IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Spotify продължава да държи на безплатната си услуга?

Coldplay също не пусна новия си албум в стрийминг платформата, а това поставя нови въпроси пред бизнес модела на компанията

17:12 | 07.12.15 г. 5
<p>
	Вокалистът на Coldplay Крис Мартин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Вокалистът на Coldplay Крис Мартин. Снимка: Архив Ройтерс

Когато потребителите на Spotify отвориха в петък стрийминг услугата, видяха, че новият албум на Coldplay “A Head Full of Dreams” не ги очаква там. Абонатите трябваше да преглътнат това. Британската група реши да не пуска веднага новия си албум във водещата стрийминг услуга, а това е най-новият опит за отхвърляне на идеята на Spotify да предоставя музикални произведения както безплатно, така и платено, но без реклами.

„Изглежда става дума дума за идеята на Spotify да третира по един и същи начин безплатната и премиум услугата си, а да не мисли за стрийминга в по-широкия му смисъл“, коментира анализаторът на Midia Research Марк Мълиган

Свободното публикуване на песни и албуми се оказа проблем първо за Тейлър Суифт, която де факто се превърна в говорител на музикантите, които смятат, че Spotify не им дава достатъчно. Apple Music, а от скоро и Pandora са щастливи да споделят тази гледна точка.

"Безплатните услуги за слушане на музика по поискване оказват натиск върху истинската стойност на музиката, като създават един „сив пазар“, написа главният изпълнителен директор на Pandora Браян Макандрюс в Business Insider миналата седмица. „Този сив пазар е неустойчив“.

Това, за което говорят партньорите и конкурентите, е защо Spotify толкова държи да предлага безплатно музика. Защото целият ѝ бизнес е базиран на това.

Трудно е да се каже дали Spotify е засегната от променящия се конкурентен пейзаж, защото пуска информация за своята база от потребители твърде хаотично. Ето защо е трудно да се измери въздействието на решението на Coldplay.

Не бива да пропускаме факта, че Coldplay е наистина популярна сред потребителите на Spotify. “Adventure of a Lifetime”, една от двете песни от новия ѝ албум, която е публикувана в платформата, е слушана повече от 22 млн. пъти.

Групата направи официално изявление, в което посочва, че новият ѝ албум ще бъде достъпен в Spotify съвсем скоро. Междувременно близо 16-те млн. души, които използват услугата, за да слушат Coldplay всеки месец, ще трябва да се задоволят с останалата част от дискографията на музикантите.

Не е ясно дали Spotify ще губи от подобни отлагани премиери на очаквани албуми, но е ясно, че продължава да държи на своята безплатна услуга. Подобно на всички дигитални услуги, които използват безплатен модел, тя поднася съдържанието, примесено с реклами. В случая на Spotify това е доста ефективна форма за набирането на рекламодатели. Мобилните игри, които ползват подобни модели, обикновено успяват да накарат по-малко от 10% от техните потребители да плащат. По собствените сметки на Spotify, тя е успява да накара около една четвърт от своите потребители, които не плащат, в крайна сметка да се абонират за платената услуга.

Има и други начини за реклама, но са значително по-агресивни. Spotify никога не е харчила много за традиционен маркетинг. Причината? Скъпо е. Годишните приходи на компанията възлизат на милиарди, но тя плаща 70% от тях на носителите на авторски права. Скептиците твърдят, че структурата на плащането на отчисления прави невъзможно излизането на Spotify на печалба. А един голям маркетингов бюджет отгоре на това би направил нещата още по-трудни.

„Връзката между цената за привличане на клиент и стойността му като цяло е критична за всички тези безплатни услуги“, коментира Макс Уолф, главен икономист в Manhattan Venture Partners, компания, която изследва финансите на Spotify. “Те не могат да си позволят да мръднат встрани от всичко това“.

Всички тези трудности вдъхновиха Pandora да разшири бизнеса си, придобивайки Ticketfly и Rdio. Това изисква средства и компанията взе заем от 300 млн. долара, за да финансира новите си начинания. Този ход обаче доведе до разпродаване на акциите ѝ миналата седмица. Apple, разбира се, разполага с неограничени ресурси. Но никога не е генерирала печалба от стрийминг. Тя обаче е убедена, че Apple Music ѝ помага да продава смартфоните си.

Spotify не разполага с бизнес с телефони. Носят се слухове, че тя преразглежда своя свободен модел, така че да спечели благоразположението на своите критици в звукозаписните компании. Трябва да отбележим, че тези критици също притежават значителен дял от Spotify, така че имат голям стимул да избягват да я принуждават да прави нещо, което би ѝ навредило. Но за Spotify става все по-трудно да поддържа безплатната си услуга. Засега обаче не желае да плати за алтернативата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
sMARTBomber
преди 8 години
Хора не се мъчете с реклами по Spotify, а пробвайте - Jango дот com - същото само че без реклами...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
9876
преди 8 години
Целта е да се натрупат колкото се може повече милиона потребителя и след това всеки ще си пуска албума без да се инати. В момента са над 75 милиона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
9876
преди 8 години
Целта е да се натрупат колкото се може повече милиона потребителя и след това всеки ще си пуска албума без да се инати. В момента са над 75 милиона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още