка: архив Ройтерс

Зимните олимпийски игри в Сочи, Русия, които започват след по-малко от три месеца, най-вероятно ще са най-скъпите игри в историята, съобщава CNBC.

Първоначалните данни сочеха, че разходите за събитието ще са около 12 млрд. долара, но окончателните данни показват, че сумата ще надхвърли 50 млрд. долара, а това означава, че игрите ще бъдат доста по-скъпи от тези в Атина през 2004 г. Тогава разходите възлизаха на 15 млрд. долара.

Някои експерти дори прогнозират, че е малко вероятно колосалната сума да бъде събрана.

„При повечето игри не се броят средствата, използвани от правителствата и данъкоплатците за субсидирането на събитието. Така нито едни игри няма да бъдат на печалба“, твърди Робърт Бърни, основател и директор на Международния център за изследване на Олимпийските игри в Western University в Лондон.

Въпреки това страните се борят за домакинство и обещават пищни церемонии, защото политиците, които лобират за домакинство, са различни от тези, които трябва да се справят с финансовата каша накрая.

"Проблемът е, че те не виждат проблемите, които идват осем или десет години след като страната е била домакин“, отбелязва Бърни. По думите му след приключването на игрите възникват проблеми, свързани с разходите и с празните стадиони, които никой не използва.

Сочи, където игрите ще бъдат открити на 7-и февруари, се намира в отдалечената част на Русия, на брега на Черно море и в близост до границата с Грузия. Мястото има субтропичен климат и е летен курорт. Сред причините за нарастването на разходите са сумите, които трябва да бъдат платени на местните строителни компании, строгите мерки за сигурност за предотвратяване на терористични атаки и изграждането на зимни съоръжения в планините в района.

Руските власти обявиха, че имат желанието да превърнат града в дестинация за зимни спортове, след като Зимните олимпийски игри приключат.

„Подобно на повечето домакини руснаците се надяват да развият туризма си и да покажат на света руската култура“, твърди Пат Риш, професор по икономика в Webster University.

Според Артър Флайшер, професор по икономика в Metropolitan State University в Денвър, е много съмнително дали Сочи наистина ще успее да се превърне в привлекателна туристическа дестинация. Той посочва, че повечето съоръжения, останали от игрите в Атина и Пекин, не се използват и са в лошо състояние, въпреки че за изграждането им са били необходими стотици милиони.

Докладът посочва, че повече от 90% от парите за игрите ще дойдат от правителството, а не от частни компании.
Проучване показва, че градовете, които стават домакини, както и тези, които не стават, но се кандидатират, отчитат 30% увеличение на международната търговия, тъй като показват, че са отворени за работа със световната общност. Според друго проучване страните домакини печелят 54% повече медали, отколкото, когато не са домакини.

Някои пък твърдят, че домакини трябва да бъдат само градовете, които са подготвени да се справят със събитие от такъв мащаб от гледна точка на инфраструктура и съоражения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още