IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравенството - не проблем, а основа на съвременното общество

Бедността не е порок, тя е последствие, пише Кузман Илиев в обширен анализ на проблема

11:50 | 30.03.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кузман Илиев, Снимка: Личен архив</p>

Кузман Илиев, Снимка: Личен архив

 

Не такова е положението, за жалост, в огромната част от света, където „икономическата свобода” не съществува нито на теория, нито на практика. Бедността е само и единствено следствие от пречките пред свободните пазарни отношения да се развият, така че оскъдните производствени фактори да се използват най-оптимално, покачвайки стандарта на живот и в материален, и в личностен аспект.

Да се граби от едни и да се раздава на други не работи нито на национално, нито на международно равнище. Казусът с бедността в Африка е показателен. Вместо да се наливат милиарди и милиарди, които да пълнят джобовете на тоталитарни африкански диктатори, следва да се подпомогнат идеите, които стоят в основата на мира и високия стандарт. Правата на личността и защитата на частната собственост са единственото, което може да предизвиква спестявания, натрупани в други региони по света, да се насочат към Африканския континент. Само външни инвестиции могат преодолеят очевидния факт от реалността – че  на Черния континент няма достатъчно спестявания и капитал, с който достижения на науката и техниката да бъдат приложени, а масовото производство да доведе до нормални условия за живот за милионите африканци.

Кой печели от „политическото” разпределение на доходите?

Отбелязахме твърдението, че ножицата при доходите между най-богатите в „развитите икономика” се разтваряла. (Колкото и неточно и да е да се говори за „развити” икономики – сякаш има някакъв стадий на икономическо развитие, който веднъж достигнат автоматично пришива статута на „развита икономика”.) В същото обаче време нараства и делът от данъчните приходи, плащани от най-богатите. В САЩ, например, за 2010г., попадащите в най-високите етажи на прогресивното облагане допринасят със 70 процента за всички федерални постъпления. Истината обаче е, че  в крайна сметка т. н. „средна класа” плаща за всички – нетен данъчен донор е и за „най-бедните” и „за най-богатите”, дондуркани и глезени от политическата каста и „политическите разпределените доходи”.

Най-много печелят политиците, естествено. Практически политиците и бюрократите не плащат данъци – който твърди обратното се подвежда от счетоводната заблуда, че един политик трябвало да взема 2000лв., а без данъци – получава 1500-1600лв.. Истината е, че той не плаща данъци, а взема 1500-1600лв. „чисто” от изработилите реален доход в икономиката. Както видяхме, колосалните са и паричните ползи за близките финансови посредници, фирмите близки до властта, печелещи обществените поръчки и въобще цялото срастване на бизнес с държава, за сметка на естествения икономически пазарен процес.

Прогресивното данъчно облагане

В  отговор на „проблема с неравенството” често се прибягва до данъчната „панацея” - прогресивното данъчно облагане. Колкото по-висок е доходът на даден икономически субект, толкова по-голяма относителна част от него се иззема, посредством данъците.

Целите: изравняване на доходите, повече приходи в хазната за харчлък, социална справедливост, увеличено потребление.

Прогресията при облагането на дохода, изкаран с труд, е защитавана от не един и двама „богаташи”, което едва ли не го легитимира. (Уорън Бъфет е чудесен пример).  И това донякъде е нормално – когато голяма част доходите са от капиталови печалби и спекула на финансовите пазари, когато компаниите и банките, в които си инвестирал, са спасявани, субсидирани и рекапитализирани... Няма как да изпитваш уважение към способностите и доходите, изкарани по „старомодния” начин, както го наричан Мъри Родбарт, а именно: чрез труд.

Няма нищо справедливо в това държавата да третира различно гражданите си. Нито има гаранция, че като се преразпредели доходът от хората с по-висок доход към тези с по-нисък потреблението ще се увеличи. Вече казахме, че потреблението не води до икономически растеж, какъвто много често целят предлагащите идея по спорният модел на лорд Кейнс. Презумпцията е, че богатите потребяват относително малка част авоарите си, а другото спестяват/инвестират или, недай си Боже, просто увеличават кешовите си баланси, което е и кошмарът на Кейнс. В това има доза истината, но и емпириката го поставя под съмнение.

Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
Tigerman
преди 10 години
За Кузман:Догодина излиза книгата ми, ето и абзац от неяЗатруднение: Пазарите се движат заедно, но никой не знае как точноМного от финансовите рискове възникват от взаимносвързаните движения на пазарите причинени от въздействието на факторите оказващи влияние върху пазарния риск. Най-основния начин да се измери склонността на пазарите да се движат заедно е чрез статистическата концепция за корелация. Точното измерване на пазарните корелации е в основата за количественото измерване на риска като буквално всички методи за калкулиране на VaR( value at risk)се базират на предположения относно пресметнати корелации. Добрия риск мениджмънт трябва да допълва изчисленията на VaR със сценарии при възможни екстремни обстоятелства извън сферата на изцяло статистическите модели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
Tigerman
преди 10 години
Много ми се иска да разгледаме цялото есе абзац по абзац за да забележим някой основни положения, но нямам време и възможност.Само да вметна , че сме равни само пред Бог и пред закона, но и там не сме толкова равни.И ако забележите Кузман, като преглежда пазарите по Bulgaria on Air, вместо борсови индекси казва индикатори, което е малко по-различно въпреки, че в някои случаи могат да се счетат за синоними.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
Tigerman
преди 10 години
Според мен писанията на Кузман са " манжда с грозде".Използва сложни думи, на които не знае смисъла и не знае какво говори.Съмнявам се, че знае Английски език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 2
Didkata
преди 10 години
Теориите на Кузман са теории отпреди 50 години. Съвременната икономическа теория е доста по напред от елементарните тези за свободната конкуренция. Либертарианците, както и комунистите, създават някакви утопии, които не могат да съществуват в реалния свят. Два прости аргумента против - 1) Конкуренцията води до консолидация, тъй като по-големите или изкупуват по-слабите, или по-слабите фалират. 2) Финансовата мощ се транслира в политическа, с цел запазване на статуквото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 1
komisarq
преди 10 години
По-малко държава, понякога значи по-големи и по-силни картели. В крайна сметка добавената стойност води интереса на предприемача и държавата е нужна да налага корекции, за да не се пречи на конкуренцията. "Нито един човек не се бори против свободата човек се бори в най-лошия случай против свободата на другите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 3
jimaru
преди 10 години
Статията е много добра и много вярна. Единствения и недостатък е , че не може да бъде полезна. Служи само за гимнастика на ума....... С увеличаване броя на хората (нарастване на населението) става все по апетитно преразпределението.Да вземаш от много хора, дори и по малко, и да си го "преразпределяш" в джоба си е най-сладкия бизнес.Никакви призиви и убедителни статии няма да спрат политиците да го вършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 6
whiteman
преди 10 години
"Черно-белия" подход не върши работа при анализиране на обективната действителност. Разбирам позицията на автора по отношение на частната собственост - част от която е лично създадената принадена стойност и правото на собственика и да се разпорежда с нея както намери за добре. Породеното от тази парадигма неравенство е обективно и пазарно приемливо. НО! За да се създаде вътрешно-осъзната необходимост и възможност на мнозинството "не надарени" с предприемачески дух и новаторски идей, е важно те да бъдат адекватно образовани. Тук идваме до ролята на държавата, която може и трябва да направи голямата част от гражданите си образовани, мислещи, креативни и продуктивни /да създават принадена стойност/. За да го прави държавата реализира данъчната си политика / аз съм привърженик на прогресивното подоходно облагане/ по изземане на доходи от физическите и юридически лица и последващо прави преразпределение. Именно начина на преразпределение е разликата между успешните и пропаднали общества
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
whiteman
преди 10 години
"Черно-белия" подход не върши работа при анализиране на обективната действителност. Разбирам позицията на автора по отношение на частната собственост - част от която е лично създадената принадена стойност и правото на собственика и да се разпорежда с нея както намери за добре. Породеното от тази парадигма неравенство е обективно и пазарно приемливо. НО! За да се създаде вътрешно-осъзната необходимост и възможност на мнозинството "не надарени" с предприемачески дух и новаторски идей, е важно те да бъдат адекватно образовани. Тук идваме до ролята на държавата, която може и трябва да направи голямата част от гражданите си образовани, мислещи, креативни и продуктивни /да създават принадена стойност/. За да го прави държавата реализира данъчната си политика / аз съм привърженик на прогресивното подоходно облагане/ по изземане на доходи от физическите и юридически лица и последващо прави преразпределение. Именно начина на преразпределение е разликата между успешните и пропаднали общества
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
vstoykov
преди 10 години
Добра статия, но има много грешки (на места има цели изречения от несвързани правилно думи).Изглежда като че ли е писано от човек с дислексия (или след преумора и липса на сън) и после не е редактирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
А другия основен проблем на системата, във вида в който ни е позната днес, засегнат от съ-форумеца (rmarkov) по-долу : технологична безработица, ми се струва, че няма пазарно решение, след едно определено ниво на отвързване на производството от прекия , вложен човешки труд. Високата производителност на технологиите, на практика иззема доход от потребителите и платежоспособното търсене е недостатъчно да поддържа движението на механизма. Дали хората ще намерят устойчив път за преодоляване на тези предизвикателства? Към момента, по-скоро изглежда, че никак няма да е лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още