IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Пазарът на желязна руда ще бъде пренаситен до 2017 г.

Експертите на банката очакват до 2015 г. цената ѝ да падне от сегашните 135 долара за тон до 80 долара

16:15 | 14.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs: Пазарът на желязна руда ще бъде пренаситен до 2017 г.

До 2017 г. пазарът на желязна руда ще бъде пренаситен. Подобна прогноза едва ли е в полза за цената на рудата. Експерти очакват тя да падне от сегашните 135 долара за тон до 80 долара, предава Bloomberg.

Десетилетието на неутолим глад на Китай за желязна руда подтикна най-богатите нации да направят опит да задоволят нуждите на страната. Икономическият растеж на Поднебесната империя обаче сега се забавя драстично. А това се оказва проблем за световните производители, които в този момент увеличават предлагането.

От Goldman Sachs очакват, че през 2014 г. излишъкът ще достигне 82 млн. тона, както и че пренасищането да продължи да расте до 2017 г.

През следващата година на Австралия ще се падат около 66% от предлагането на суровината, благодарение на намерението на добивните компании BHP Biliton и Fortescue да увеличат доставките си за Китай. Недостигът в седем от осемте последни години принуди тези компании да увеличат добива.

Моментът обаче може да се окаже лош за Австралия. Добивните компании вече имат по-големи възможности едва сега, когато растежът на Китай се забавя.

Апетитът на Китай към желязната руда покачваше цената ѝ. От Goldman Sachs обаче предвиждат, че с пренасищането до 2015 г. цената ще спадне до 80 долара за тон.

Според Кристиан Ли Лоан, анализатор в Goldman Sachs в Сидни, забавянето на китайската икономика ще намали производството на стомана. Това е дългосрочна тенденция, която ще започне в началото на следващата година. От гледна точка на потреблението връщането към високите нива на потребление от преди ще е малко вероятно.

Не всички анализатори са песимистично настроени. В сравнение с прогнозата на Goldman Sachs за излишък от 82 млн. т., Deutsche Bank предвижда 27 млн. т., а Morgan Stanley – 8,8 млн. т. От UBS обаче правят на пух и прах всички споменати прогнози. Излишъкът според тях ще е от поне 150 млн. т.

Реалността отвъд тези прогнози е една - загуба на работни места. Спадът в цените може да принуди по-неефективните компании да прекратят своята дейност.

Икономиката на Китай може и да се забавя, но растежът на Индия може да се ускори. А в Австралия, дори цената да спадне, добивните компании пак ще са на печалба. В сравнение с разходите от 32 долара на тон за миналата година, цената от 80 долара ще продължи да им гарантира добра печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още