IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните по света продължават да поскъпват до нов рекорд през март

Най-силно се повишават цените на растителните масла заради позициите на Украйна на световния пазар

17:05 | 08.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на храните по света са се повишили с близо 13% през март спрямо февруари до нов рекорд заради войната в Украйна, която предизвика сътресение на пазарите на основни зърнени храни и хранителни масла.

Индексът на цените на храните, изчисляван от агенцията на ООН по прехраната (FAO), който проследява най-търгуваните хранителни стоки в световен мащаб, достига 159,3 пункта миналия месец от ревизираните нагоре 141,4 за февруари. Първоначалната оценка на индекса за февруари беше за 140,7 пункта.

Индексът е на най-високо ниво от 1990 г., откакто се изчислява.

Русия и Украйна са основни износители на пшеница, царевица, ечемик и слънчогледово олио през Черно море. Войната и санкциите срещу Русия блокират износа.

Миналия месец агенцията на ООН предупреди, че цените на храните и фуражите могат да се повишат с до 20% в резултат на конфликта в Украйна, което носи риск от повишено недохранване в много държави по света.

Индексът на цените на зърнените култури на агенцията нараства със 17%, а индексът на цените на растителните масла се покачва с 23% през март, показват още данните.

Цените на захарта и млечните продукти също се повишават рязко миналия месец. Индексът на цените на захарта се повишава с 6,7% спрямо февруари, а в сравнение с март 2021 г. ръстът достига 20%. По-високите цени на петрола са движещ фактор за това увеличение, заедно с поскъпването на бразилския реал. Благоприятните перспективи за производството в Индия все пак предотвратяват по-големи месечни увеличения на цените.

Индексът на цените на месото на FAO се повишава с 4,8% през март до рекордно висока стойност. Най-силно поскъпва свинското месо заради недостига на прасета в Западна Европа. Международните цени на домашните птици са в съответствие с намалените доставки от водещи страни износителки заради открити огнища на птичи грип.

Индексът на цените на млечните продукти на организацията се повишава с 2,6% през март спрямо февруари и с 23,6% в сравнение с март 2021 г. заради цените на кравето масло и млякото на прах.

В отделна оценка FAO намалява прогнозата си за световното производство на пшеница през 2022 г. до 784 млн. т от 790 млн. т миналия месец заради вероятността около 20% от площта за зимни култури в Украйна да не бъдат прибрани или да бъдат унищожени заради сраженията.

Ревизираната оценка на глобалното производство на пшеница е все пак с 1% над нивото от предходната година.

Агенцията на ООН понижава и прогнозата си за световната търговия със зърнени култури през пазарната 2021/2022 г., тъй като се очаква увеличеният износ от Аржентина, Индия, Европейския съюз и САЩ да компенсира частично прекъсването на износа през Черно море.

Общата търговия със зърнени култури през 2021/2022 г. се ревизира надолу с 14,6 млн. т спрямо предходната месечна прогноза до 469 млн. т, или с 2% под предходния 12-месечен период.

Прогнозните световни запаси от зърнени култури в края на 2021/2022 г. са ревизирани нагоре с 15 млн. т главно поради очакванията, че прекъсването на износа ще доведе до по-големи запаси в Украйна и Русия.

FAO очаква световното производство на зърнени култури да достигне 2,799 млрд. тона, в което се включва рекорден добив на ориз (520,3 млн. тона).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още