IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България - жълт семафор за регулираните енергийни пазари

Страната разполага с опции да намали подобни увеличения на цената на тока - енергийна борса и по-голям внос от съседи

09:33 | 27.02.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хиляди българи получиха значително по-високи сметки за ток. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хиляди българи получиха значително по-високи сметки за ток. Снимка: Ройтерс

Уличните протести в България, които избухнаха заради цените на електричеството, илюстрират проблемите с прилагания регулативен подход, към който няколко страни от Европейския съюз се подготвят да направят отстъпление от напълно либерализираните пазари.

Протестиращите недоволстват от непрозрачния начин, по който се определят цените на енергията в България. Под въпрос е поставена логиката зад рязкото увеличение на цените на тока за домакинствата, докато въглищата поевтиняват, а енергийните компании се опитват да увеличават печалбите си, пише в свой анализ по темата Джерард Уин, пазарен анализатор на Ройтерс.

През миналия ноември Европейската комисия съобщи, че пазарите на ток и газ в България са с най-ниското в ЕС доверие и цялостно удовлетворение на потребителите.

Изглежда, че България е раздавала и прекалено щедро разрешителни за соларни инсталации - проблем, в който много европейски държави се намесиха твърде демонстративно, а Германия, например, се опитва да защити потребителите от постоянно покачващите се цени.

Но българските протести са най-вече предупреждение срещу регулираните енергийни пазари, на които двустранните и договаряни тарифи за енергията от изкопаеми горива изглежда предлагат голямо несъответствие между цена и качество.

Три от четирите големи ТЕЦ-а на въглища в страната в момента печелят повече от продажби на енергия, отколкото техните конкуренти от либерализираните пазари на едро в Скандинавия и Централна Европа.

Великобритания, Германия и други страни от ЕС обмислят да представят план за определяне на бъдещия капацитет за производство на енергия според предвижданите аукциони или двустранни договори с енергийните компании. А това вече е частично отстъпление от принципите на либерализираните пазари, пише още Уин.

Подобно централно планиране има за цел да отговори на притесненията за недостиг на капацитет и прекъсвания на тока, но също така носи риск от действително обезщетяване на производителите на енергия, или поне създаване на впечатление, че им се плаща някакъв вид компенсация.

Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 11 години
Това с измамите е дълга тема! Проблемът със сметките е, че гарантирано първо се изкупува прескъпия ток от ВЕИ, после скъпите Маришки американски ТЕЦ-ове, И накрая за допълване от най-евтините АЕЦ и ТЕЦ2. Високата такса пренос, която бе въведена за да гарантира малко постъпления на и без това фалиралата НЕК, доведе до спиране на голяма част от износа.Така държавните централи са оставени да се спасяват като си търсят директни потребители на свободна им електроенергия, а НЕК трупа загуби от ВЕИ-та и американци, като дотира част от сметките на всички, с цената на бъдещия си фалит. Ако тази система се запази има два прогнозируеми варианта - фалит на НЕК или ново драстично повишение на тока с 30-40 на сто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Основния проблем е, че българина е беден, за това няма спор. Но и това, че много голяма, част от цената която плащаме за ток наистина е напомпана от измами и безхаберие - за това мисля, че повечето ще се съгласите с мен. Това не е малко перо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
А и да не забравя - не тока е основната причина българина да се чувства по беден но смятам да напиша статия до инвестора по темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
Ха-ха-ха точно Гамизов ли ?Да се обоснова че да ме разбереш - вземаш цените в Гърция , Италия , Испания , Португалия и ги сравняваш с нашата . п.п.Знам за тезата с заплатите но в енергетиката те не са кой знае колко себестойностно образуващи . Също така съм съгласен че енергетиката е последния червен манастир и има доста хора който са се окопали и добре си живеят на наш гръб - но има много фактори който ще водят до поскъпване на тока и много малко за неговото намаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Така е, само дето при една по-сериозна международна криза и спиране на доставките, ще стоим като африканците на тъмно! :)Що се отнася до екологията, тези централи може да се газифицират и да произвеждат ток на газ.Тогава съвсем чиста щеше да е енергията, Но пак оставаме зависими от външен ресурс и цената ще е да е далеч по скъпа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Гамизов: 30-40% от сметката за ток отива за корупцияСпоред него енергийната мафия в България е братство на кражбите---------------В сметките за ток на хората има 30-40%, които въобще не трябва да се плащат. Те отиват за корупция, фалшиви инвестиции измами.-------Аз го вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ти реално потвърди големите измами. Значи повече от половината енергия за държавата я купуваме на скъпи цени, а от АЕЦ вземаме само толкова колкото да покрием останалата част? Да се чуди човек, защо хората са си мислили досега, че живеят в демокрация и пазарна икономика. Искам всяко предприятие във всеки сектор да се дотира. Защото ако утре не излязат миньорите на стачка, ще излязат 2 пъти повече бивши работници на фалирали предприятия, заради всичките тези измами в тъпата ни държава. Но процеса е необратим вече, скоро всички ще останем без работа, както и без държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
Блато от всякъде.Управия няма. А най много се е крало, краде и ще се краде от държавното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
И пак да кажа - няма как България да произвежда много по евтин ток в сравнение със страните от нашия климатичен регион . Нямаме нито суровините , нито технологиите а реално ползваме същата нормативна рамка касаеща екологията .. Всяко популистко залитане с цената на ел. енергията ще бъде скъпо платено . Проблема е как да имаме РЕАЛНИ цени - те няма как да са НИСКИ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Проблема винаги е бил че цената на тога се манипулира политически . Манипулирането обаче изпраща грешни сигнали към потребителите - задържането на цената дълго време доведе до то че всички си мислеха че е изгодно отоплението на ток в сравнение с топлофикация а в момента се оказа че топлофицираните домове плащат същите сметки но при много по голям комфорт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още