IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спъва преговорите за възстановяване на ядреното споразумение с Иран

Москва е поискала гаранции, че санкциите на ЕС и САЩ няма да влияят на бизнеса ѝ с Техеран

15:51 | 08.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Руски гамбит, свързващ войната с Украйна с преговорите за възстановяване на знаковото ядрено споразумение между Иран и световните сили тревожи дипломати.

Малко вероятно е искането на Кремъл за гаранции от САЩ, че санкциите заради инвазията в Украйна няма да повлияят на бизнеса на Москва с Иран, да провали ядрените преговори напълно, но то добавя нови усложнения към дискусиите, пише Bloomberg.

Главният преговарящ на Иран във Виена Али Багери Кани неочаквано се върна в Техеран късно в понеделник за „кратко пътуване“, за да се консултира с официални лица, съобщи държавната информационна агенция на ислямската република. Преговорите за овладяване на ядрената работа на Иран остават спорни относно обхвата и времето на облекчаване на санкциите на Вашингтон срещу Техеран.

Заместник-върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика Енрике Мора, който координира разговорите, написа в Twitter, че техническите дискусии за възстановяване на споразумението от 2015 г. са приключили и че е време високопоставените политици да вземат решения. Той предполага, че новите искания на Русия са просто „шум“, като така повтаря позицията на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

„Санкциите срещу Русия нямат нищо общо с ядреното споразумение с Иран и с перспективите за връщане към това споразумение“, коментира висшият американски дипломат в интервю за CBS News.

Иран изнасяше към Русия излишните му запаси от обогатен уран, за да спази атомното споразумение. Техеран можеше да използва и трета страна, което направи с износа на допълнителни запаси от тежка вода, който насочи към Оман.

В миналото Иран е търгувал с уран с Китай. Страната е получила открита покана за участие в международна банка за ядрено гориво в Казахстан.

Русия има изрично задължение да помогне на Иран да развие своя завод за обогатяване във Фордо в център за производство на изотопи. Завършването на този проект е дългосрочен ангажимент и Иран все още може да постигне облекчаване на санкциите, като деактивира капацитета за обогатяване на обекта, както е предвидено в първоначалното споразумение.

Европейски и американски дипломати предупреждават от юли, че прозорецът от възможности за възобновяване на споразумението се затваря. Бързият ядрен напредък на Иран заплашва да превърне първоначалното споразумение, изоставено от предишния американски президент Доналд Тръмп, в остарял документ.

Възстановяването на споразумението ще позволи на Иран да излезе отново на международните петролни пазари и значително да повиши износа на суров петрол в момент на нарастващи цени на енергията и нестабилност на пазара.

Изявлението на Русия в 12 без 5 предполага, че страната сега се опитва да създаде проблеми в края на преговорите с Иран.

Досега Иран реагира предпазливо. Външният министър Хосеин Амирабдолахян каза, че страната му няма да позволи на нито един „чужд елемент“ да влияе върху нейните интереси в ядрените преговори. Външното министерство на Иран е поискало разяснения от Москва. Последващо обаждане между руския външен министър Сергей Лавров и Амирабдолахян в понеделник потвърди, че Русия официално е представила своите опасения на Иран.

Във вторник държавният сайт Nour News, който е тясно свързан с Върховния съвет за национална сигурност на Иран, заяви в Twitter, че следващите няколко дни ще покажат дали фокусът на иранските преговарящи ще се измести от „американски пречки“ към „оценка на исканията на Русия“.

Съветът е най-висшият орган за сигурност в Иран и има ключова роля във външната политика, свързана с ядрената програма. Секретарят му Али Шамхани писа в Twitter в понеделник, че САЩ отлагат финализирането на сделката, защото не взимат необходимите „политически решения“.

Той също така каза, че Ислямската република ще „търси творчески начини“ за справяне с „новите елементи, които оказват влияние върху преговорите“, вероятно препратка към исканията на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Серизно, от САЩ и всичките им самолетоносачи не ги е страх, а от Путиновия "Кузнецов" рязко се уплашиха? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Ами страх ги е от онзи дребен бандит !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Кво има за гледане. Иранските ислямисти имат възможност да се измъкнат от блатото, но ще решат да останат в него за да може Русия да си продава петрола. Гледай и другите ислямисти по света как ще се жертват заради Русия хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Някои залагаха, че иранците ще рипнат от радост, че вече не са най-санкционираната държава в света и жадно ще попият от американската благодат показвайки среден пръст на руснаците. Наблюдаваме с интерес :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Това е само началото. Русия , Индия, Китай и мюсулманските катуни ще почнат да имат различни интереси в тази война. Като вземем предвид и войните които са водели по между си и териториалните спорове които имат нещата могат да ескалират неочаквано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още