IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуството през 2019 г.: изкусен или изкуствен пазар?

Основното пазарно събитие бе покупката на Sotheby’s за 3,7 милиарда долара от френско-израелския инвеститор Патрик Драхи

11:35 | 28.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Все повече приходи се генерират от ръчни чанти

Никога досега не е имало толкова много търгове на чанти. Впечатление правят почти три милиона паунда, които Christie’s постигна на съответен търг в Лондон през ноември. Кандидати от 22 държави също доведоха до успех съответният търг на Christie’s в Ню Йорк през декември. Той отчете постъпления от 2,1 милиона долара, а цената за чанта от крокодилска кожа от марката Hermès, произведена през 2017 г., достигна 125 000 долара.

Основната изненада в парижката „Изключителна разпродажба” на същата къща беше брокатено яке с карирана пола от колекцията на Yves Saint Laurent от 1988 г. за 382 000 евро.

За да привлекат нови купувачи, аукционните къщи трябва да излязат с нови идеи. Тематичните търгове с хетерогенни оферти привличат все по-голямо внимание в сравнение с конвенционалните търгове с отделни категории.

В това отношение тона задава Christie’s. Три тематични аукциона бяха проведени само през ноември: в Париж на тема „Френски вкус“ и „Колекции на свободен дух“ и в Ню Йорк сесия с обекти на животни от всякакъв вид, които генерираха продажби за почти 11 милиона долара. В допълнение към дизайнерски произведения, мебели и предколумбово изкуство имаше и картини на Август Мак и Лионел Файнингер, всяка от които донесе над два милиона евро. Grisebach също разчита на тематични търгове. След успешния търг в стила на Баухаус берлинската къща представи своята смесена оферта „Малки и големи животни“.

Какво ще се случи на пазара през следващите месеци е трудно за предвиждане.  Докато американската икономика, която все още е движещата сила на пазара на изкуството, продължава да процъфтява, няма да има много промени. Както видяхме в примера с Хонконг, китайският пазар също остава силен по отношение на развитието. Преместването на фокуса от Лондон в Париж ще даде нов тласък на старите канали за доставка и дистрибуция. При прогнозен обем на продажбите при търгове от 250 милиона евро германският пазар ще играе второстепенна роля. Мюнхенската аукционна къща Ketterer, с годишен оборот от 62 милиона евро, се развива все по-силно.

Не може да се очаква, че доминацията на съвременното изкуство на пазара ще намалее значително. То ще привлича все повече инвеститори, които, както съобщава Los Angeles Times, съхраняват и отпускат милиони долари в изкуство.

Италианският скулптор Маурицио Кателан също показа нагледно докъде може да стигнат оценките през идните месеци. Добре узрял банан, залепен за стена с тиксо, се продаде на изложението Art Basel в Маями. Творбата е създадена в три екземпляра, като първите два си намериха нови собственици за 120 хил. долара, а третият, като последна бройка в света, се предлага за 150 хил. долара. Произведението бе  Comedian („Комикът“) на италианеца Кателан, познат със своята 18-каратова златна тоалетна „Америка“.

Един артист изяде пред публиката единия от бананите. Тази консумация не оказва влияние върху цената, защото Кателан предостави инструкции, че "бананът може да бъде заменен, ако е необходимо". Един от трите екземпляра скоро ще бъде дарен на американски музей като подарък от колекционерите Уилям и Беатрис Кокс, за да „привлекат нови посетители в музея“. И ако това не е пазарна сатира...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още