IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Пренасищането с природен газ няма да свърши преди края на десетилетието

Световната организация намали прогнозите си за търсенето на газ за четвърта поредна година

13:51 | 08.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Макар че петролните пазари през следващата година ще започнат да се ребалансират след срива, пренасищането с природен газ няма да изчезне преди края на десетилетието, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ), намалявайки прогнозите си за търсенето на газ за четвърта поредна година.

Глобалното потребление ще се разширява с 1,5% годишно от 2015 до 2021 г. Прогнозата от миналата година бе за ръст от 2% от 2014 до 2020 г. и за 2,5% през предишните шест години, заяви в сряда базираната в Париж агенция в доклада си Medium-Term Gas Market Report, цитирана от Bloomberg. Забавянето ще се дължи на по-слабото използване на природен газ в САЩ и Япония, тъй като горивото се конкурира с бума на възобновяемите източници и „много евтините“ въглища при генерирането на енергия.

По-бавното генериране на растеж, изключително ниските цени на въглищата и сериозното внедряване на възобновяеми източници ограничават способността на природния газ да расте по-бързо в днешната среда на ниски цени“, казва МАЕ.

Глобалните газови пазари ще останат свръхзапасени до 2018 г., а търсенето и предлагането няма да постигнат баланс преди 2021 г., като капацитетът на втечнения природен газ (LNG) ще скочи с 45% до 2021 г., а 90% от този ръст ще се дължи на САЩ и Австралия. Пазарите ще изпитват трудности с поемането на ръста на фона на рестартирането на японските реактори, евтините въглища и конкурентния руски газопроводен газ в Европа. През февруари МАЕ заяви, че излишъкът от петрол, който срина цените, ще приключи през 2017 г.

Цената на природния газ в САЩ се срина със 71% от върха си през 2008 г. до средно 2,61 долара за 1 млн. брит. терм. единици в хъба Henry Hub през 2015 г., а британските цени в National Balancing Point се понижиха с 39% през същия период до 6,53 долара, сочи МАЕ. Междувременно бенчмаркът на въглищата отчита спад от 54% до 1,97 доларa за 1 млн. брит. терм. единици в САЩ и от 62% до 2,34 долара в Северозападна Европа.

Световното търсене на газ ще достигне 3,9 трлн. куб. м през 2021 г. спрямо 3,6 трлн. куб.м през 2015 г., каза още агенцията. Глобалното предлагане също ще се повишава с 1,5% годишно, забавяйки се спрямо предишния период, тъй като ниските цени и слабото търсене ограничават инвестициите.

Потреблението в Европа ще нараства с 0,3% годишно, слагайки край на годините спад, на фона на засилената подкрепа за природния газ. Макар че регионът се разглежда като краен вариант за пазар за излишния LNG, потенциалът му е ограничен заради конкурентните руски газопроводни доставки.

Китай ще бъде ключов двигател на растежа с годишен ръст от 9,1% след 4-те процента повишение през 2015 г. - най-бавния темп от над 15 години. Ако китайското потребление изпадне в застой, глобалното свръхпредлагане ще продължи „и след 2020 г.“, тъй като пазарите в Латинска Америка, Африка и Близкия изток предлагат „ограничено търсене“, допълва МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още