IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изтъргуваме коронавируса?

Опитът от предишни епидемии показва, че след като властите овладеят вирусните огнища, пазарните настроения бързо се възстановяват

12:47 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Важното съображение за инвеститорите с кеш е естеството на възможността за купуване, която стои пред тях. Първо, дали скъпите американски акции си струват покупката след свиването на техните оценки? Или инвеститорите трябва да се пренасочат към по-евтини глобални акции и да се съсредоточат върху сегменти като развиващи се пазари, части от Европа, Великобритания и Япония?

По мнението на някои мениджъри на активи натискът за продажба, който обхваща развиващите се пазари, само подчертава дългосрочния аргумент за насочване към определени области от тях и далеч от по-скъпите акции на развитите пазари. Подобно мислене се подсилва от очакванията за силно изразени стимули от страна на Китай след очаквания спад на активността през текущото тримесечие и вероятно през следващото. Това ще промени посоката на движение на световната икономика през тази година, като се има предвид, че се очаква САЩ да забавят темпа си на растеж, а Европа е в режим на възстановяване.

Картината не беше изцяло розова и преди да се появи коронавирусът. Имаше много скептицизъм по отношение на вероятността за стабилен икономически отскок, съдейки по скорошния модел на търговия с акции и държавни облигации. Компаниите със силен ръст на приходите и солидни печалби поведоха последния етап от подема при акциите, оставяйки зад себе си икономически чувствителните и по-евтините акции. Това предполага предпазливост. Друг важен измерител на бъдещите очаквания за растеж - доходността на държавните облигации, започна да спада в края на декември - тенденция, която през миналата седмица се засили.

Дхавал Джоши от BCA Research твърди, че по-ниската доходност трябва да продължи поне през първата половина на годината. Това прави решенията за разпределяне на активи сравнително ясни. "Свръх ниската доходност по облигациите оправдава и подкрепя оценката на акциите", изтъква той. Джоши смята, че дългосрочните инвеститори трябва да се възползват от пазарните корекции, за да увеличат експозицията си към акциите за сметка на облигациите.

Богатите на кеш инвеститори със сигурност биха искали да видят голяма корекция при най-надеждните и бързорастящи компании, но резкият спад в доходността през последната седмица на практика представлява облекчаване на финансовите условия. Това вероятно ограничава мащаба на евентуалното оттегляне от акции с "качество" и "растеж", докато финансовите отчети на компании като Apple, Amazon и Microsoft през миналата седмица илюстрираха тяхната сила да генерират пари.

В продължение на дълго време качествените акции се представяха добре и остават скъпи, тъй като световната икономика продължава хода си, а доходността е все още ниска. Когато става въпрос за по-евтини акции - на базата на мерки като съотношението цена/балансова стойност, инвеститорите ще бъдат в най-добра позиция, ако изчакат да видят какъв стимул ще дойде от Китай. Това ще определи дали купуването на спада е само краткосрочна стратегия, или нещо по-определено, което би оправдало добавянето на повече циклични акции обратно в портфейла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още